GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ustavni sud zaprijetio poništenjem izbora

Ustavni sud zaprijetio poništenjem izbora
PRIJETNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2024 / 14:01
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ustavni sud je na sjednici 18. ožujka razmotrio izjavu PRH-a Milanovića da će se kandidirati na izborima kao neovisni i nestranački kandidat na listi SDP-a. USUD je razmotrio izjave date na njegovom Facebooku stranici da će ostatai kandidat za premijer bez obzira hoće li biti na listi SDP-a.

USUD je dužan upozoriti sva tijela koja sudjeluju u izbornom procesu na neposrednu odgovornost za odluke koje donose. Oldluke moraju biti u skladu s temeljnim vrednotama države”, naveo je Šeparović i naveo dužnosti predsjednika RH.

Budu li Milanović ili SDP kršili Ustav i dalje, moguće je čak i poništenje izbora.

Što ako se Milanović ogluši?
Ustavni sud je jamac stabilnosti. Očekujem od odgovornih osoba da će poštivati odluke Ustavnog suda. Ako se neće poštivati, ne želim to prejudicirati. Ako utvrdimo da će postupati protivno ustavu, koristit ćemo se svim opcijama - do poništavanja svih izbornih radnji. Siguran sam da do toga neće doći. Ova odluka ne sprečava predsjednika da i dalje, kao osoba koja ima ustavne ovlasti, nastupa kao predsjednik republike. Ali ono što je od petka radio više ne smije.

Što Milanović smije. a što ne smije raditi?
Granica je ta da ne smije sudjelovati u kampanji, ne može biti kandidat za zastupnika i ne može nastupati kao kandidat za premijera. Stranka može reći tko će biti njezin kandidat, ali on ne smije djelatno sudjelovati u kampanji. Ne može biti kandidat i ne smije nastupati kao kandidat za premijera u ovom izbornom procesu.

Može li biti mandatar nakon izbora?
Ako će se ponašati sukladno ustavu i zakonu, za to nema zapreke.

Mogućnosti ne želim prejudicirati. Nadam se i uvjeren sam da do drugih mogućnosti neće trebati ni doći i da će se predsjednik i SDP pridržavati Ustava i upozorenja.

Kako komentirate komentare o vama?
Nemamo komentara na takve izjave. Neću se upuštati u komentiranje političara. Odluke su obvezatne, ma što predsjednik ili bilo tko mislio.

Tagovi: Ustavni sud, šeparović, milanović
PROČITAJ I OVO
Xi sletio u Beograd,  RTS prekinuo prijenos Eurovizije
SRBIJA-KINA
Xi sletio u Beograd, RTS prekinuo prijenos Eurovizije
BEOGRAD - Kineski šef države Xi Jinping započeo je u utorak navečer u dvodnevni posjet Srbiji, drugi u posljednjih osam godina, a na beogradskom aerodromu dočekao ga je kompletan srbijanski državni vrh predvođen predsjednikom Aleksandrom Vučićem.
Plenkoviću će potpis dati samo dva manjinca
NESLUŽBENO
Plenkoviću će potpis dati samo dva manjinca
ZAGREB - Budući da su SDSS-ovi zastupnici DP-u nepoželjni, ostali manjinci su zaključili kako ne bi bilo dobro da potpise da svih pet.
Radić: Sastanak se nastavlja sutra, optimistični smo
OPTIMIZAM
Radić: Sastanak se nastavlja sutra, optimistični smo
ZAGREB - Po završetku sastanka Mario Radić je rekao da se pregovori nastavljaju sutra.
Milić: Ovo nije Plenkovićev poraz već politička realnost
STAVOVI
Milić: Ovo nije Plenkovićev poraz već politička realnost
ZAGREB - Glasnogovornik tehničke Vlade Marko Milić komentirao je kako prošao razgovor HDZ-a i manjinaca.
Bilek: SDSS neće podržati Plenkovića
ODLUKE
Bilek: SDSS neće podržati Plenkovića
ZAGREB - Nacionalne manjine rekle su da će dati potporu premijeru Plenkoviću, ali potpise za mandatara neće dati SDSS-ovci, rekao je Vladimir Bilek, zastupnik češke i slovačke manjine, nakon sastanka manjinaca s Plenkovićem u Banskim dvorima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE