GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vladajuća većina podržala ministra Horvata

Vladajuća većina podržala ministra Horvata
PODRŠKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2022 / 18:46
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Stranke vladajuće većine dale su potporu ministru graditeljstva i državne imovine Darku Horvat, a na sastanku održanom u utorak zaključeno je da nisu u potpunosti zadovoljni dinamikom obnove te da je nužno utrošiti sav novac odobren Hrvatskoj iz Fonda solidarnosti EU.

Oporba traži Horvatovu smjenu nezadovoljna brzinom obnove potresom razrušenih područja, a on je nakon sastanka u Banskim dvorima rekao kako je svima želja da obnova bude brža i dinamičnija te da je pravo oporbe da traži njegovu smjenu.

"Što u ovom trenutku oporba i može. Na to ima pravo, a tako dugo dok postoji povjerenje premijera koji me i pozvao da se bavim ovim poslom, ja ću se njime i baviti", rekao je Horvat u izjavi novinarima po završetku trosatnog sastanka.

Siguran je, rekao je, da ima povjerenje premijera da sve one ljude koji danas nisu u adekvatnom smještaju što prije vrate u njihove domove, a isto tako da onemogući povrat novca dodijeljenog Hrvatskoj iz Fonda solidarnosti.

"Oznojili smo se jako dobro da bismo taj novac priskrbili Hrvatskoj i nećemo dozvoliti povrat bilo kojeg eura u Bruxelles", rekao je.

Vladajuća će koalicija, potvrdio je, imati zajednički nastup u njegovu obranu. "Bit će zajedničkog nastupa, budite bez brige", rekao je te potvrdio da je na sastanku koalicije dobio potporu što će se, siguran je, vidjeti i sutra u Saboru na 'aktualnom prijepodnevu'.

"Iz dana u dan obnova je sve vidljivija, iz dana u dan dinamika raste i iz dana u dan sve je manje problema koji nam stoje na putu pravoj, ozbiljnoj, dinamičnoj obnovi", dodao je.

Na pitanje novinara rekao je i da rokovi u kojima Hrvatska treba utrošiti novac koji dobiva iz Fonda solidarnosti za obnovu "nisu sveto pismo".

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru Branko Bačić naglasio je da ministar Horvat ima potporu stranaka vladajuće većine, a na sastanku je zaključeno kako nisu u potpunosti zadovoljni dinamikom i intenzitetom obnove.

Jedan od prioriteta je na koji način ubrzati aktivnosti na sanaciji posljedica potresa, rekao je Bačić te dodao da je ministar Horvat zadužen da jasno predstavi sve aktivnosti, s jasnim pokazateljima, koliko je u proteklom razdoblju napravljeno u obnovi i što slijedi.

Zatražili smo da se obnova ubrza i da se ni jedna lipa iz Fonda koje su proslijeđene Hrvatskoj, ne vrate u Bruxelles, nego da se do roka koji je predviđen – 17. lipnja ove godine za 'zagrebački potres' i kraj lipnja iduće godine za 'petrinjski potres' - doista i utroše i da u najkraćem roku stradali dobiju smještaj, naglasio je Bačić.

Referirajući se na kritike oporbe, posebno se osvrnuo na "strelice o sporosti" iz Grada Zagreba podsjetivši da je upravo Grad operativno tijelo u realizaciji projekata obnove javnih zgrada te rekao kako bi bilo dobro "priupitati što su oni kao operativno tijelo napravili da bi pospješili utrošak sredstava koja su odobrena iz Fonda solidarnosti".

"Mi ne napadamo nikoga, mi mislim da je ovo projekt svih nas, neovisno o tome tko je nositelj pojedinog projekta i segmenta obnove. I da se ovdje, preko leđa naših sugrađana, političke opcije i institucije nema potrebe, dapače, nedopustivo je i skandalozno, prepucavati", ocijenio je.

Bačić je naglasio daje vladajuća većina stabilna, a na sastanku se razgovaralo i o mjerama koje poduzima Stožer civilne zaštite u sprječavanju daljnjeg širenja covid-19, o zaduženjima koja su dobila resorna ministarstva kako bi se donio paket mjera za ublažavanje podizanja cijene energenata, a razgovaralo se i o rezultatima Popisa stanovništva 2021. i mjerama koje se poduzimaju kako bi se smanjila depopulacija u Hrvatskoj.

Tagovi: Darko Horvat, Branko Bačić, obnova Banovine, Damir Vanđelić, Anđelko Stričak
PROČITAJ I OVO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
Puhovski: Domovinski pokret neće izdati birače ako odu s HDZ-om
ANALITIČARI
Puhovski: Domovinski pokret neće izdati birače ako odu s HDZ-om
ZAGREB - Politički analitičar Žarko Puhovski na televiziji N1 komentirao je rezultate izbora i moguće poslijeizborne kombinacije za sastavljanje parlamentarne većine i formiranje vlade.
Milanović se oglasio: Traju razgovori o sastavljanju nove većine
PREDSJEDNIK
Milanović se oglasio: Traju razgovori o sastavljanju nove većine
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se prvi put nakon izbora.
Plenković: Milanović okolo zove ljude pa oni zovu mene
PREMIJER
Plenković: Milanović okolo zove ljude pa oni zovu mene
BRUXELLES - Andrej Plenković otputovao je dan nakon izbora u Bruxelles na drugi izvanredni summit EU-a.
Mario Radić: Mogu zvati koliko hoće, mi ćemo imati čvrsti stav
JASNA PORUKA
Mario Radić: Mogu zvati koliko hoće, mi ćemo imati čvrsti stav
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić dao je izjavu nakon stranačkog sastanka u Hotelu International.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE