GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Više od 100.000 zaraženih koronavirusom u svijetu

Više od 100.000 zaraženih koronavirusom u svijetu
ZARAZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2020 / 16:44
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Broj zaraženih koronavirusom u svijetu premašio je 100.000 u petak, pokazuju Reutersovi izračuni na temelju podataka koje su objavila ministarstva zdravstva i vladini dužnosnici.

U Kini, gdje je pandemije započela, dosad je dijagnosticirano nešto više od 80 tisuća zaraženih. Umrlo je 3.400 ljudi, a oporavilo se njih nešto manje od 54 tisuće.

Drugo krizno žarište je Južna Koreja s oko 6.300 zaraženih i 42 preminulih. U Iranu je nešto manje od pet tisuća oboljelih i 124 umrla. U Europi je situacija najteža u Italiji, gdje je 3.858 zaraženih, a umrlo je 148 ljudi.

Oko 3,4 posto od otprilike 100.000 zaraženih koronavirusom umrlo je, dok smrtnost sezonske gripe iznosi manje od 1 posto, objavio je WHO.

Raste broj zaraženih u Španjolskoj, Njemačkoj i Francuskoj

Pet osoba umrlo je od koronavirusa u Španjolskoj u petak, a zabilježeno je 80 novih slučajeva zaraze te je do sada zaraženo 345 osoba.U Njemačkoj su pak koronavirusom zaražene 534 osobe, najviše u Saskoj-Anhalt, dok je prethodnog dana vladino tijelo za kontrolu širenja virusa objavilo da je zaraženo preko 400 osoba.

Pariz je objavio da je u Francuskoj do sada zaraženo 577 osoba, 154 više nego u četvrtak. Devet ih umrlo.

Danas su prva oboljenja od koronavirusa objavili u Slovačkoj, Vatikanu, Peruu i Srbiji.

Argentina i Čile također su zabilježili prve slučajeve zaraze ovoga tjedna, dok je Brazil potvrdio da je zaraženo nekoliko osoba.

U Grčkoj je zabilježeno 14 novih slučajeva, rekle su zdravstvene vlasti u petak te je do sada u toj zemlji zaraženo 45 osoba.

Broj zaraženih u Švicarskoj porastao je na 210.

Singapur je pak objavio da je u petak utvrđeno 13 novih zaraženih osoba, što je najveći dnevni porast u toj zemlji.

Kod dva djelatnika British Airwaysa potvrđen je koronavirus, dok je Austrian Airlines smanjio radno vrijeme za svojih 7 tisuća zaposlenika.

Eurosong bez publike

U međuvremenu se diljem svijeta zatvaraju škole, otkazuju javne manifestacije i događaji. Plenarna sjednica Europskog paralmenta idući tjedan neće biti u Strasbourgu, nego u Bruxellesu.

Danske vlasti su pak u petak savjetovale organizatore da odgode ili otkažu događaje s preko 1000 posjetitelja kako bi spriječili koronavirus.

Preporuka vrijedi do kraja ožujka, rekla je premijerka Mette Frederiksen nakon razgovora sa zdravstvenim vlastima.

"Nitko ne bi trebao paničariti u ovoj situaciji, ali moramo djelovati. Bolje ranije, nego kasnije", kazala je.

Danska javna televizija DR objavila je da će natjecanje za izbor danskog predstavnika na Eurosongu biti održano bez publike.

Kupcima oko 10 tisuća karata sredstva će biti refundirana.

Do sada je u Danskoj potvrđen 21 slučaj zaraze koronavirusom, uključujući dvije osobe u autonomnim Farskim otocima.

Iračke vlasti zatvorile su šijitsko svetište Karbala na jugu Iraka, zbog straha od širenja zaraze. Do sada su u toj zemlji umrle tri osobe, a zaraženo ih je 38.

Asimptomatske zaraze

Preko dvije tisuće osoba zatočeno je na kruzeru Grand Princess, nakon što je brodu zabranjen ulazak u luku San Francisca jer najmanje 35 osoba ima simptome nalik gripi.

Na kruzeru na Nilu zabilježeno je, pak, 12 asimptomatskih slučajeva zaraze koronavirusom, objavili su u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i egipatsko ministarstvo zdravstva.

Epidemiologinja WHO-a Maria van Kerkhove rekla je u četvrtak kako WHO ne vjeruje da su pojedinci bez simptoma bolesti bili glavni faktor širenja koronavirusa na kruzeru.

"Znamo da je to moguće, ali ne vjerujemo da je to glavni pokretač transmisije", rekla je Van Kerkhove na novinskoj konferenciji u Ženevi i dodala da bi broj zaraženih bio "puno veći" kada bi asimptomatski pojedinci bili glavni faktor širenja zaraze.

Irske zdravstvene vlasti zatražile da se šezdesetak djelatnika Sveučilišne bolnice u Corku samoizoliraju nakon što je slučaj prijenosa koronavirusa ustanovljen u toj ustanovi, prenosi u petak Reuters.

Dublin je potvrdio prvi slučaj zaraze koji nije povezan s putovanjem iz talijanskih pokrajina. Muškarac s koronavirusom nalazi se u bolnici u Corku, gdje je ustanovljeno da ima koronavirus nekoliko dana nakon što je primljen u bolnicu, zbog čega je državni tajnik u irskom ministarstvu zdravstva kazao kako je moguće da ga je zarazilo osoblje bolnice.

Macron traži da se izbjegavaju stariji

"Znam da je to ponekad vrlo teška odluka, ali moramo izbjeći posjećivanje naše starije članove obitelji, što je više moguće", kazao je Macron nakon posjeta domu za starije u Parizu.

Ako su posjeti nužni, i ako ih je odobrilo medicinsko osoblje, djeca ne bi trebala dolaziti jer "prenose brojne viruse", kazao je Macron.

"Naš prioritet, prioritet naše nacije, zaštititi je naše starije", dodao je.

Tagovi: koronavirus, Svjetska zdravstvena organizacija
PROČITAJ I OVO
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
REAKCIJE
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
ZAGREB - Zastupnika mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa zateklo je novinarsko pitanje predsjedniku Zoranu Milanoviću je li zbog njega on kontaktirao premijera Mađarske Viktora Orbana.
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
JASNA PORUKA
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
ČAKOVEC - Međimurski župan Matija Posavec osvojio je dva mandata sa svojom Nezavisnom platformom Sjever te je za N1 televiziju komentirao rezultate izbor, s kim bi mogao koalirati, ali i upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar Vlade.
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
PRIZNANJE
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je izjavio da je protuustavna odluka Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću da ne može biti mandatar ni premijer, te da će Možemo! podržati koga god SDP predloži za mandatara.
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
PORUKE
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
ZAGREB - Ne stišavaju se reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar i predsjednik Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE