GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Varaždinski husari moraju Varaždinskoj županiji vratiti odore i opremu

Varaždinski husari moraju Varaždinskoj županiji vratiti odore i opremu
PRESUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2020 / 17:59
Autor: SEEbiz / H
VARAŽDIN - Općinski sud u Varaždinu donio je nepravomoćnu presudu po kojoj Varaždinski husari moraju Varaždinskoj županiji vratiti odore i opremu kojom su se koristili 13 godina, a župan Radimir Čačić u subotu je Hini rekao da su uniforme intelektualno kreativno vlasništvo županije.

Varaždinska husarska graničarska pukovnija prva je osnovana husarska udruga u Hrvatskoj.

Prema riječima župana Čačića, udrugu je 2006. godine osnovala Varaždinska županija, kako bi na povijesno autentičan način opremila i obučila postrojbu koja bi se koristila i za protokolarne svrhe, a Udruga je preuzela 12 kompleta odora i sablji.

„To je povijesno konjanička postrojba i u tom smislu su i uniforme specifične. Naručili smo ih od ljudi koji se bave poviješću vojnih postrojbi, angažirali najstručnije ljude, ugovorili to i platili”, rekao je Čačić u subotu za Hinu.

Ističe da su uniforme intelektualno kreativno vlasništvo. „Varaždinska županija je zadržala apsolutna prava i zaštitila ih, a za sve to postoje računi”, dodao je.

Suradnja između Varaždinske županije i Udruge trajala je do 2018. godine. Tada je, naime, Županija zatražila od husara da odore vrate radi obnove i šivanja, ali vraćeni su samo dijelovi pojedinih odora. Županija je dva mjeseca kasnije husare obavijestila o prestanku suradnje, zatražila da vrate sve odore i opremu, a kad to Udruga nije učinila, slučaj je završilo na sudu.

Predsjednik Varaždinskih husara Kemal Salihović kaže da su husari koristili uniforme 13 godina, na više od 30 događanja godišnje i da je normalno da se dosta toga od opreme uništilo uslijed brojnih nastupa i treninga. Ustvrdio je, također, da uniforme po zakonu ne mogu biti trajno vlasništvo.

„Varaždinska županija tvrdi da je to njihovo trajno vlasništvo i da nema roka otpisa, a vojska i policija to otpisuju nakon tri do osam godina, ovisno o specijalnosti. Priložili smo na sudu dokumentaciju od četiri hrvatske povijesne vojne postrojbe da se vidi kako oni otpisuju uniforme, ali sud to nije priznao” rekao je Salihović za Hinu.

Dodao je i da je udruga osnovana 2007. godine na osnivačkoj skupštini koju su sazvali članovi inicijativnog odbora Vjeran Rožić, Kemal Salihović i Stjepan Biškup.

„Mi smo na sudu priložili dokument gdje se vidi tko su osnivači i Varaždinska županija se nigdje ne spominje, a dali smo i račune na kojima se vidi da smo mi plaćali opremu”, kazao je.

Prema nepravomoćnoj sudskoj presudi, Varaždinski husari moraju vratiti pet kompleta husarskih odora sa svim sastavnicama te dijelove sedam kompleta, a moraju podmiriti i sudske troškove.

Salihović je rekao kako su "vjerovali da će pravda pobijediti, budući da imaju dokumente, ali", ustvrdio je, "ipak je prevladao politički utjecaj".

"Žalit ćemo se na presudu, ako treba idemo do Strasbourga”, zaključio je Salihović.

Tagovi: Varaždinski husari, Varaždinska županija, Radimir Čačić
PROČITAJ I OVO
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE