GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada Srbije je još 2016. potpisala sporazum za tablice s Kosovom

Vlada Srbije je još 2016. potpisala sporazum za tablice s Kosovom
TENZIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2021 / 22:01
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Na dan kada su tenzije na severu KiM ponovo visoke, podsetimo se da je sporazum o tablicama, odnosno o reciprocitetu po pitanju regitarskih oznaka za vozila, potpisan još 2016. godine u Briselu, na sastanku tehničkih delegacija Beograda i Prištine.

Kako je tada, primera radi, pisao portal Slobodne Evrope, iz Vlade Kosova je tog 15. septembra saopšteno da je „u sredu u Briselu konačno postignut sporazum o reciprocitetu za registarske tablice Kosova i Srbije“.

Razgovori po tom pitanju trajali su 11 sati.

„Ministarka za dijalog Edita Tahiri je kazala da ono što važi za tablice kosovskih vozila, važiće i za tablice vozila iz Srbije, a to znači i kraj „probnim tablicama“ koje je Srbija izdavala za vozila sa RKS registracijama, kao i kraj ilegalnim tablicama koje su bile vidljive na severu zemlje a sa oznakama gradova Kosova po srpskom sistemu. Tahiri je dodala da je ovaj sporazum postignut prošle nedelje, a da je sada potvrđen i potpisan.

Prethodno je Tahiri za RSE izjavila da je dogovor po ovom pitanju postignut na osnovu modela Makedonije i Grčke, koji na registarskim tablicama predviđa belu nalepnicu. Veruje se da će se tom nalepnicom pokriti državni simboli.

U tekstu sporazuma stoji da će ovakvo delovanje stupiti na snagu 15. novembra. Takođe, dogovoreno je i da upotreba KS tablica, koje pored RKS takođe izdaje Kosovo, traje još pet godina“, navodi se u tekstu RSE.

Istovremeno, na portalu Vlade Kosova objavljene su i tačke sporazuma. Ovako:

„Aranžmani u vezi sa finalizacijom implementacije Sporazuma o slobodnom kretanju iz 2011 godine, Brisel, 14. septembar 2016:

1. Ugovorne strane su saglasne da se relevantni delovi automobilskih tablica pokriju sa dva bela samolepljiva papira.

2. Ovaj sistem sa lepljivim papirom će stupiti na snagu 15. novembra 2016. godine.

3. Administrativna infrastruktura za izdavanje svih potrebnih dokumenata za registraciju vozila sa tablicama izdatim od strane kosovskih vlasti će stupiti na snagu u novembru 2016godine.

4. Registracija svih vozila sa tablicama izdatim od strane nadležnih organa Kosova (KS / RKS) će početi 15. januara 2017. i trajaće 12 meseci, nakon kojeg perioda će se izvršiti procena od obe strane uz posredovanje EU.

5. Kosovo će produžiti važenje KS tablica za pet godina, na kraju će predmet biti preispitan od strane obe strane (uz pomoć EU ako je potrebno).

6. Izuzimanja od poreza i obaveza za registraciju vozila će biti garantovana od strane Kosova na isti način kao u prethodnom slučaju. Bliska i brza saradnja će biti uspostavljena između obe strane da bi se proverilo vlasništvo vozila.

7. Kampanja za informisanje javnosti da bi se objasnilo stanovnicima kojima su potrebni modalitetima za pre-registraciju vozila će biti preduzeta od obe strane i EU. Dalje rasprave o delokrugu i modalitetima gore pomenute kampanje će se razmatrati u grupi za implementaciju.

8. Tabelice vozila koja se podvrgavaju procesu registracije neće primenjivati sistem lepljivog papira.

9. Zbog osetljivosti u vezi sa prethodnim tačkama, strane su se složile da razmotre implementaciju ovih zaključaka u vremenskom periodu od tri meseca.

Tagovi: Vlada Srbije, Kosovo, sever Kosova
PROČITAJ I OVO
Umro bivši ministar financija i veleposlanik Zoran Jašić
IN MEMORIAM
Umro bivši ministar financija i veleposlanik Zoran Jašić
ZAGREB - Bivši ministar financija, profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i veleposlanik Zoran Jašić umro je u 83. godini, doznaje se u ponedjeljak iz kruga prijatelja.
Čačić: Sva ova dreka koju slušamo je posljedica nesposobnosti Vlade
POSLJEDICE
Čačić: Sva ova dreka koju slušamo je posljedica nesposobnosti Vlade
ZAGREB - Čelnik reformista Radimir Čačić i član vladajuće koalicije u Newsroomu N1 televizije govorio je o epidemiološkim mjerama, reformi zdravstva te poskupljenjima i inflaciji.
Fuchs o online nastavi: Opcija su lokalne mjere
ŠKOLE
Fuchs o online nastavi: Opcija su lokalne mjere
ZAGREB - Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs bio je gost RTL Danasa u kojem je komentirao aktualne koronavirus brojke u školama koje se samo povećavaju.
Plenković: Tri pravca borbe protiv pandemije
PANDEMIJE
Plenković: Tri pravca borbe protiv pandemije
ZAGREB - “Velik broj mjera i preporuka je na snazi. Malo smo relaksiraniji nego što bi trebali biti. Ministar Aladrović je zaražen iako je cijepljen dvjema dozama Pfizera, očito su mu pala antitijela."
MOL: Hernadi će se obratiti Ustavnom sudu
ŽALBA
MOL: Hernadi će se obratiti Ustavnom sudu
ZAGREB - Nakon što je Vrhovni sud u ponedjeljak potvrdio raniju presudu kojom je čelnik MOL-a Zsolt Hernadi osuđen zbog davanja mita bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu MOL je izvijestio da će se Hernadi obratiti Ustavnom sudu RH "zbog teških nepravdi u hrvatskim postupcima".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE