GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velika opasnost od požara na deponiji Jakuševec

Velika opasnost od požara na deponiji Jakuševec
NEDOPUSTIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2022 / 09:06
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebački holding d.d. Podružnica Čistoća ni unatoč rješenju protupožarne inspekcije MUP-a nije uspjela riješiti u vremenskom roku neki od problema prekomjerne količine glomaznog otpada unutar Odlagališta otpada "Jakuševec".

- Dok se gradska vlast i odgovorni unutar Zagrebačkog holdinga "loptaju" ovom temom tražimo, odnosno inzistiramo da se problem trenutačno riješi jer postoji velika mogućnost nastanka procesa samorazgradnje, odnosno dolazi do odvijanja određenih kemijskih procesa koji za posljedicu imaju oslobađanje topline(povećanje temperature do točke samozapaljenja) i isto tako dolazi do mogućnosti stvaranja zapaljivih plinova (mogućnost eksplozije). Ne treba niti napominjati da se ta mogućnost uvelike povećava dolaskom toplog vremena te Zagrebu prijeti prava ekološka bomba koja će izazvati požar kakav smo imali 2019. godine, poručuju iz udruge Ekologija grada

Problemi s otpadom na području cijelog grada kao i zabrinjavajuća situacija unutar prostora Deponija Jakuševec te novo proširenog dijela za skladištenje i obradu otpada u Tišinjskoj ulici nisu ništa novo. Međutim, ono što zabrinjava je rješenje Službe za inspekcijske poslove MUP-a od 01.veljače 2022. godine koje nalaže tvrtki ZAGREBAČKI HOLDING d.d. Podružnica ČISTOĆA da u 60 dana glomazni otpad u za to predviđenim odjeljcima na području Deponija skladišti na način koji propisuje Smjernica za skladištenje otpada CFPA Guideline No 32 2014, a koje se koriste u nedostatku hrvatskih propisa temeljem čl-25.Zakona o zaštiti od požara.

Prema toj smjernici, kod skladištenja velikih količina otpada obzirom na njegovu vrstu i vrijeme trajanja skladištenja na jednom mjestu, javlja se mogućnost nastanka procesa samorazgradnje, odnosno dolazi do odvijanja određenih kemijskih procesa koji za posljedicu imaju oslobađanje topline(povećanje temperature do točke samozapaljenja) i isto tako dolazi do mogućnosti stvaranja zapaljivih plinova(mogućnost eksplozije)

S obzirom da prema našim spoznajama, a vrlo lako se može i vizualno utvrditi, nije ništa poduzeto po tom pitanju zanima nas do kad će se ugrožavati zdravlja ali i riskirati požar, naročito dolaskom toplijeg vremena, u prostoru koji je već gorio 2019. godine te na koji način i kad će se to riješiti s obzirom da je količine otpada svakim danom sve veća, da se isti problem pojavljuje i na području SOC-a a drobilice kojim grad raspolaže ne smiju raditi jer je za unajmljenu iskorišten broj radnih sati koji je dogovoren Ugovorom o najmu a za kupljenu drobilicu Grad Zagreb još uvijek nema valjane dozvole kao niti osobe koje su osposobljene za upravljati istom.

- A čak i da obje drobilice rade, s obzirom na količine otpada koje se skladište, trebati će mjeseci da se situacija i na području Deponija i na području SOC-a dovedu u stanje koje je propisano rješenjem Službe za inspekcijske poslove MUP-a. Također, ne postupanjem prema istom rješenju tvrtki ZAGREBAČKI HOLDING d.d. prijeti velika novčana kazna te privremeno zatvaranje Deponija, zaključuju iz Ekologije grada.

Tagovi: Ekologija grada, Jakuševec, Zagrebački holding, Gradska čistoća
PROČITAJ I OVO
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ANALITIČARI
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ZAGREB - Gost N1 televizije bio je politički analitičar i savjetnik stranke Centar Ivica Relković.
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
POZIV
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
ZAGREB - Premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja se oglasio na Twitteru.
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
BIZARNO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
ZAGREB - Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore. Rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja, u ponoć.
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE