GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlade Srbije, Kosova i SAD-a nominirane za Nobelovu nagradu za mir

Vlade Srbije, Kosova i SAD-a nominirane za Nobelovu nagradu za mir
NOMINACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.09.2020 / 16:43
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Donald Trump dobio je drugu odvojenu nominaciju za Nobelovu nagradu za mir, a vlade Kosova i Srbije prvu, a sve zbog sporazuma o ekonomskoj normalizaciji, potvrdio je na Twitteru specijalni izaslanik predsjednika Trumpa za mirovne pregovore Srbije i Kosova, Richard Grenell.

Grenell je na ovoj društvenoj mreži podijelio pismo Magnusa Jacobssona, publicista iz Švedske koji je tri strane nominirao za ovu prestižnu nagradu.

Ovo je druga nominacija u ovom području za američkog predsjednika, prvu je dobio zbog sporazuma između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je prethodio sporazumu Beograda i Prištine, prenosi Kossev.

Ukoliko ova nominacija bude i prihvaćena, bit će to druga Nobelova nagrada za mir dodijeljena u vezi s Kosovom.

Prvu je dobio finski diplomat i međunarodni pregovarač zadužen za utvrđivanje statusa Kosova, Martti Ahtisaari još 2008., iste godine kada je i predložio takozvani „Ahtisaarijev paket“, set zakonskih normi na kojima je utemeljen ustav kojim je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost.

Na diplomatskim marginama i u dijelu javnosti, nekoliko godina se govorilo i o aspiracijama i mogućnosti da tadašnji trojac koji je vodio dijalog – Federica Mogherini, Hashim Thaçi i Aleksandar Vučić budu nominirani za ovu nagradu

Tagovi: Nobelova nagrada za mir, Martti Ahtisaari, Richard Grenell, Donald Trump, Avdullah Hoti, Aleksandar Vučić
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE