GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vanđelić: Ne vidim kako će Paladina ubrzati proces obnove

Vanđelić: Ne vidim kako će Paladina ubrzati proces obnove
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2022 / 22:28
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dvije godine prošle su od velikog potresa u Zagrebu. Iako se u startu znalo da će obnova biti dug i mukotrpan proces, nitko nije očekivao da dvije godine od potresa država neće obnoviti niti jednu jedinu kuću.

Za RTL Danas događaje oko obnove komentirao je bivši direktor Fonda za obnovu Damir Vanđelić. Na pitanje tko je odgovoran za obnovu ako od nje svi peru ruke, Vanđelić odgovara:

"Ponovno se pokazuje da je osnovni problem funkcioniranje organizacije i nedostatak procesa koji zapravo mogu u datom vremenu organizirati obnovu. U Zagrebu ovog trenutka ima oko 4 tisuće zahtjeva, šest od sedam još uvijek stoji u ministarstvu i čeka upravno rješenje, dakle nekakvu potvrdu ili odbijenicu." Kaže da je Fond zadužen za obnovu četvrtine privatnih zgrada, dok tri četvrtine treba obaviti Središnji državni ured koji obuhvaća i Karlovac i Veliku Goricu te Sisak, Petrinju i Glinu.

Na pitanje osjeća li se odgovornim za trenutnu situaciju Vanđelić je rekao: "Ne, ne osjećam se odgovornim."

Na pitanje može li Ivan Paladina ubrzati cijeli proces, Vanđelić kaže: "Moram priznati da ne vidim kako."

"Prvo, on će se suočiti s onim s čime su se suočili i drugi, a to je da je zakonodavni okvir vrlo čvrst i zadan. On se sastoji od tehničkih propisa, programa mjera, pravilnika i Zakona o obnovi. Plus, zahtjevi građana, 14 tisuća koji čekaju za Grad Zagreb i Krapinsko-zagorsku županiju. Šest sedmina još uvijek nije riješeno. On bi trebao ubrzati sve procese kod donošenja odluka, a tek onda se baviti time kako središnji državni ured i Fond za obnovu to obnavljaju. Ali nemojmo zaboraviti javne zgrade", kaže.

Novog ministra Ivana Paladinu poznaje od prije, a za njegovo imenovanje na poziciju ministra kaže:

"Ja smatram da bi obnova manje trpjela i da ne bi bilo mjesec dana zastoja kada bi tu obnovu preuzeo netko tko je već uhodan, dakle netko iz ministarstva, netko iz Središnjeg državnog ureda ili netko iz Fonda za obnovu, tko je ovlašteni inženjer, voditelj projekata i već je upoznat s problematikom."

O malverzacijama Darka Horvata kaže da su ga iznenadile i da mu je žao da se to bilo kome događa. "Podržavam rad svih institucija i DORH-a i divim se tim ženama koje tamo rade jer su i one same pod velikim pritiskom", kaže i dodaje da je većina izjava upućenih prema njima nekakvo negodovanje.

Kaže da mu trenutno nije žao što je odbio Plenkovićevu ponudu da bude kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba, a osvrnuo se i na svoj potencijalni politički angažman.

"Neke stvari u životu možete prihvatiti, a neke ne. Vidim jednu veliku rupu politici. Mi sada živimo u najtežem vremenu za Hrvatsku od njenog stvaranja, treba nam još samo a Godzilla izađe sa Sljemena. To bi bio valjda kraj. Nemamo efikasno upravljanje državom i nemamo zajedništvo. Ono što mi radimo i pripremamo je da će određena grupa ljudi formirati udrugu koja će nuditi javne politike svima", kaže.

Tagovi: Damir Vanđelić, Ivan Paladina, obnova Zagreba
PROČITAJ I OVO
DIP: Otvorena sva biračka mjesta u inozemstvu, pa i ona u Dohi i Dubaiju
IZBORI
DIP: Otvorena sva biračka mjesta u inozemstvu, pa i ona u Dohi i Dubaiju
ZAGREB - U inozemstvu, gdje se izbori za Hrvatski sabor održavaju dva dana, u utorak i srijedu, u utorak su otvorena sva biračka mjesta određena za izbore, pa i ona u Dohi i Dubaiju, u kojima je vrijeme izrazito loše.
Poslijepodne stiže dramatična promjena vremena
PROMJENE
Poslijepodne stiže dramatična promjena vremena
ZAGREB - Danas će vrijeme biti umjereno do pretežno oblačno i razmjerno vjetrovito, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda.
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ANALITIČARI
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ZAGREB - U noći sa subote na nedjelju Iran je napao Izrael lansiravši više od 200 eksplozivom nakrcanih dronova te krstarećih i balističkih projektila izazvavši time novu eskalaciju napetosti na Bliskom istoku.
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
ODMAZDA
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
TEL AVIV - Načelnik stožera IDF-a upozorio je da će biti odgovora na iranski napad velikih razmjera.
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
PAD
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
ZAGREB - U Hrvatskoj je u veljači ove godine izdano 974 građevinskih dozvola što je 3,8 posto manje nego u istom mjesecu lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE