GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada daje 52.5 milijuna kuna za ublažavanje šteta od elementarnih nepogoda

Vlada daje 52.5 milijuna kuna za ublažavanje šteta od elementarnih nepogoda
ŠTETE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.12.2022 / 09:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Za ublažavanje posljedica različitih elementarnih nepogoda u ovoj, ali dijelom i u prošloj godini, vlada je ovaj tjedan dodijelila ukupno 52.5 milijuna kuna.

Polovicu tog iznosa, 25 milijuna kuna, namijenila je Hrvatskoj Kostajnici koju su u prvoj polovici prosinca pogodile poplave koje su prouzročile veliku materijalnu štetu.

Tim sredstvima pokrit će se troškovi operativnih snaga civilne zaštite i građevinskih radova na nerazvrstanim cestama, obnova instalacije javne rasvjete, izrada projektne dokumentacije sanacije, čišćenje kolektorske i sekundarne kanalizacije i odvodnih otvorenih kanala, raščišćavanje parkovnih i javnih površina od naslaga mulja i pregled građevina ugroženih poplavom.

Za pet županija koje je u svibnju i lipnju pogodila obilna tuča uzrokujući u kratkom roku ogromne štete na poljoprivredi, građevinama, prometu, vlada je izdvojila ukupno 18 milijuna kuna. Varaždinskoj županiji idu četiri milijuna kuna, Krapinsko-zagorskoj osam milijuna, Karlovačkoj tri milijuna, Koprivničko-križevačkoj 142.200 kuna, te Zagrebačkoj županiji 397.800 kuna.

Sredstva će županijama sjesti jednokratno, najkasnije do 30. prosinca ove godine, a dužne su ih utrošiti u roku godine dana. Još 9.5 milijuna kuna vlada je odobrila za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica mraza, suše, tuče, ledene kiše, olujnog i orkanskog vjetra, poplava i požara u ovoj i dijelom u prošloj godini.

Od tog iznosa, 52.500 kuna namijenjeno je za štete na građevinama, ostatak za štete u poljoprivredi u deset županija, odnosno 48 gradova i općina.

Najviše sredstva, nešto preko 6 milijuna kuna, namijenjeno je Vukovarsko-srijemskoj i Međimurskoj županiji (1.8 milijuna kuna). Osječko-baranjska županija dobila je 735.000 kuna, Koprivničko-križevačka 671.000 kuna. Najmanje je, 12.000 kuna, dobila Ličko-senjska županija.

Virovitičko-podravskoj pripalo je 25.000 kuna, Bjelovarsko-bilogorskoj 37.500, Sisačko-moslavačkoj 55.000, Šibensko-kninskoj 66.000 te Varaždinskoj 67.000 kuna. Među općinama najviše su dobili Drenovci (1.7 milijuna) i Vrbanja (1.2 milijuna), najmanje Legrad i Vladislavci, 7400 odnosno 7700 kuna).

Treba naglasili i kako to nisu jedina sredstva koje je vlada ove godine dala za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda. Šest županija sjeverne i središnje Hrvatske u lipnju je dobilo 54 milijuna kuna kako bi saniralo štete od tuče, a Bjelovarsko-bilogorska županija pet milijuna kuna za štete od olujnog vjetra.

Prirodne nepogode svake godine naprave velike štete, ove i dijelom prošle godine, prijavljene štete premašile su 3.5 milijardi kuna. Glavninu (3.4 milijarde) čine štete u poljoprivredi.

Tagovi: elementarne nepogode, Vlada RH
PROČITAJ I OVO
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
RAKETE
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
WASHINGTON - Sjedinjene Države poslale su Ukrajini novi raketni sustav dugog dometa, potvrdio je Pentagon. To oružje velike preciznosti dio je hitnog vojnog paketa za Ukrajinu koji je SAD najavio u ožujku, ali "na zahtjev Ukrajine" nije bilo izričito navedeno na popisima isporuka.
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE