GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Virus se širi Amerikom, u Miamiju policijski sat

Virus se širi Amerikom, u Miamiju policijski sat
KORONAVIRUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.07.2020 / 09:51
Autor: SEEbiz / H
MIAMI - Alabama i još šest američkih država zabilježile su rekordan porast broja slučajeva koronavirusa u petak dok je najnaseljeniji okrug u Floridi uveo policijski sat uoči Dana nezavisnosti, a Arkansas je krenuo u smjeru obaveznog nošenja maski u javnosti.

Sjeverna Karolina, Južna Karolina, Tennessee, Aljaska, Missouri, Idaho i Alabama zabilježili su novi veliki dnevni porast slučajeva covida-19.

Texas je dostignuo novi rekord u hospitalizacijama, a jedan je liječnik pozvao na "potpuno zatvaranje" države kako bi se virus stavio pod kontrolu.

Dnevni broj slučajeva u SAD-u bio je 53.483 kasno u petak, ispod rekordnih 55.405 dan ranije.

Zadnji skok broja oboljelih, većinom u južnim i zapadnim državama, zabrinuo je javnozdravstvene dužnosnike koji su pozvali na oprez uoči Dana nezavisnosti.

Sjeverna Karolina zabilježila je 951 hospitalizaciju i 2099 slučajeva zaraženih u petak, što su rekordno veliki brojevi.

Bill Saffo, gradonačelnik Wilmingtona u Sjevernoj Karolini, rekao je da je veliki broj slučajeva zaraze povezan s velikim okupljanjima i predvidio je daljnji skok nakon prazničnog vikenda jer ljudi ne poštuju smjernice o socijalnom distanciranju i nošenju maski.

"Znamo da će doći do širenja. Znamo da ćemo za oko dva tjedna vidjeti skok od vikenda 4. srpnja", kazao je Saffo za CNN.

Unatoč skoku broja zaraženih, prosječni dnevni broj mrtvih od posljedica covida-19 u SAD-u bilježi postupni pad zadnjih tjedana, što je odraz rasta pozitivnih testova među mlađim, zdravijim ljudima kod kojih je rjeđi fatalni ishod bolesti.

Slučajevi koronavirusa rastu u 37 od 50 američkih država, uključujući Floridu koja je imala 9488 novozaraženih u petak, priopćilo je ministarstvo zdravstva te savezne države. Dan ranije zabilježila je rekordnih 10.109 slučajeva.

Gradonačelnik okruga Miami - Dade Carlos Gimenez uveo je u petak na neodređeno vrijeme noćni policijski sat i zaustavio je ponovno otvaranje kazina i striptiz klubova te drugih mjesta zabave. Ranije ovoga tjedna Miami-Dade i susjedni okrug Broward, dva najnaseljenija okruga u državi, zatražili su od građana da nose maske u javnosti.

Guverner Arkansasa Asa Hutchinson ovlastio je u petak gradove da donesu uredbe o nošenju maski ako se na to odluče i tako postao zadnji republikanac koji je popustio pritiscima po tom pitanju.

Taj je potez došao dan nakon što je guverner Texasa Greg Abbott naredio nošenje maski na većini javnih mjesta, promijenivši stav nakon zabrinjavajućeg rasta broja zaraženih u državi, koja je u petak zabilježila veliki broj hospitalizacija - 7652.

Liječnik Owais Durrani iz Sveučilišne bolnice u San Antoniu rekao je da su gotovo svi pacijenti koji dolaze na hitnu pozitivni na covid-19, čak i oni koji su primljeni zbog drugih, nevezanih razloga, poput infekcije žučnog mjehura.

"Mi se, po mom mišljenju, moramo potpuno zatvoriti i onda ćemo i dalje bilježiti porast svih tih brojki dva ili tri tjedna, a nakon toga će možda krenuti poboljšanje", kazao je on.

Tagovi: koronavirus u SAD-u, Alabama, Florida, Miami, Arkansas, Bill Saffo, Washington
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE