GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada Srbije je još 2016. potpisala sporazum za tablice s Kosovom

Vlada Srbije je još 2016. potpisala sporazum za tablice s Kosovom
TENZIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2021 / 22:01
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Na dan kada su tenzije na severu KiM ponovo visoke, podsetimo se da je sporazum o tablicama, odnosno o reciprocitetu po pitanju regitarskih oznaka za vozila, potpisan još 2016. godine u Briselu, na sastanku tehničkih delegacija Beograda i Prištine.

Kako je tada, primera radi, pisao portal Slobodne Evrope, iz Vlade Kosova je tog 15. septembra saopšteno da je „u sredu u Briselu konačno postignut sporazum o reciprocitetu za registarske tablice Kosova i Srbije“.

Razgovori po tom pitanju trajali su 11 sati.

„Ministarka za dijalog Edita Tahiri je kazala da ono što važi za tablice kosovskih vozila, važiće i za tablice vozila iz Srbije, a to znači i kraj „probnim tablicama“ koje je Srbija izdavala za vozila sa RKS registracijama, kao i kraj ilegalnim tablicama koje su bile vidljive na severu zemlje a sa oznakama gradova Kosova po srpskom sistemu. Tahiri je dodala da je ovaj sporazum postignut prošle nedelje, a da je sada potvrđen i potpisan.

Prethodno je Tahiri za RSE izjavila da je dogovor po ovom pitanju postignut na osnovu modela Makedonije i Grčke, koji na registarskim tablicama predviđa belu nalepnicu. Veruje se da će se tom nalepnicom pokriti državni simboli.

U tekstu sporazuma stoji da će ovakvo delovanje stupiti na snagu 15. novembra. Takođe, dogovoreno je i da upotreba KS tablica, koje pored RKS takođe izdaje Kosovo, traje još pet godina“, navodi se u tekstu RSE.

Istovremeno, na portalu Vlade Kosova objavljene su i tačke sporazuma. Ovako:

„Aranžmani u vezi sa finalizacijom implementacije Sporazuma o slobodnom kretanju iz 2011 godine, Brisel, 14. septembar 2016:

1. Ugovorne strane su saglasne da se relevantni delovi automobilskih tablica pokriju sa dva bela samolepljiva papira.

2. Ovaj sistem sa lepljivim papirom će stupiti na snagu 15. novembra 2016. godine.

3. Administrativna infrastruktura za izdavanje svih potrebnih dokumenata za registraciju vozila sa tablicama izdatim od strane kosovskih vlasti će stupiti na snagu u novembru 2016godine.

4. Registracija svih vozila sa tablicama izdatim od strane nadležnih organa Kosova (KS / RKS) će početi 15. januara 2017. i trajaće 12 meseci, nakon kojeg perioda će se izvršiti procena od obe strane uz posredovanje EU.

5. Kosovo će produžiti važenje KS tablica za pet godina, na kraju će predmet biti preispitan od strane obe strane (uz pomoć EU ako je potrebno).

6. Izuzimanja od poreza i obaveza za registraciju vozila će biti garantovana od strane Kosova na isti način kao u prethodnom slučaju. Bliska i brza saradnja će biti uspostavljena između obe strane da bi se proverilo vlasništvo vozila.

7. Kampanja za informisanje javnosti da bi se objasnilo stanovnicima kojima su potrebni modalitetima za pre-registraciju vozila će biti preduzeta od obe strane i EU. Dalje rasprave o delokrugu i modalitetima gore pomenute kampanje će se razmatrati u grupi za implementaciju.

8. Tabelice vozila koja se podvrgavaju procesu registracije neće primenjivati sistem lepljivog papira.

9. Zbog osetljivosti u vezi sa prethodnim tačkama, strane su se složile da razmotre implementaciju ovih zaključaka u vremenskom periodu od tri meseca.

Tagovi: Vlada Srbije, Kosovo, sever Kosova
PROČITAJ I OVO
Utaja poreza: 180 policajaca na terenu, pala zločinačka grupa
UHIĆENJA
Utaja poreza: 180 policajaca na terenu, pala zločinačka grupa
ZAGREB - Policija je u srijedu ujutro pokrenula akciju protiv četrdesetak osoba koje Uskok sumnjiči za organiziranu utaju gotovo pedeset milijuna kuna poreza, neslužbeno se doznaje iz izvora bliskih istrazi.
Grad mjesecima ne plaća režije za škole
REŽIJE
Grad mjesecima ne plaća režije za škole
ZAGREB - Zagrebačke škole u ozbiljnim su financijskim problemima zbog višemjesečnog kašnjenja isplate sredstava koje im je dužan osnivač Grad Zagreb, piše u srijedu Jutarnji list.
Neslužbeno: Danas više od 4.400 novih slučajeva zaraze
SVE GORE
Neslužbeno: Danas više od 4.400 novih slučajeva zaraze
ZAGREB - U Hrvatskoj je u utorak zabilježeno 3.360 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva ukupno 17.944.
Australci uskoro ponovno mogu putovati u inozemstvo
PUTOVANJA
Australci uskoro ponovno mogu putovati u inozemstvo
ZAGREB - Australija je potvrdila da će sljedeći tjedan ukinuti zabranu koja je onemogućavala njezinim građanima putovanja u inozemstvo bez posebnog dopuštenja, piše u srijedu BBC.
SAD razmatra ukidanje viza za Izrael, Rumunjsku, Bugarsku i Cipar
VIZE
SAD razmatra ukidanje viza za Izrael, Rumunjsku, Bugarsku i Cipar

WASHINGTON - Američki ministar domovinske sigurnosti Alejandro Mayorkas kazao je u utorak da SAD razmatra dodavanje četiri zemlje u program izuzeća od viza, što omogućuje boravak u SAD-u do 90 dana bez vize.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE