GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada izmijenila zakon: Uvode se kazne do 50.000 kuna zbog covid potvrda

Vlada izmijenila zakon: Uvode se kazne do 50.000 kuna zbog covid potvrda
PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2021 / 13:25
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vlada na današnjoj sjednici mijenja Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. U taj zakon unesene su kazne za one koji odbijaju primjenu covid potvrda.

Premijer Andrej Plenković u uvodnoj je riječi kazao je da pandemija od nas zahtijeva poštivanje temeljnih epidemioloških mjera. 'Nažalost, pandemija ne jenjava i broj preminulih s ili od covida u Hrvatskoj je premašio 11 tisuća. To je ogroman broj', kazao je i istaknuo da 70 posto preminulih u zadnjih tjedan dana nije bilo cijepljeno. Apelirao je na građane da se cijepe.

Kazao je da smo po rastu BDP-a na razini najboljih u EU.

Kratko se referirao na posjet poljskog premijera i francuskog predsjednika. Taj posjet je bio sadržajan i uspješan. Potpisan je strateški ugovor i ugovor o nabavi borbenih aviona. Za 2021. već je isplaćeno za avione. Učinit ćemo baš sve da dolazak i prihvat aviona bude na maksimalnoj razini', istaknuo je.


Kazao je da ubojstvo žene u Splitu zaslužuje najveću kaznu i svaku osudu te je nabrojao koje je sve zakone Vlada promijenila za sprečavanje nasilja u obitelji. 'Nemamo preventivni mehanizam koji može spriječiti primitivce, divljake i kretene da to rade. Mi smo s naše strane napravili ogroman iskorak', istaknuo je.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da imamo 26,5 posto pad broja zaraženih u odnosu na prije dva tjedna. Kazao je i da pada broj hospitaliziranih. U zadnja 24 sata na respiratore je stavljeno 30 pacijenata od toga 24 nisu bila cijepljena.

Ministarstvo zdravstva imenovalo je ekspertni tim koji je na usluzi bolnicama kako bi se poboljšala organizacijska struktura i i liječenje', kazao je Beroš.

U Hrvatskoj je cijepljeno 64,5 posto osdraslog stanovništva. 209 tisuća građana primilo je treću dozu. Od početka provjere covid potvrda u državnim i javnim službama obavljeno je preko 400 tisuća testiranja, a pozitivnih je bilo nešto više od sedam tisuća.

Kazao je da se soj omikron smatra potencijlno opasnijim od delte i da je cijepljenje efikasno i protiv te varijante virusa.

Dovršena je studija izvodljivosti za Nacionalnu sveučilišnu bolnicu u Zagrebu. 'Bit će to carbon zero izgradnja', kazao je Beroš.

Kaže da je u kapacitet covid bolničkih krevata narastao s 2253 na 2580 kreveta što su, kaže, dostatni kapaciteti.

Kaže da je uvođenjem covid potvrda spiječena zaraza populacije veličine Samobora.

'Interes za cijepljenjem je kontinuran, no potrebno je dodatno ubrzati protok cijepljenja. 'Pozivam građane koji i dalje negiraju učinkovitost cijepljenja da im budu uzor cijepljeni sugrađani te znanstvenici. Cijepljenje i mjere najbolja su brana postojećim varijantama virusa', zaključio je.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović kazao je da je doneseno sedam novih odluka na nacionalnoj razini.

Vlada je potom izglasala izmjenu Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Beroš je kazao da se njime određuju odgovore osobe za provedbu covid potvrda. Kazao je da se dopunjuju ovlasti Državnog inspektorata i da je kazna od 30.000 do 50.000 kuna za oni koji mjere ne provode.

'Novčanom kaznom u iznosu od 30.000,00 do 50.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj odgovorna osoba koja ne osigura provedbu posebne sigurnosne mjere obveze predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti radi ulaska u određene prostore', stoji u prijedlogu izmjene Zakona o zaštoti pučanstva od zaraznih bolesti.

Tagovi: Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, covid potvrde, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE