GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Više od 70 slavnih osoba pisalo Putinu zbog Navaljnog

Više od 70 slavnih osoba pisalo Putinu zbog Navaljnog
OTVORENO PISMO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2021 / 16:44
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Više od 70 slavnih osoba iz cijelog svijeta napisalo je otvoreno pismo ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu, zahtijevajući od njega da omogući liječenje disidentu Alekseju Navaljnom koji se nalazi u zatvoru u kaznenoj koloniji.

Podsjećajući na njegovu bolest potpisnici su napisali: "Kao ruski državljanin, Navaljni ima zakonsko pravo da ga pregleda i liječi liječnik po njegovu izboru."

Njihov poziv objavilo je u subotu nekoliko europskih tiskovina, među kojima i Economist na engleskom jeziku.

Pismo su potpisali autorica knjiga o Harryju Potteru, JK Rowling, tri dobitnice Nobelove nagrade za književnost, Herta Mueller, Louise Gluck i Svetlana Alekijevič, član grupe Abba Bjorn Ulvaeus, britanski glumci Benedict Cumberbatch i Kristin Scott Thomas te povjesničari Niall Ferguson i Simon Schama.

U pismu koje su spomenute poznate osobe uputile Putinu ističe se da je Navaljni kritičnom stanju.

"Gospodine predsjedniče, pozivamo vas da Alekseju Navaljnom odmah pružite medicinsku pomoć i njegu koja mu je hitno potrebna, a na koju, u skladu s ruskim zakonom ima pravo. Kao netko tko je prisegnuo da će poštovati zakon, sada samo to morate provesti u djelo."

Navaljni već danima štrajka glađu pokušavajući zatvorske vlasti primorati da mu omoguće posjet liječnika. Trenutačno mu prijete prisilnom konzumacijom hrane.

Ovaj 44-godišnji ruski disident nedavno se žalio na bolove u leđima, obamrlost udova, na vrućicu i kašalj. Njegova obitelj, odvjetnici i pristaše izrazili su zabrinutost zbog njegova zdravstvenog stanja.

Tim njegove liječnice Anastazije Vasiljeve tvitao je da posjeduje zabrinjavajuće rezultate analize krvnog testa Alekseja Navaljnog. Liječnici dodaju da ne isključuju mogućnost zatajenja bubrega ili pojavu srčane aritmije.

U kolovozu je Navaljni preživio pokušaj atentata nervnim otrovom novičokom, nakon čega se liječio u Njemačkoj. Žalio se da se upotreba zabranjenoga kemijskog sredstva protiv ruskog državljanina u njegovoj zemlji ne istražuje. Nekoliko laboratorija u EU-u potvrdilo je prisutnost otrova.

Tagovi: Aleksej Navaljni, Vladimir Putin, JK Rowling, tri dobitnice Nobelove nagrade za književnost, Herta Mueller, Louise Gluck, Svetlana Alekijevič, Bjorn Ulvaeus, Benedict Cumberbatch, Kristin Scott Thomas
PROČITAJ I OVO
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE