GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UZOP podnio prigovor protiv Hrvatske zbog kršenja ljudskih prava

UZOP podnio prigovor protiv Hrvatske zbog kršenja ljudskih prava
PRIGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2020 / 14:09
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Udruga za zaštitu osobnih podataka (UZOP) podnijela je u petak prigovor Europskoj komisiji protiv RH zbog kršenja temeljnih ljudskih prava u zaštiti privatnosti i osobnih podataka, te EU regulative prilikom imenovanja Zdravka Vukića na čelo Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP).

"Imenovanje je suprotno zahtjevima GDPR-a (Opća uredba o zaštiti podataka) i lokalne regulative, koji jasno definiraju da se na čelo AZOP-a mora imenovati neovisni stručnjak. Njime se osigurava da će se velike ovlasti koje je Agencija dobila GDPR-om koristiti stručno i nepristrano, s isključivim ciljem zaštite temeljnih prava građana RH", priopćili su iz UZOP-a.

Napominju kako je Hrvatski sabor sredinom svibnja na prijedlog Vlade tijesnom većinom potvrdio imenovanje "politički ovisne" i "ni po čemu stručne osobe" na čelo AZOP-a.

Smatraju kako je zaštita osobnih podataka građana Hrvatske i nekih drugih zemalja u EU i dalje tek na deklarativnoj razini, a ne stvarnoj. ističući da je EU usvojila Uredbu (GDPR) koju moraju primjenjivati sve članice, dok ih Hrvatska "grubo krši".

"GDPR jasno definira preduvjete za uspostavu nadzornog tijela koje će stručno i nepristrano štititi temeljno ljudsko pravo na zaštitu osobnih podataka. Zahtijeva se, između ostalog, da osoba na njegovom čelu bude stručna u oblasti zaštite osobnih podataka, te neovisna od vanjskih utjecaja", navode u UZOP-u

Ističu da hrvatski Zakon to dodatno konkretizira i zahtijeva da je čelnik AZOP-a priznati stručnjak s najmanje 10 godina iskustva u ovom području.

Na čelu AZOP-a bio ravnatelj koji ne ispunjavao uvjete

Tvrde kako je u trenutku primjene GDPR-a na čelu AZOP-a bio ravnatelj koji nije ispunjavao te uvjete, te se AZOP nije pokazao "pretjerano proaktivnim ni učinkovitim".

"To je rezultiralo velikim nedostatkom razumijevanja zahtjeva GDPR-a na nacionalnoj razini i stvaranjem općeg ozračja u kojem se GDPR doživljavao kao još jedan namet gospodarstvu, a ne kao učinkoviti mehanizam za zaštitu ljudskih prava", kažu u priopćenju.

AZOP-u zamjeraju da dosad nijednom nije reagirao odgovarajućim mjerama, a da je velika većina građana i dalje nesvjesna svojih prava na području zaštite osobnih podataka.

Tagovi: Udruga za zaštitu osobnih podataka, Zdravko Vukić, Agencija za zaštitu osobnih podataka, zaštita osobnih podataka, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Blanka Stipčić Berić izabrana za općinsku načelnicu Kraljevca na Sutli
TRI GLASA VIŠE
Blanka Stipčić Berić izabrana za općinsku načelnicu Kraljevca na Sutli
KRAPINA - Blanka Stipčić Berić, nestranačka kandidatkinja uz potporu SDP-a, pobjednica je trećeg kruga izbora u Kraljevcu na Sutli.
G7 bez dogovora o postupnom prestanku korištenja ugljena
UGLJEN
G7 bez dogovora o postupnom prestanku korištenja ugljena
LONDON - Skupina G7 u završnoj izjavi o nizu svjetskih pitanja u nedjelju na samitu u Engleskoj nije se uspjela dogovoriti o postupnom prestanku korištenja ugljena, što se smatra ključnim u borbi protiv globalnog zagrijavanja.
Beroš o incidentu u kafiću: Tužit ću one koji tvrde da nismo ostavili novac
REAKCIJE
Beroš o incidentu u kafiću: Tužit ću one koji tvrde da nismo ostavili novac
ZAGREB - Ministar Vili Beroš na Twitteru se požalio na neugodno iskustvo u jednom jadranskom kafiću. Naime, konobarici je rekao da stavi masku, no ona ga nije poslušala. Beroš je demonstrativno je ustao i otišao. Neki od svjedoka kažu da je vikao na konobaricu, što Beroš demantira.
Potvrđena nova izraelska vlada, kraj Netanyahuove ere
IZRAEL
Potvrđena nova izraelska vlada, kraj Netanyahuove ere
TEL AVIV - Dugogodišnja vladavina izraelskog premijera Benjamina Netanyahua završila je u nedjelju kada je izraelski parlament potvrdio novu "vladu promjena" koju vodi nacionalist Naftali Bennett.
Komšić: Teško da jedna Hrvatska može zaustaviti ono što je interes NATO-a
PORUKE
Komšić: Teško da jedna Hrvatska može zaustaviti ono što je interes NATO-a
SARAJEVO - Član BiH Predsjedništva Željko Komšić ocijenio je da Hrvatska ulazi u sukob s NATO-om pošto je predsjednik Zoran Milanović ranije u nedjelju rekao da neće prihvatiti završnu deklaraciju saveza bez da se u njoj spominje Daytonski sporazum i tri konstitutivna naroda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE