GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velika Gospa u Sinju: Ne poštuju se epidemiološke mjere

Velika Gospa u Sinju: Ne poštuju se epidemiološke mjere
U CRKVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.08.2020 / 14:12
Autor: SEEbiz
SINJ - Nekoliko minuta pred središnju misu u 11 sati, koju predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, u Sinju je počeo veliki pljusak. Misa je iz dvorišta prebačena u crkvu.

Na fotografijama koje donosi Dnevnik.hr se vidi kako vjernici u Crkvi ne poštuju epidemiološke mjere i da je većina bez maski.

Splitsko-dalmatinska županija ima u posljednjih nekoliko dana veliki broj novozaraženih koronavirusom.

Otvarajući svečano misno slavlje nadbiskup Barišić pozdravio je sve nazočne u crkvi, klaustru, dvorištu i širem okružju koji su sudjelovali u ovoj euharistiji, naročito hodočasnike pristigle u sinjsko svetište. Među njima su bili župan Blaženko Boban s dožupanom Lukom Brčićem, gradonačelnici Sinja, Trilja i Vrlike Kristina Križanac, Ivan Šipić i Jure Plazonić uz načelnike općina i druge, predstavnici Viteškog alkarskog društva predvođene predsjednikom dr. Stipom Jukićem i alkarskim vojvodom Boškom Ramljakom, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata i sve druge.

Na početku homilije u središte koje je smjestio osobe treće životne dobi, djedove i bake, ali u čvrstoj povezanosti sa svojom unučadi, mons. Barišić je naglasio da "proslavu Uznesenja Blažene Djevice Marije ove godine slavimo u posebnim okolnostima. Uza sve opasnosti koronavirusa, poštujući mjere i ograničenja, hodočastimo svojoj Majci Mariji – Gospi Sinjskoj. Naša ljubav prema Blaženoj Djevici je jednostavno jača. Slijedimo primjer ljubavi kojeg nam daje naša Gospa...

U pandemiji koronavirusa najugroženija je populacija osobe zrelije životne dobi. Međutim, za njih je daleko opasniji društveni virus: samodostatnosti, zaborava, nepažnje, nebrige i 'kulture' odbačenosti starijih osoba. U mentalitetu mladosti, ljepote, uspjeha, konkurencije, gdje se čovjek vrednuje po društvenom statusu i imanju, osobe treće i četvrte životne dobi ne samo da su periferija nego se ponekad na njih gleda kao na teret društva...

Poštovane osobe starije životne dobi, dragi djede i bako! Doista, vi ste obiteljsko i društveno srebro i zlato. Jer što će nam društvo blagostanja stvari, a zaborava osoba? Ako nama ovlada 'virus' isključivanja osoba kao tereta zajednice postat ćemo nesigurno i problematično društvo koje neće daleko stići jer ne ide u smjeru života. Sigurno, ako nema budućnosti za starije osobe, nema budućnosti ni za mlade...

A upravo je Marija primjer međugeneracijske solidarnosti", kazao je uz ostalo nadbiskup Barišić citirajući svjedočenja mladih i njihove odnose sa starijima objavljene u zborniku "Na koljenima djeda i bake".

Kako se svečana sveta misa održavala u crkvi, gdje je najveći dio vjernika imao zaštitne maskice, ali je bilo toliko vjernika da se nije uspijevao održavati potrebni razmak, svećenici su odlučili da tijekom same mise neće dijeliti pričest.

Arhivska fotografija

Tagovi: Velika Gospa, Sinj, Marin Barišić
PROČITAJ I OVO
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE