GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Viktor Gotovac o covid potvrdama: Ima li podloge za tužbe protiv države?

Viktor Gotovac o covid potvrdama: Ima li podloge za tužbe protiv države?
STRUČNJACI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.10.2021 / 21:18
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U pravu su oni Od ponedjeljka zaposlenici u zdravstvu i sustavu socijalne skrbi neće moći na posao bez covid potvrda. Tko ih nema, morat će se testirati dva puta tjedno. Stručnjak za radno pravo Viktor Gotovac objasnio je ima li tu podloge za tužbe protiv države od strane onih koji se ne žele cijepiti.

Profesor Viktor Gotovac s katedre za radno pravo kometirao je za Dnevnik Nove TV stoji li, s pravnog stajališta, plan da bez covid potvrde nema na radno mjesto, a da onda nema ni plaće.

'Pomalo pitijski odgovor je i da i ne. Da, zbog toga što je do sada Ustavni sud održao i podržao ustavnost odluka stožera. To je slijedom zakonskog uređenja kojim je dano stožeru da u slučajevima ovakve epidemijske opasnosti donosi, po određenoj proceduri, odluke. I u tom pogledu za očekivati je da Ustavni sud, kao i do sada, zapravo odlukama stožera da jedno takvo pravno značenje koje bi ga učinile ustanim i zakonitim', rekao je pravni stručnjak te dodao kako je malo ne vezano da diskusiju koju su predsjednik i neki znanstvenici vodili prije godinu i pol o tome je li ovo izvanredno stanje ili nije i treba li donositi zakon kojim će se ograničavati neka prava.

"U tom pogledu danas se pokazuje da su u tom smislu bili u pravu, jer da smo za ovakve stvari donijeli konkretan zakon, da smo na konkretan način uredili određena pitanja, tada bismo svi znali i ne bismo imali dileme je li to ustavno", kazao je i dodao kako smatra da se to neće pojaviti pred Ustavnim sudom kao problematično.

Pitanje je i boje li se djelatnici s razlogom otkaza ako odbiju test pa ih ne puste na radno mjesto.

"Temelj svega je strah, i od cjepiva i od svega što se događa", kaže pravnik koji smatra da je previše strahova prisutno, a jedan od strahova koji svakako djeluju na ljude je strah od mogućnosti otkaza. "Odnosno sankcioniranja u radnom odnosu. Radi se o specifičnim strukama kod kojih postoji povećana opasnost za njihove korisnike, za pacijente u zdravstvu i za korisnike socijalne skrbi u sustavu socijalne skrbi. U tom pogledu mislim da doista moramo razmišljati to tim ljudima.

Mislim da bi bilo dobro da onda o tome razmišljaju i oni koji tu uslugu i pružaju. Slijedom te povećane odgovornosti, mislim da bi se zapravo vrlo lako moglo dogoditi da bi nepoštivanje ovih odluka, kada se utvrdi, moglo voditi do sankcija koje bi, između ostalog, mogle biti i otkaz", rekao je. "Nadam se da se ovakve odluke ne donose bez razmišljanja o sankcijama za one koji ih krše."

"Prva žrtva COVID krize je pravni sustav. Činjenica da zakone ne poštujemo, što je bio slučaj kod rada na izdvojenom mjestu rada. Ili da nemamo sankcije za eklatantno nepoštivanje zakonskih odredbi je nešto što narušava povjerenje u vladavinu prava i u pravnu državu", kazao je Gotovac.

Djelatnici su spremni i na tužbe, ima li elemenata za to?

"Ovisi o vrsti sankcije. Uvijek u sporu postoje dvije strane i uvijek misle da su u pravu", kaže stručnjak i dodaje kako se može očekivati da će tužiti i da će neki možda i uspjeti u tužbama, ali stvar bi trebala biti pravno razmjerno čista.

Je li Stožer trebao unaprijed razmišljati i mijenjati pojedine zakone kao zakon o radu?

"Sigurno. Da li samo taj, ili druge kojima su uređeni odnosi. To bi bila puno čišća situacija i to bi bilo nešto što bi pomoglo našem pravnom sustavu da na adekvatan način odgovara na probleme i da možemo reći da smo, ne samo u formi, nego u sadržaju, prava država u kojoj se vrednuje vladavina prava. Država koja svojim građanima jamči temeljna prava i oni vjeruju da ih država štiti", rekao je Gotovac.

Tagovi: Viktor Gotovac, covid potvrde
PROČITAJ I OVO
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
STAVOVI
Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
ZAGREB - Posljednji je dan predaje lista za europske izbore, a sve stranke koje žele imati svoje zastupnike u Europskom parlamentu kandidature moraju predati do ponoći.
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
NOVA VLADA
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
ĐURĐEVAC - Sutra ćemo, kako se čini, sjesti za stol s HDZ-om, kazao je te dometnuo da su se odlučili za žurniji tempo razgovora s drugim političkim strankama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE