GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada daje 52.5 milijuna kuna za ublažavanje šteta od elementarnih nepogoda

Vlada daje 52.5 milijuna kuna za ublažavanje šteta od elementarnih nepogoda
ŠTETE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.12.2022 / 09:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Za ublažavanje posljedica različitih elementarnih nepogoda u ovoj, ali dijelom i u prošloj godini, vlada je ovaj tjedan dodijelila ukupno 52.5 milijuna kuna.

Polovicu tog iznosa, 25 milijuna kuna, namijenila je Hrvatskoj Kostajnici koju su u prvoj polovici prosinca pogodile poplave koje su prouzročile veliku materijalnu štetu.

Tim sredstvima pokrit će se troškovi operativnih snaga civilne zaštite i građevinskih radova na nerazvrstanim cestama, obnova instalacije javne rasvjete, izrada projektne dokumentacije sanacije, čišćenje kolektorske i sekundarne kanalizacije i odvodnih otvorenih kanala, raščišćavanje parkovnih i javnih površina od naslaga mulja i pregled građevina ugroženih poplavom.

Za pet županija koje je u svibnju i lipnju pogodila obilna tuča uzrokujući u kratkom roku ogromne štete na poljoprivredi, građevinama, prometu, vlada je izdvojila ukupno 18 milijuna kuna. Varaždinskoj županiji idu četiri milijuna kuna, Krapinsko-zagorskoj osam milijuna, Karlovačkoj tri milijuna, Koprivničko-križevačkoj 142.200 kuna, te Zagrebačkoj županiji 397.800 kuna.

Sredstva će županijama sjesti jednokratno, najkasnije do 30. prosinca ove godine, a dužne su ih utrošiti u roku godine dana. Još 9.5 milijuna kuna vlada je odobrila za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica mraza, suše, tuče, ledene kiše, olujnog i orkanskog vjetra, poplava i požara u ovoj i dijelom u prošloj godini.

Od tog iznosa, 52.500 kuna namijenjeno je za štete na građevinama, ostatak za štete u poljoprivredi u deset županija, odnosno 48 gradova i općina.

Najviše sredstva, nešto preko 6 milijuna kuna, namijenjeno je Vukovarsko-srijemskoj i Međimurskoj županiji (1.8 milijuna kuna). Osječko-baranjska županija dobila je 735.000 kuna, Koprivničko-križevačka 671.000 kuna. Najmanje je, 12.000 kuna, dobila Ličko-senjska županija.

Virovitičko-podravskoj pripalo je 25.000 kuna, Bjelovarsko-bilogorskoj 37.500, Sisačko-moslavačkoj 55.000, Šibensko-kninskoj 66.000 te Varaždinskoj 67.000 kuna. Među općinama najviše su dobili Drenovci (1.7 milijuna) i Vrbanja (1.2 milijuna), najmanje Legrad i Vladislavci, 7400 odnosno 7700 kuna).

Treba naglasili i kako to nisu jedina sredstva koje je vlada ove godine dala za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda. Šest županija sjeverne i središnje Hrvatske u lipnju je dobilo 54 milijuna kuna kako bi saniralo štete od tuče, a Bjelovarsko-bilogorska županija pet milijuna kuna za štete od olujnog vjetra.

Prirodne nepogode svake godine naprave velike štete, ove i dijelom prošle godine, prijavljene štete premašile su 3.5 milijardi kuna. Glavninu (3.4 milijarde) čine štete u poljoprivredi.

Tagovi: elementarne nepogode, Vlada RH
PROČITAJ I OVO
Hrvatska vodeća u Europi po zalihama pitke vode
VODE
Hrvatska vodeća u Europi po zalihama pitke vode
ZAGREB - Svjetski je dan voda, globalne kampanje kojoj je cilj podizanje svijesti o važnosti vode te promicanja održivog korištenja vodnih resursa.
Kokain se u Zagrebu najviše šmrče petkom
ISTRAŽIVANJE
Kokain se u Zagrebu najviše šmrče petkom
ZAGREB - Konzumacija kokaina porasla je u cijeloj Europi, pokazala je danas studija otpadnih voda diljem EU. Najviše razine ostataka kokaina pronađene su u Belgiji, Španjolskoj, Portugalu i Nizozemskoj, prenosi Reuters.
Njemački tenkovi stižu u Ukrajinu
PREOKRET NA BOJIŠTU?
Njemački tenkovi stižu u Ukrajinu
KIJEV - Čelnik posebnog stožera za Ukrajinu saveznog Ministarstva obrane je jasan: Njemačka drži svoju riječ i već u ožujku Ukrajini stižu tenkovi. A to oružje će promijeniti stanje na bojištu.
MORH: Tijekom vježbe kod Velike Gorice pala bespilotna letjelica
NESREĆA
MORH: Tijekom vježbe kod Velike Gorice pala bespilotna letjelica
ZAGREB - Ministarstvo obrane Republike Hrvatske izvijestilo je o današnjem izvanrednom događaju s dronom tijekom redovite obuke.
Streljivo i iz Hrvatske za Ukrajinu
NAORUŽAVANJE
Streljivo i iz Hrvatske za Ukrajinu
ZAGREB - Thiery Breton, povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište, uskoro će doći u Hrvatsku kako bi razgovarao s predstavnicima vojne industrije o njihovim mogućnostima proizvodnje streljiva za potrebe država članica EU i Ukrajinu, potvrđeno je Jutarnjem listu iz Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE