GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velimir Neidhardt ponovno izabran za predsjednika HAZU

Velimir Neidhardt ponovno izabran za predsjednika HAZU
HAZU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2022 / 09:18
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Akademik Velimir Neidhardt ponovno je izabran za predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) na izbornoj skupštini u četvrtak na kojoj su birani članovi novog Predsjedništva Akademije čiji će četverogodišnji mandat početi 1. siječnja 2023. godine.

Na skupštini su izabrani i potpredsjednici HAZU, akademik Davor Miličić i akademik Frano Parać te glavni tajnik akademik Dario Vretenar koji te dužnosti također obnašaju od 2019. godine.

Akademik Neidhardt najavio je da će zbog interesa akademika za organizacijsku strukturu Akademije, na početku sljedeće godine analizirati sustav Akademije s obzirom na broj i nazive razreda te prosuditi odgovara li sadašnji ustroj i način rada današnjem razvoju društva, znanosti i umjetnosti.

Ponovno će se ispitati i sustav izbora novih članova te će se analizirati opći akti Akademije i po potrebi modernizirati, dodao je.

U idućem četverogodišnjem razdoblju Akademija će meritornim mišljenjima i zastupanim stajalištima sudjelovati u razmatranju svih bitnih pitanja u društvu i primjereno dijeliti sudbinu Hrvatske, napomenuo je predsjednik HAZU te dodao da je europeizam hrvatske kulture zračio tijekom povijesti i, unatoč svim izazovima, Hrvatska je ostala postojana kao nezaobilazna činjenica globalne humane aglomeracije.

Ocijenio je da je utjecaj Akademije kao povijesnoga supstituta hrvatske državnosti bjelodan u današnjoj europskoj Hrvatskoj po djelima akademika kao sljednika i protagonista najviših vrijednosti temeljenih na znanstvenim, stručnim i moralnim načelima, usklađenima s društvenom misijom, ugledom i autoritetom Akademije.

Neka nam Akademija bude vjerodostojna, jedinstvena, europska, časna, napredna, afirmativna, hrabra, avangardna, znamenita, univerzalna, ali nadasve hrvatska, poručio je Neidhradt.

Skupština je potvrdila i izbor tajnika devet Akademijinih razreda koji su ujedno i članovi Predsjedništva HAZU.

Za tajnika Razreda za društvene znanosti izabran je akademik Gordan Družić, za tajnika Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti izabran je akademik Marko Tadić, a za tajnika Razreda za prirodne znanosti akademik Goran Durn.

Akademkinja Vida Demarin izabrana je za tajnicu Razreda za medicinske znanosti, Ranko Matasović za tajnika Razreda za filološke znanosti, a akademkinja Dubravka Oraić Tolić za tajnicu Razreda za književnost.

Za tajnika Razreda za likovne umjetnosti izabran je akademik Mladen Obad Šćitaroci, za tajnika Razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju akademik Stanislav Tuksar, a za tajnika Razreda za tehničke znanosti akademik Ignac Lovrek.

Akademici Družić, Demarin, Obad Šćitaroci, Tuksar i Lovrek dužnosti tajnika razreda obnašaju u prvom mandatu od 2019.

Budući da svaki Akademijin razred u Predsjedništvu ima po dva predstavnika, nakon izbora predsjednika, potpredsjednika i glavnog tajnika HAZU izabrano je još pet članova Predsjedništva.

To su akademik Jakša Barbić iz Razreda za društvene znanosti, akademik Mirko Orlić iz Razreda za prirodne znanosti, akademik Mislav Ježić iz Razreda za filološke znanosti, akademik Boris Senker iz Razreda za književnost i akademik Leo Budin iz Razreda za tehničke znanosti. Akademici Barbić, Senker i Budin dužnosti članova Predsjedništva HAZU obnašaju u prvom mandatu od 2019.

Akademik Velimir Neidhardt 18. je predsjednik Akademije i prvi iz redova umjetnika. Dosadašnji predsjednici bili su Franjo Rački, Pavao Muhić, Josip Torbar, Tadija Smičiklas, Tomislav Maretić, Vladimir Mažuranić, Gustav Janeček, Gavro Manojlović, Albert Bazala, Tomo Matić, Andrija Štampar, Grga Novak, Jakov Sirotković, Ivan Supek, Ivo Padovan, Milan Moguš i Zvonko Kusić.

Tagovi: Velimir Neidhardt, Vida Demarin, Marko Tadić, Gordan Družić, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Davor Miličić, Frano Parać, Dario Vretenar
PROČITAJ I OVO
HDZ i Plenković otporni na afere
ISTRAŽIVANJE
HDZ i Plenković otporni na afere
ZAGREB - Istraživanje pokazuje da je rejting HDZ-a, u odnosu na kolovoz, porastao za dva postotna poena te sada iznosi gotovo 30 posto, čime su se vratili na proljetne razine. Na drugom mjestu - premda daleko iza - slijedi SDP koji je na 12,4 posto te također raste, doduše za jedan postotni poen.
Plenković: Nisam čuo da nam šteti afera u HEP-u
PREMIJER
Plenković: Nisam čuo da nam šteti afera u HEP-u
PAZIN - U Istri danas obilježavaju Dan županije. Na svečanoj sjednici koja je održana tim povodom, sudjelovao je i predsjednik Vlade Andrej Plenković.
Umro šef sicilijanske mafije Messina Denaro
RAK
Umro šef sicilijanske mafije Messina Denaro

RIM - Šef talijanske mafije Matteo Messina Denaro, koji je uhićen u siječnju nakon što je proveo 30 godina u bijegu, preminuo je, izvijestila je u ponedjeljak novinska agencija ANSA, prenosi Reuters.

Stiže osjetno zatopljenje
VRIJEME
Stiže osjetno zatopljenje
ZAGREB - Iako je pretežno vedro duž obale, u unutrašnjosti je pretežno oblačno, ima lokalno i slabe kiše. I u nastavku ponedjeljka na kontinentu treba računati na lokalno slabu oborinu, dok će na Jadranu biti većinom suho, no i dalje vjetrovito.
Vučić: Srbi su se pobunili, Kurti nas želi unući u sukob s NATO-om
PORUKE
Vučić: Srbi su se pobunili, Kurti nas želi unući u sukob s NATO-om
BEOGRAD - Krenulo je obraćanje srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji je rekao "današnji dan jedan od najtežih za njihovu zemlju i njihov narod od 2004. i 2008. godine".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE