GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velika nabava oružja za Hrvatsku vojsku

Velika nabava oružja za Hrvatsku vojsku
MORH
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2023 / 18:15
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Odbor za obranu Hrvatskog sabora na 32. sjednici, koja je održana u četvrtak dao je pozitivno mišljenje na projekte opremanja Oružanih snaga RH i to za nabavu protuoklopnih vođenih raketa SPIKE LR velikog dometa, nabavu dodatnih borbenih oklopnih vozila – BOV Patria CRO, nabavu RIB brodica za pomorske operacije te modernizaciju radarskog sustava AN/FPS-117 i nadogradnju borbenog komunikacijskog sustava HRZ-a.

Ministar obrane Mario Banožić izrazio je zadovoljstvo jer su članovi Odbora za obranu Hrvatskoga sabora dali pozitivno mišljenje o projektima opremanja i modernizacije čija je vrijednost veća do 5 milijuna eura.

“Nakon desetljeća neulaganja u Hrvatsku vojsku, Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem kontinuirano ulaže u opremanje i modernizaciju. Saborskom odboru za obranu predstavljena su četiri važna projekta opremanja Hrvatske vojske suvremenim sredstvima“, rekao je ministar obrane.

“Riječ je o nabavi protuoklopnih vođenih raketnih sustava SPIKE LR kojima će se osigurati sposobnost uništavanja oklopnih sredstava u svim vremenskim uvjetima, na udaljenostima većim od 3 000 metara. Protuoklopni vođeni raketni sustav SPIKE LR integriran je na borbeno oklopno vozilo Patria CRO. Upravo je nabava dodatnih vozila Patria drugi projekt koji je predstavljen Odboru za obranu“, istaknuo je ministar Banožić.

Također, ministar je izložio kako se planira nabaviti dodatnih 30 vozila Patria. Nastavak opremanja i vozilima Patria i sustavom SPIKE važan je radi dostizanja pune operativne sposobnosti za protuoklopnu borbu i dostizanje NATO Ciljeva sposobnosti.

“Treći projekt su RIB brodice koje su donacija SAD-a, a njima će se opremiti Zapovjedništvo specijalnih snaga. Te će brodice pridonijeti provedbi pomorskih operacija na taktičkoj razini te dostizanju zahtjeva Razmjestive sposobnosti specijalnih snaga“, rekao je ministar obrane.

Ministar Banožić je projekt modernizacije radarskog sustava FPS 117 i nadogradnju borbenog komunikacijskog sustava HRZ-a istaknuo kao četvrti iznimno bitan projekt.

“Upravo je to jedan od prioriteta opremanja i modernizacije HRZ-a radi razvijanja ključnih sposobnosti motrenja zračnog prostora i zapovijedanja. Automatizirani radarski sustav FPS-117 velikog dometa za rano otkrivanje i nadzor zračnih ciljeva uveden je u punu operativnu uporabu 2008. godine. Modernizacijom radara postići će se veća operativna kontrola i upravljanje uključujući sposobnosti borbene identifikacije i kripto zaštitu prijenosa podataka. Dok će se nadogradnjom borbenog komunikacijskog sustava omogućiti integracija taktičkih podatkovnih veza kojima će se osigurati razmjena i prihvat informacija iz nacionalnih i NATO mreža u realnom vremenu. Modernizacija radara trebala bi biti gotova do 2025. godine”, objasnio je ministar Banožić.

“Svi projekti koje sam naveo iznimno su važni za Hrvatsku vojsku i za dostizanje i implementaciju NATO ciljeva sposobnosti, što je naša obaveza kao odgovorne članice saveza”, poručio je na kraju ministar obrane Banožić.

Financijska sredstva za svu navedenu nabavu planirana su u Državnom proračunu na razdjelu Ministarstva obrane.

Zakonom o obrani propisano je da Odbor za obranu Hrvatskoga sabora daje mišljenje Ministarstvu obrane o nabavi za potrebe obrane za vrijednosti veće od 5.000.000 eura prije pokretanja postupka javne nabave.

Naime, opremanje se vrši temeljem zahtjeva Oružanih snaga RH, a sjednici saborskog Odbora za obranu nazočio je i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj.

Tagovi: Hrvatska vojska, Ministarstvo obrane, Mario Banožić, Patria
PROČITAJ I OVO
Kataklizma u Karlovcu, požar izazvao eksplozije
NEVRIJEME
Kataklizma u Karlovcu, požar izazvao eksplozije
KARLOVAC - Snažno nevrijeme zahvatilo je dijelove Hrvatske.
Plenković: Izbor v.d. ravnatelja USKOK-a je stvar DORH-a
PREMIJER
Plenković: Izbor v.d. ravnatelja USKOK-a je stvar DORH-a
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković rekao je u utorak kako je odabir novog glavnog državnog odvjetnika da vršitelj dužnosti ravnatelja Uskoka bude Sven Mišković stvar DORH-a i nema veze s Vladom.
Propucan automobil sportskog direktora Osijeka
INCIDENTI
Propucan automobil sportskog direktora Osijeka
OSIJEK -  Noćas je propucan automobil sportskog direktora Osijeka, Portugalaca Josea Bota na parkiralištu u Osijeku.
Penava: U većini u kojoj je DP, elemenata SDSS-a ne može biti
JASNA PORUKA
Penava: U većini u kojoj je DP, elemenata SDSS-a ne može biti
ZAGREB - Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava i predstavnici užeg predsjedništva te stranke održali su konferenciju za novinare o političkim aktualnostima. Penava je rekao da Domovinski pokret neće prihvatiti sudjelovanje SDSS-a kao političke stranke u većini.
Sven Mišković novi je v.d. ravnatelj USKOK-a
KARIJERE
Sven Mišković novi je v.d. ravnatelj USKOK-a
ZAGREB - Za vršitelja dužnosti ravnatelja Uskoka glavni državni odvjetnik Ivan Turudić u utorak je imenovao Svena Miškovića, tužitelja koji je među ostalim javnosti poznat po zastupanju optužbe u slučaju protiv Zdravka Mamića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE