GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Većina Hrvata očekuje da će doći do drugog vala epidemije koronavirusa

Većina Hrvata očekuje da će doći do drugog vala epidemije koronavirusa
ISTRAŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2020 / 19:24
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Većina restriktivnih mjera u Hrvatskoj je ukinuta ili ublažena i čini se da se život u Hrvatskoj vraća u normalu. Ipak, znanstvenici i liječnici upozoravaju da je izgledno da će doći do drugog vala i da moramo biti spremni na to da se restriktivne mjere ponovno uvedu.

Prema istraživanju agencije Valicon, 59% građana Hrvatske vjeruje da će doći do drugog vala.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da bi ovaj koronavirus mogao postati još jedan endemski virus, koji se sezonski pojavljuje i možda nikada ne nestane. Među većinom Hrvata prevladava jednak stav, pa tako 59% smatra da će doći do drugog vala – 48% da će vjerojatno doći, dok je 11% sigurno u svom mišljenju, a značajno više su to žene. Da vjerojatno neće doći do drugog vala pandemije u Hrvatskoj smatra 19% građana, dok je samo njih 3% sigurno u uvjerenju da neće doći do drugog vala.

Regionalno gledano u Istri i Primorju, gdje nije bilo mnogo slučajeva zaraze, ljudi u većoj mjeri smatraju da vjerojatno neće doći do drugog vala epidemije. Velik je udio onih koji nisu mogli procijeniti vjerojatnost drugog vala, što i nije začuđujuće ako uzmemo u obzir koliko oprečnih i zbunjujućih savjeta i uputa su slušali posljednjih mjeseci od strane stručnog stožera i vladajućih, i s obzirom na infodemiju vezanu uz koronavirus koja vlada na društvenim mrežama i u kojoj je nije najjednostavnije razabrati koje informacije su točne.

Većina Hrvata smatra da će do drugog vala doći na jesen – u rujnu ili listopadu (njih 41%), odnosno na zimu – u studenome ili prosincu (njih 38%). Samo 3% ih smatra da će se to dogoditi prije, nekad na ljeto, a 2% da će doći nekad sljedeće godine. Gledano po dobnim skupinama oni mlađi (18 do 29 godina) skloniji su mišljenju da će do drugog vala doći na jesen, tj. u 9. ili 10. mjesecu, čak 63% ispitanika ove dobi dijeli ovaj stav. S druge strane oni stariji, između 30 i 75 godina, više od mladih očekuju da će se to dogoditi na zimu, dakle, nekad u 11. ili 12. mjesecu.

Kada je u pitanju kako bi trebale izgledati restriktivne mjere u slučaju drugog vala, javnost je poprilično podijeljena – najveći broj građana, njih 29% smatra da su mjere u prvom valu bile prikladne i da treba uvesti identične mjere i u drugom valu, a gotovo je jednak udio onih koji smatraju da bi se odmah trebale uvesti strože mjere (20%) i onih koji smatraju da bi trebalo uvesti nešto blaže mjere (21%) nego u prvom valu. Kad se ovima koji bi uveli blaže mjere doda još 16% onih koji misle da bi se trebale uvesti samo minimalne mjere, te 9% građana uopće ne bi uvodilo restriktivne mjere, dolazimo do podatka da gotovo polovica građana (45%) očekuje zapravo da mjere budu manje restriktivne nego u prvom valu.

Tagovi: koronavirus u Hrvatskoj, Valicon, Covid-19, Istra, Kvarner
PROČITAJ I OVO
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
ZAGREB - Prema prvim podacima, potres se dogodio 13 kilometara od grada Tolmezza, a osjetio se i u susjednim zemljama, uključujući Sloveniju i dio Hrvatske.
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
REAKCIJE
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je optužbe Zapada da se Rusija planira boriti protiv Europe. Nazvao ih je "potpunom besmislicom".
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
PORUKE
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
MEĐUGORJE - Nekadašnji “gazda” GNK Dinamo i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić prekinuo je nakon godinu dana medijsku šutnju i dao veliki dvosatni intervju za Avaz TV.
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
SUSRETI
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
PRIŠTINA - Ministar obrane Ivan Anušić razgovarao je u srijedu u Prištini s kosovskim kolegom Ejupom Maqedoncijem o bilateralnoj obrambenoj suradnji i prenio mu poruku da Hrvatska "u potpunosti stoji uz Kosovo i pravo te zemlje na neovisnost", priopćilo je ministarstvo obrane (MORH).
Plenković: Nemam pojma tko je AP
PREMIJER
Plenković: Nemam pojma tko je AP
ZAGREB - S nama idu HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir, rekao je Plenković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE