GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vić otkrio kazne za neodvajanje otpada u Zagrebu

Vić otkrio kazne za neodvajanje otpada u Zagrebu
NOVI MODEL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2022 / 10:26
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Od 1. listopada kreće novi sustav odvoženja komunalnog otpada na području Grada Zagreba koji ima dvije osnovne pretpostavke, a to je da spremnici napokon idu pod kontrolu korisnika i da će se uvesti sustav koji potiče korisnika da odvaja otpad time što plaća pravu količinu miješanog komunalnog otpada koji proizvede, rekao je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska na HTV-u Davor Vić, direktor zagrebačke Čistoće.

"Pojavom službenih, standardiziranih vrećica u trgovinama, pojavile su se i krivotvorene vrećice. To je kazneno djelo", naglasio je Vić za HTV i dodao kako je originalna vrećica zaštićena.

Na pitanje kako će se moći doći do žutih vrećica koje su namijenjene odvajanju plastike i metala, Vić je rekao kako će one i dalje biti dostupne. U listopadu kreće podjela, a građani mogu doći i u Vukovarsku ulicu u Zagrebački holding gdje mogu preuzeti te vrećice, ali i kupiti standardizirane plave.

Rekao je kako su standardizirani boksovi za spremnike namijenjeni javnim površinama. On nije potreban ako su spremnici u haustoru zgrade ili dvorištu.

Boks za spremnike je krajnje rješenje, ako se spremnici ne mogu drugačije postaviti. To je jedini način da se spriječi ono što imamo danas, a to je da spremnike koji su na javnim površinama koriste i savjesni, ali i oni nesavjesni pa dolazi do komunalnog nereda, istaknuo je Vić.

Na pitanje kolike će biti kazne za građane koji se neće ponašati sukladno odluci o načinu pružanja usluge, Vić je rekao kako će kazne biti 500 kuna za fizičke i 1000 kuna za pravne osobe.

"Također postoje i kazne koje su iz domene komunalnog redarstva, no mi očekujemo da će kazna biti sve manje", govori.

Dodao je kako je Zagreb napravio cjenik usluga gdje je odnos između minimalne javne usluge i varijabilnog dijela velik. Taj odnos mora poticati korisnika da odvaja otpad.

"Što ljudi budu više odvajali otpad, računi će im biti manji. Današnji sustav to ne potiče i mi očekujemo da ćemo time doći do traženih postotaka kako ne bi plaćali kazne", istaknuo je.

Vić naglašava kako su predviđeni popusti u vidu dodatnih vrećica koje se neće naplaćivati za osobe koje imaju potrebe za korištenjem pelena, kao i za malu djecu do 3 godine. Podaci o tome se mogu naći na internetskoj stranici Zagrebačkog holdinga.

Naglasio je kako je Čistoća obavezna korisnicima isporučiti sve kante.

Tagovi: Davor Vić, Čistoća Zagreb, boksovi, ZG vrećice, komunalni otpad
PROČITAJ I OVO
Plenković: Odluka o obuci Ukrajinaca u skladu s dosadašnjom procedurom
PREMIJER
Plenković: Odluka o obuci Ukrajinaca u skladu s dosadašnjom procedurom
ZAGREB - Navodna neustavnost odluke hrvatske vlade o obuci ukrajinskih vojnika "izmišljena je tema“ jer je procedura u tom slučaju bila identična praksi u ranijim slučajevima, rekao je u srijedu premijer Andrej Plenković.
Preminuo Jiang Zemin
IN MEMORIAM
Preminuo Jiang Zemin
PEKING - Bivši kineski čelnik Jiang Zemin, koji je došao na vlast nakon prosvjeda na Trgu Tiananmen, preminuo je u 96. godini.
FBI u Trogiru zbog jahte Putinova kuma
TAJNA ISTRAGA
FBI u Trogiru zbog jahte Putinova kuma
MOSKVA - Jahtu ukrajinskog oligarha Viktora Medvedčuka, posrnulog saveznika i kuma ruskog predsjednika Vladimira Putina koji ga je navodno namjeravao postaviti za čelnika marionetskog ukrajinskog režima, pretražili su prije desetak dana hrvatski istražitelji uz prisustvo agenata američkog FBI-ja.
Napad na Kapitol: Osuđen osnivač krajnje desnih Čuvara zakletve
PRESUDA
Napad na Kapitol: Osuđen osnivač krajnje desnih Čuvara zakletve
WASHINGTON - Stewarta Rhodesa, osnivača krajnje desne organizacije Čuvari zakletve (Oath Keepers), porota je u utorak osudila za urotu u svrhu poticanja pobune zbog prošlogodišnjeg napada na američki Kapitol u neuspjelom pokušaju poništavanja izbornog poraza tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa 2020.
Jiang Zemin passes away
FORMER CHINESE LEADER
Jiang Zemin passes away
BEIJING - Jiang Zemin passed away due to leukemia and multiple organ failure in Shanghai at 12:13 p.m. on Nov. 30, 2022, at the age of 96, it was announced on Wednesday.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE