GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velika studija otkrila: Nema ozbiljnih nuspojava nakon cijepljenja mRNA cjepivom

Velika studija otkrila: Nema ozbiljnih nuspojava nakon cijepljenja mRNA cjepivom
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.10.2021 / 18:44
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Velika studija kojom je obuhvaćeno šest milijuna osoba otkrila je da mRNA cjepiva Pfizer i Moderna ne izazivaju ozbiljne nuspojave. Istraživači će i dalje nastaviti motriti podatke o cijepljenima.

Analizirajući medicinske kartone 6,2 milijuna osoba cijepljenih jednom dozom mRNA cjepivom i 5,7 osoba cijepljenih s dvije doze, znanstvenici nisu pronašli statističke dokaze koji bi povezali cijepljenje s bilo kojim od 23 ozbiljna ishoda.

Svaka moguća nuspojava u konačnici odabrana u suradnji sa stručnjacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) na temelju novih zabrinutosti, hipotetskih veza i početnih nalaza kliničkih ispitivanja.

Rezultati koje su znanstvenici tražili uključivali su neurološke poremećaje, kao što su napadaji, encefalitis i Guillain-Barréov sindrom, kardiovaskularne probleme, kao što su infarkt miokarda, moždani udar i plućne embolije i druga ozbiljna stanja, kao što su Bellova palsija, appendicitis i anafilaksija.

Uspoređujući necijepljene osobe i one koji su cijepljeni mRNA cjepivom, cijepljene osobe u posljednjih nekoliko tjedana nisu imali nikakvih ozbiljnih zdravstvenih problema i učinaka, pokazala je studija objavljena u časopisu JAMA.

Iako su se neke ozbiljne nuspojave javljale vrlo rijetko, autori kažu da nijedna od njih nije bila dovboljno jaka da bi prešla unaprijed određeni “signalni prag”, što je potrebno da bi se smatrala statistički značajnom.

“Rezultati ovog istraživanja veliki su primjer koliko ozbiljno CDC uzima sigurnost cjepiva, te koliko smo temeljiti i transparentni u našim sigurnosnim naporima”, izjavio je Tom Shimabukuro, zamjenik ravnatelja Ureda CDC-a za sigurnost cijepljenja.

Dodao je da cjepiva protiv covida-19 prolaze najintenzivnije sigurnosno praćenje u povijesti SAD-a. “Cijepljenje ostaje najbolji način da zaštitite sebe i svoje najdraže od virusa koji je odnio milijune života.”

Istraživači nisu pronašli dokaze koji povezuju cjepiva protiv mRNA, poput Pfizera ili Moderne, s povećanim rizikom od stvaranja krvnih ugrušaka.

Upala srca zbog cjepiva također je odnedavno počela izazivati zabrinutost, posebno među mlađim ljudima koji se cijepe. Analiza svih uzrasta do sada cijepljenih nije otkrila značajnu povezanost između miokarditisa ili perikarditisa i mRNA cjepiva.

Samo su 34 slučaja upale srca identificirana među mladim ljudima, u dobi od 12 do 39 godina. To se obično događalo u roku od tjedan dana od primanja cjepiva, a gotovo svi pacijenti su se oporavili do trenutka pregledavanja njihovih medicinskih kartona.

Istraživači navode da bi osobe trebale razmisliti o omjeru rizika i koristi koje cjepivo donosi u borbi s pandemijom. Čini se da su ozbiljne nuspojave povezane s cjepivom iznimno rijetke, što znači da je cijepljenje još uvijek najsigurnija mjera za zaštitu zdravlja.

Znanstvenici su potvrdili 55 slučajeva teških alergijskih reakcija nakon cijepljenja, a većina tih slučajeva dogodila se unutar prvih trideset minuta nakon primanja cjepiva kada se pacijenti obično pomno prate, piše Science alert.

Tagovi: mRNA cjepivo, CJEPIVO PROTIV KORONAVIRUSA
PROČITAJ I OVO
Talijan lažnom rukom pokušao izbjeći cjepivo
BIZARNO
Talijan lažnom rukom pokušao izbjeći cjepivo
RIM - Talijan koji je želio potvrdu o cijepljenju protiv covida-19, a da se ne cijepi, pojavio se na terminu za cijepljenje s lažnom rukom, rekli su dužnosnici.
Biden sastavlja plan za rusko-ukrajinsku krizu
PLAN
Biden sastavlja plan za rusko-ukrajinsku krizu
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden u petak je rekao da razvija opsežne inicijative da oteža ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu invaziju na Ukrajinu i da neće prihvatiti "crvene linije" Moskve, dok raste strah da bi zakuhani sukob mogao prerasti u rat.
Europski suverenisti na skupu u Varšavi traže savez unutar EU-a
SAVEZ
Europski suverenisti na skupu u Varšavi traže savez unutar EU-a
VARŠAVA - Petnaestak europskih desnih i krajnje desnih stranaka, među kojima Nacionalno okupljanje Marine Le Pen i poljska Pravo i pravda (PiS), potpisnice zajedničke deklaracije iz srpnja kojom žele novi savez unutar EU-a, okupljaju se u subotu u Varšavi kako bi raspravili o svojoj viziji Unije.
Brazil: Nova istraga protiv Bolsonara zbog širenja lažnih vijesti
FAKE NEWS
Brazil: Nova istraga protiv Bolsonara zbog širenja lažnih vijesti
BRAZILIJA - Sudac brazilskog Vrhovnog saveznog suda naredio je u petak provođenje istrage protiv predsjednika Jaira Bolsonara zbog objavljivanja lažne informacije u videosnimci u kojoj je cjepivo protiv covida povezao s aidsom.
Kolarić: Teško ćemo spriječiti širenje nove varijante virusa
VIRUS
Kolarić: Teško ćemo spriječiti širenje nove varijante virusa
ZAGREB - U Hrvatskoj se pojavila sumnja na prvi slučaj nove varijante koronavirusa. U tijeku je provjera u službenom laboratoriju na prisustvo omikrona kod jednog pacijenta u Zagrebu, potvrdio je HZJZ.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE