GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlasnici noćnih klubova: Nove mjere HZJZ-a će nas dotući

Vlasnici noćnih klubova: Nove mjere HZJZ-a će nas dotući
KLUBOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.09.2020 / 14:36
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nakon novih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za održavanje umjetničkih i kulturnih programa u zatvorenim i otvorenim prostorima, među organizatorima programa zavladala je konsternacija. Iako ih rijetki žele javno komentirati, neslužbeno ih prozivaju smrtnom presudom za klubove.

HZJZ je definirao da u zatvorenim prostorima broj posjetitelja ne smije biti veći od 500, a na otvorenima od 1000, uz preporuku da i na otvorenom i u zatvorenom prostoru mjesta budu sjedeća. Plesni podiji nisu dopušteni.

Vrlo detaljno definiraju se između izvođača te između izvođača i publike, koji moraju biti najmanje četiri metra. Međusobna udaljenost publike mora biti najmanje 1,5 metara, a za barskim stolovima ne smije sjediti više od šest osoba. Svi stolovi moraju biti numerirani i udaljeni tri metra, a tijekom događanja posjetitelji ne smiju zamijeniti mjesta. U preporukama se kaže da se evidencija provodi elektroničkim putem ako postoji elektronička rezervacija ili kupnja ulaznica. Evidenciju je organizator dužan čuvati najmanje 14 dana. Reguliran je i ulaz i izlaz s događanja tako da ne smije biti manji od 1,5 metara, a obavezne su i maske

Organizatori programa i vlasnici klubova nove mjere tumače kao neprovedive. Najviše pozornosti izaziva pitanje tzv. sjedećih mjesta te stolova i stolaca za posjetitelje. Gdje ih nabaviti ako se u tom trenutku u gradu održava više velikih koncerata?

- Radiš koncert na otvorenom za 1000 ljudi, trebaš 150 barskih stolova. Gdje ćeš ih pronaći? Evo, reci mi nekoga tko može iznajmiti toliko barskih stolova u Zagrebu. Ako se odlučiš i za stolce, trebat će ti ih 900. A osim tebe, postoji još koncerata tu večer u gradu - rekao je Jutarnjem listu jedan domaći organizator velikih koncerata koji je htio ostati anoniman.

Vedran Meniga iz zagrebačkog kluba Pločnik rekao nam je kako nove mjere "onemogućavaju djelovanje klubova i mijenjaju iskustvo kakvo smo poznavali". Bez postojanja plesnog podija, smatra, clubbing koji podrazumijeva ples i "minglanje" ne postoji. Meniga pretpostavlja da će doći do smrti noćnih klubova, dok će se novim mjerama prilagođavati mjesta koja su više barovi, a manje klubovi za ples ili koncerte.

- Većina pravih noćnih klubova morat će se zatvoriti jer ta priča sa stolovima na plesnom podiju ne drži vodu i tako se ne može održavati hladni pogon i držati klub živim. Barovi će se lakše prilagoditi, a tako ćemo učiniti i mi u Pločniku. Pripremamo događaj "Zvuci dnevne sobe" gdje ćemo uz sjedeća mjesta i sve restrikcije imati slušaonice. U tim uvjetima Pločnik će raditi u manje od četvrtine svog kapaciteta - rekao je Meniga.

Organizatori smatraju kako ne bi smjeli biti u poziciji da su oni odgovorni za ponašanje gostiju. Jasno im je da moraju, ako žele raditi koncerte, organizirati preduvjete za njihovo izvođenje, kao što su distanca između izvođača i publike ili stolovi postavljeni uz razmak.

- Ipak, mi ne možemo biti odgovorni za miješanje gostiju. Ako ljudi nisu suradljivi i miješaju se, što da mi radimo? Takva kontrola ne može biti obveza organizatora - tvrde organizatori glazbenih i klupskih događanja koji nove mjere opisuju i kao "militaristički pristup zabavi" koji će, kažu, funkcionirati na mjestima kao što je Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, ali nikako u noćnom klubu od kojih će, uvjereni su, većina i propasti.

- Postavlja se pitanje financijske isplativosti programa u smanjenom kapacitetu. Pod ovim uvjetima većina nas ne može raditi. Pitanje je i koliko ima prostora u gradu koji mogu podnijeti te mjere, koji mogu imati dovoljno stolova uz distancu na podiju, da bude barem donekle isplativo raditi. Također, pitanje je i tko će paziti na miješanje ljudi. Treba li svaki stol imati svog securityja ili će država imati na terenu ljude koji će na licu mjesta kažnjavati one koji "minglaju"? - pitaju se.

Tagovi: noćni klubovi, Glas poduzetnika, Vedran Meniga, event industrija
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE