GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Venecija: Izostanak turista donio obnovu ekosustava

Venecija: Izostanak turista donio obnovu ekosustava
DOBRE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2020 / 11:45
Autor: SEEbiz / H
VENECIJA - "Flora i fauna lagune nisu se promijenile za vrijeme mjera ograničenja kretanja i okupljanja. Promijenila se samo naša šansa da ih konačno vidimo", kaže zoolog Andrea Mangoni uranjajući kameru u more koje oplakuje Veneciju da bi istražio podmorski život u doba koronavirusa.

Rak pruža kliješta da bi ulovio svoj plijen, morskom površinom lagune plivaju meduze, a pokraj njih mirno plivaju jata riba. Morski puževi i školjke čvrsto su se zalijepili za drvene stupove na kojima počiva 'plutajući grad', a alge u svim bojama njišu se kako ih nosi struja.

U Veneciji od početka ožujka nema turista, njezine kanale i morsko dno ne uzburkavaju tisuće brodica, taksija, vaporetta, gondola ni privatnih brodica.

Prigoda je to za Andreu, čiji je posao popularizacija zoologije, da napravi mnoštvo snimaka. Njegova fotografija meduze koja lijeno pliva kristalno čistim kanalom nebrojeno je puta podijeljena na brojnim društvenim mrežama.

"Sediment se zadržava na dnu pa sada možemo vidjeti i do dubine od 50 do 60 centimetara, a ponekad i metar ispod površine.

"Zahvaljujući tim promjenama možemo promatrati životinje koje su u uobičajenim okolnostima doslovno skrivene u mutnoj vodi lagune", kaže te pojašnjava da u dvadeset godina, koliko već radi u Veneciji, nikada dosad nije vidio "tako bistro more".

"Jedina je razlika u tomu što su se neke životinje koje su dosad boravile u većim i širim kanalima, sada uspjele domoći kanala u povijesnome središtu grada jer ondje više nema gondola, motornih čamaca ni manjih privatnih brodica", kaže.

"U Veneciji se nisu smanjili samo promet i zagađenje što ga donose brodovi i manje brodice. Manje je i buke, još jednog oblika zagađenja koji uznemuje brojne žive organizme u laguni", kaže za AFPTV Marco Sigovini, istraživač iz Venecijanskog instituta za morske znanosti (ISMAR-CNR).

Tvrdi da je u kanalima u povijesnom središtu grada ugledao i hobotnicu, koja nikada dosad nije uočena na tome mjestu.

"Fauna i flora venecijanske lagune zapravo su mnogo raznolikiji i zanimljiviji nego što biste pomislili. No s obzirom na to da je more uvijek mutno, na takve organizme i ne obraćamo pažnju", kaže Sigovini.

Ne iznenađuju ga ni meduze u kanalu u povijesnom središtu. "U posljednjih su 20 do 30 godina meduze sve brojnije u našim morima. Sve ih se češće može opaziti i u laguni, osobito u nekim dijelovima godine kada ih vjerojatno donesu struje. U uobičajenim je okolnostima promet kanalima vrlo intenzivan, pa je vrlo moguće da stradaju od propelera."

"Čovjek ima dojam da je na nekom koraljnom grebenu. Mnoštvo je boja i izvanrednih oblika života koji lagunu čine jedinstvenom", kaže Andrea Mangoni, čije fotografije nastaju uglavnom na putu prema radnome mjestu.

No Sigovini je manje entuzijastičan kad je posrijedi oporavak ekosustava jer smatra da mjere ograničenja neće dugoročno popraviti stanje u laguni.

"Mislim da tih nekoliko mjeseci ograničujućih mjera neće biti dovoljno za značajnije promjene u kvaliteti i oporavku našeg ekosustava."

Tagovi: Venecija, ekosustav, flora, fauna, Marco Sigovini, istraživač iz Venecijanski institut za morske znanosti, Andrea Mangoni
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE