GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada ispravila propust i obustavila ovrhe na plaće i mirovine

Vlada ispravila propust i obustavila ovrhe na plaće i mirovine
OVRHE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2020 / 10:06
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Nakon što je u Vladinoj mjeri pomoći građanima kroz moratorij ovrha uočen nevjerojatan propust, te se oko svega digla prašina, jer su obustavljene samo ovrhe koje idu preko Fine, a ne i one koje idu izravno na plaću ili mirovinu, Vlada je to sada ispravila.

Kako je Novom listu i dodatno potvrđeno iz Ministarstva pravosuđa, Vlada je prihvatila prijedlog Zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti, koji kao ključnu mjeru predviđa zastajanje s postupanjem u ovršnim postupcima i s provedbom sudskih ovrha, zastoja provedbe ovrhe na plaći i drugim stalnim primanjima. Drugim riječima, bit će obustavljene i ovrhe koje poslodavci ili HZMO skidaju izravno s plaće ili mirovine zaposlenim građanima ili umirovljenicima.

U Ministarstvu pravosuđa napominju da se »ovršenicima ovime omogućava da za vrijeme posebnih okolnosti raspolažu svim primanjima po osnovi plaće i drugih stalnih primanja.«

- U okolnostima nastalim zbog pojave koronavirusa poduzeli smo i poduzimamo sve što je u našoj nadležnosti, da se osigura pomoć ranjivim skupinama društva. Tako su izdane preporuke pravosudnom sustavu da se, među ostalim, odgode svi postupci koji se odnose na ovrhe, a posebno ovrhe vezane uz iseljenja iz nekretnine. Nakon ovih preporuka i Hrvatska javnobilježnička komora dala je uputu javnim bilježnicima da se ovršni predmeti uredno zaprimaju i to zbog eventualnih zastarnih rokova te preporučila izdavanje rješenja o ovrsi, radi poštivanja zakonskih rokova, ali da se ne šalju ovršenicima dok traje epidemija koronavirusa, odnosno do opoziva preporuka Ministarstva pravosuđa pravosudnom sustavu, poručuju iz ovog ministarstva.

Tagovi: ovrhe, obustava ovrha, Hrvatska javnobilježnička komora, Zakon o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti, Ministarstvo pravosuđa
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE