GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vladajuća većina podržala ministra Horvata

Vladajuća većina podržala ministra Horvata
PODRŠKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2022 / 18:46
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Stranke vladajuće većine dale su potporu ministru graditeljstva i državne imovine Darku Horvat, a na sastanku održanom u utorak zaključeno je da nisu u potpunosti zadovoljni dinamikom obnove te da je nužno utrošiti sav novac odobren Hrvatskoj iz Fonda solidarnosti EU.

Oporba traži Horvatovu smjenu nezadovoljna brzinom obnove potresom razrušenih područja, a on je nakon sastanka u Banskim dvorima rekao kako je svima želja da obnova bude brža i dinamičnija te da je pravo oporbe da traži njegovu smjenu.

"Što u ovom trenutku oporba i može. Na to ima pravo, a tako dugo dok postoji povjerenje premijera koji me i pozvao da se bavim ovim poslom, ja ću se njime i baviti", rekao je Horvat u izjavi novinarima po završetku trosatnog sastanka.

Siguran je, rekao je, da ima povjerenje premijera da sve one ljude koji danas nisu u adekvatnom smještaju što prije vrate u njihove domove, a isto tako da onemogući povrat novca dodijeljenog Hrvatskoj iz Fonda solidarnosti.

"Oznojili smo se jako dobro da bismo taj novac priskrbili Hrvatskoj i nećemo dozvoliti povrat bilo kojeg eura u Bruxelles", rekao je.

Vladajuća će koalicija, potvrdio je, imati zajednički nastup u njegovu obranu. "Bit će zajedničkog nastupa, budite bez brige", rekao je te potvrdio da je na sastanku koalicije dobio potporu što će se, siguran je, vidjeti i sutra u Saboru na 'aktualnom prijepodnevu'.

"Iz dana u dan obnova je sve vidljivija, iz dana u dan dinamika raste i iz dana u dan sve je manje problema koji nam stoje na putu pravoj, ozbiljnoj, dinamičnoj obnovi", dodao je.

Na pitanje novinara rekao je i da rokovi u kojima Hrvatska treba utrošiti novac koji dobiva iz Fonda solidarnosti za obnovu "nisu sveto pismo".

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru Branko Bačić naglasio je da ministar Horvat ima potporu stranaka vladajuće većine, a na sastanku je zaključeno kako nisu u potpunosti zadovoljni dinamikom i intenzitetom obnove.

Jedan od prioriteta je na koji način ubrzati aktivnosti na sanaciji posljedica potresa, rekao je Bačić te dodao da je ministar Horvat zadužen da jasno predstavi sve aktivnosti, s jasnim pokazateljima, koliko je u proteklom razdoblju napravljeno u obnovi i što slijedi.

Zatražili smo da se obnova ubrza i da se ni jedna lipa iz Fonda koje su proslijeđene Hrvatskoj, ne vrate u Bruxelles, nego da se do roka koji je predviđen – 17. lipnja ove godine za 'zagrebački potres' i kraj lipnja iduće godine za 'petrinjski potres' - doista i utroše i da u najkraćem roku stradali dobiju smještaj, naglasio je Bačić.

Referirajući se na kritike oporbe, posebno se osvrnuo na "strelice o sporosti" iz Grada Zagreba podsjetivši da je upravo Grad operativno tijelo u realizaciji projekata obnove javnih zgrada te rekao kako bi bilo dobro "priupitati što su oni kao operativno tijelo napravili da bi pospješili utrošak sredstava koja su odobrena iz Fonda solidarnosti".

"Mi ne napadamo nikoga, mi mislim da je ovo projekt svih nas, neovisno o tome tko je nositelj pojedinog projekta i segmenta obnove. I da se ovdje, preko leđa naših sugrađana, političke opcije i institucije nema potrebe, dapače, nedopustivo je i skandalozno, prepucavati", ocijenio je.

Bačić je naglasio daje vladajuća većina stabilna, a na sastanku se razgovaralo i o mjerama koje poduzima Stožer civilne zaštite u sprječavanju daljnjeg širenja covid-19, o zaduženjima koja su dobila resorna ministarstva kako bi se donio paket mjera za ublažavanje podizanja cijene energenata, a razgovaralo se i o rezultatima Popisa stanovništva 2021. i mjerama koje se poduzimaju kako bi se smanjila depopulacija u Hrvatskoj.

Tagovi: Darko Horvat, Branko Bačić, obnova Banovine, Damir Vanđelić, Anđelko Stričak
PROČITAJ I OVO
Slovenski parlament potvrdio Roberta Goloba za premijera
POTVRDA
Slovenski parlament potvrdio Roberta Goloba za premijera
LJUBLJANA - Slovenski parlament je u srijedu potvrdio menadžera Roberta Goloba za predsjednika vlade koju će zastupnici potvrditi idućeg tjedna.
Rusija na obljetnicu diplomatskih odnosa razočarana neprijateljskim stavom Hrvatske
RAZOČARANI
Rusija na obljetnicu diplomatskih odnosa razočarana neprijateljskim stavom Hrvatske
МОSKVA - Rusija je razočarana neprijateljskim djelovanjem vlasti u Hrvatskoj zadnjih mjeseci, no nada se povratku na međusobno korisnu suradnju, objavilo je u srijedu rusko ministarstvo vanjskih poslova.
Rusija podigla dobnu granicu na 50 godina za profesionalne vojnike
VOJSKA
Rusija podigla dobnu granicu na 50 godina za profesionalne vojnike
MOSKVA - Ruska vlada podigla je dobnu granicu za osobe koje služe u oružanim snagama.
Banožić: Platit ću kaznu, ali neću vratiti stan
ODLUKE
Banožić: Platit ću kaznu, ali neću vratiti stan
ZAGREB - Ministar obrane Mario Banožić kazao je u srijedu na konferenciji za medije da poštuje odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa prema kojoj mora platiti 7000 kuna jer je 2019. sam sebi potpisao korištenje državnog stana, no ne želi ga vratiti Državnim nekretninama.
Vučić i Brnabić inzistiraju da Srbija ima pravo na optužnice za zločine u Oluji
OPTUŽNICE
Vučić i Brnabić inzistiraju da Srbija ima pravo na optužnice za zločine u Oluji
BEOGRAD/DAVOS - Srbijanski državni vrh poslao je u petak dvije odvojene poruke u povodu reagiranja Hrvatske na optužnice za napad na izbjegličku kolonu tijekom Oluje, ocijenivši da "europska vrijednost nije štićenje ubojica djece i staraca, niti je to prijetnja onima koji traže pravdu".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE