GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlasti u Wisconsinu kažu da je Jacob Blake imao nož u automobilu

Vlasti u Wisconsinu kažu da je Jacob Blake imao nož u automobilu
POLICIJSKO NASILJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.08.2020 / 08:15
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Mladi Afroamerikanac Jacob Blake, teško ranjen u akciji policije koja je još jednom očito pretjerala s uporabom sile potaknuvši proturasističke prosvjede u Sjedinjenim Državama i bojkot košarkaša NBA lige, imao je nož u svom automobilu, priopćile su u srijedu vlasti Wisconsina.

U priopćenju ministarstva pravosuđa te savezne države na sjeveru SAD-a, navodi se da je policija stigla na mjesto događaja u Kenoshi nakon telefonskog poziva žene koja je rekla da je kod nje "prijatelj koji ondje ne bi smio biti".

Kada su izašli na teren, dodaje se u priopćenju, policijski službenici su "bezuspješno pokušavali uhititi" Blakea pomoću električnog paralizatora (elektrošokera).

Dvadesetdevetogodišnji otac obitelji upozorio ih je da "ima kod sebe nož", rekle su mjesne vlasti.

Istražitelji su pronašli nož na podu automobila u kojemu nije bilo drugog oružja, dodaju vlasti, otkrivajući ime policajca koji je ispalio sedam hitaca u leđa mladog čovjeka: Rusten Sheskey. Zasad je privremeno udaljen s dužnosti zajedno s još jednim kolegom.

Tri mjeseca nakon smrti Georgea Floyda, kojeg je ugušio policajac bijelac u Minneapolisu, u SAD-u se ponovo javlja bijes zbog rasizma i policijskog nasilja.

Nekoliko košarkaša, počevši s igračima susjednog Milwaukeeja, odlučili su u znak solidarnosti bojkotirati utakmice nagnavši NBA da odgodi tri utakmice doigravanja planirane u srijedu. "TRAŽIMO PROMJENE. DOSTA NAM JE", objavio je na Twitteru najbolji igrač Los Angeles Lakersa LeBron James.

Prosvjedne povorke su svaku noć prerastale u nasilje u Kenoshi u kojemu su se sukobljavali prosvjednici i policija.

U prilikama krajnje napetosti dvije su osobe ubijene iz vatrenog oružja a treća je ranjena malo prije ponoći u nejasnim okolnostima.

Sedamnaestogodišnji Kyle Rittenhouse, koji živi u susjednom Antiochu, u saveznoj državi Illinoisu, tridesetak kilometara od Kenoche, sumnjiči se za ta dva ubojstva i u pritvoru čeka podizanje optužnice, priopćila je kratko mjesna policija.

Tagovi: policijsko nasilje, Jacob Blake, George Floyd, NBA liga
PROČITAJ I OVO
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
POTRESI
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
LJUBLJANA - Slovenija je pod velikim rizikom od potresa, ali većina javnosti toga nije svjesna, smatraju sudionici današnjeg savjetovanja Zavarovalnice Triglav.
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
NEVRIJEME
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
ZAGREB - U Hrvatsku je stigla najavljena promjena vremena. Posebno upozorenje objavio je i DHMZ.
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
POTVRĐENA KAZNA
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
ZAGREB - Visoki kazneni sud potvrdio je Damiru Škari (65) presudu od dvije i pol godine zatvora.
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
JASNA PORUKA
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
KIJEV - Potencijal oružanih snaga Rusije višestruko premašuje kapacitete Ukrajine, te stoga Kijev nema šanse da nastavi borbu bez pomoći Zapada, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.
Najprestižnije europske srednje škole dolaze u Zagreb
ŠKOLE
Najprestižnije europske srednje škole dolaze u Zagreb
ZAGREB - Najcjenjenije srednje škole i međunarodni jezični kampovi iz Švicarske, Portugala, Španjolske, Italije, Belgije i Ujedinjenog Kraljevstva 20. travnja od 10 do 14 sati predstavit će svoje programe hrvatskim učenicima u Hotelu Sheraton.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE