GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velike borbe u blizini Krima, ali i na istoku Ukrajine

Velike borbe u blizini Krima, ali i na istoku Ukrajine
RAT U UKRAJINI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2022 / 14:18
Autor: SEEbiz
KIJEV - Rusija "utvrđuje" Krim i kopa rovove kilometrima iza prve linije u pripremi za "daljnji veliki ukrajinski prodor", sugeriraju nova izvješća.

"Na teritoriju Krima pod mojom kontrolom provode se radovi na utvrđivanju s ciljem jamčenja sigurnosti svih Krimljana", rekao je Sergej Aksjonov, guverner regije imenovan od strane Moskve. Rekao je da se to događa iako vojska već poduzima mjere za zaštitu Krima.

Čini se da njegovi komentari potvrđuju britansku obavještajnu službu koja je objavila da se prioriteti Moskve okreću obrani. Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva priopćilo je u petak ujutro da ruske snage kopaju rovove duž granice s Krimom, kao i u blizini rijeke Siversky-Donets između Donjecka i Luganska.

Ruske snage nastavljaju davati prioritet ponovnom opremanju, reorganizaciji i pripremi obrane u većini sektora u Ukrajini. Neke od ovih lokacija nalaze se do 60 km iza trenutne crte fronte, što sugerira da se Rusi pripremaju za slučaj daljnjih velikih ukrajinskih proboja", stoji u priopćenju britanskih obavještajaca.

Teške borbe nastavljene su u istočnoj Ukrajini, gdje su ruske snage naišle na žestok otpor, dok je Moskva nastavila udarati po civilnoj infrastrukturi, ostavljajući milijune Ukrajinaca u hladnoći i mraku uslijed ozbiljnih nestanka struje zbog pada temperature.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga Ukrajine objavio je rano 19. studenoga da je ruska vojska tokom prethodnog dana izvela 10 zračnih i 10 raketnih udara, izvršivši i 42 raketna napada na civilnu infrastrukturu i nanijevši štetu u južnom gradu Zaporožju.

"Neprijatelj nastavlja da udara na kritičnu infrastrukturu i domove civila, kršeći međunarodno humanitarno pravo, kao i zakone i običaje ratovanja. Civilni infrastrukturni ciljevi u Zaporožju pogođeni su projektilom", rekao je Glavni stožer u svom jutarnjem izvještaju, ne dajući dalje detalje.

Regija Zaporožja je mjesto najveće nuklearne elektrane u Evropi, koja je pod ruskom okupacijom od početka invazije Moskve na Ukrajinu u veljači.

Ukrajinska vojska uspješno je odbila šest ruskih napada u Donbasu, dok je kijevska avijacija izvela sedam napada na područja koncentracije ruskog osoblja na istoku, saopštio je Generalštab.

Rusi "provode ofanzivne akcije u pravcima Bakhmut, Avdiyivka i Novopavliv", navodi se, dodajući da su ukrajinske snage odbile talase napada u Donjecku, uglavnom u oblastima Bilohoryivka, Zelenopil i Klishchiivka.

Ukrajinske snage su također pogodile i uništile ključnu vojnu bazu na Kinburnskom ražnju, koja je povezana s poluostrvom Kinburn u Crnom moru, saopštila je vojska.

Kinburnsku raču prvi su zauzeli Rusi u junu i ostala je jedna od posljednjih okupiranih teritorija na jugu Ukrajine.

Ukrajinska vojska je objavila da je pješčano područje bilo "fokus neprijateljske životne snage, oružja i opreme."

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u svom noćnom video obraćanju da se "brutalne borbe" nastavljaju na istoku, ali je sugerirao da u nekim područjima očekuju "buduće uspjehe."

Rekao je da "svugdje držimo (naše) pozicije."

"U regiji Donjecka se nastavljaju vrlo žestoke borbe", rekao je Zelenski i dodao da "nema zastoja u borbama. Nije bilo zatišja."

Nije elaborirao svoje spominjanje očekivanih "budućih uspjeha" u nekim područjima bojnog polja.

Tagovi: rat u Ukrajini, Krim, istok Ukrajine, Sergej Aksjonov, Volodimir Zelenskij
PROČITAJ I OVO
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE