GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučić: Čestitaću Milanoviću kao pristojan čovek, na uvrede odgovaram većim radom

Vučić: Čestitaću Milanoviću kao pristojan čovek, na uvrede odgovaram većim radom
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.01.2020 / 17:31
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Predsednik Srbije izjavio je danas da će „kao pristojan čovek\" uputiti čestitku Zoranu Milanoviću, kad budu zvanični rezultati na predsedničkim izborima u Hrvatskoj, kao i da toj zemlji želi svako dobro ali Srbiji „duplo veći rast\" u razvoju.

„To je pozitivna konkurencija, bez ičeg lošeg", rekao je Vučić, nakon prijema dece iz Hrvatske.

Na pitanje da li će uzvratiti na uvrede koje su se mogle čuti iz Hrvatske, on je rekao da je naterao sebe da ćuti, mada bi možda kao običan čovek odgovorio, i da ne kaže ni jednu reč.

Govoreći da nije hteo da odgovori na optužbu da je „ratni kabadahija" ili tvrdnju da je Srbija mnogo slabija od Hrvatske, on je naveo da je odlučio da ćuti na to i da još više radi za napredak Srbije.

On je rekao da neće da govori o svojim političkim protivnicima, koji će, kako je naveo, sigurno probati da se istaknu nečim i tokom praznika, ali „jedino ne mogu da se istaknu na izborima".

Vučić je povodom pobede Zorana Milanovića za predsednika Hrvatske rekao da nije uplašen za budućnost Srbije, te da je Srbija na evropskom putu, a da sa Hrvatskom želi dobre odnose.

„Hrvatska neka radi svoj posao, blokirali nas ili ne (na evropskom putu) mi ćemo da rastemo dvostruko brže od njih i napredovaćemo brže, a njima želimo sve najbolje i dobre odnose sa njima", rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

On je kazao da je uvredama i jezikom mržnje tokom kampanje na predsedničkim izborima u hrvatskoj fasciniran, ali ne i uplašen.

Vučić je izjavio da ne bi isključio mogućnost da kosovske vlasti usvoje zakon sličan crnogorskom o slobodi veroispovesti.

„Vidim to kroz pripremu, kroz njihove udženike. Kampanja je već više godina, govori se o kosovskoj baštini koja treba da bude različita od srpske, a ulaziće u tu baštinu i islamski spomenici i katoličke crkve i pravoslavne i govoriće da je čuvena porodica Gaši izgradila Dečane. Tako da ne isključujem tu mogućnost (usvajanja sličnog zakona), ali naš narod kada je jedinstven tvrd je orah i žilav u nemari da očuva svoje", rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

On je kazao da će Srbi uspeti da se izbore kao i uvek „kada im dirnete u to da ne smeju da sačuvaju svoje ime i prezime, veru i crkvu i svoje kulturne spomenike i svoju kulturnu baštinu".

„Onda se taj duh i energija slobode probude u svakom Srbinu i onda mi umememo i uspemo da se izborimo", rekao je Vučić.

Vučić: Želimo dobre odnose sa Crnom Gorom ali nećemo kriti da vidimo probleme našeg naroda

Vučić je izjavio da Srbija želi da gradi dobre odnose sa Crnom Gorom ali da više neće kriti da vidi sa kojim se problemima suočava srpski narod u toj zemlji.

Nakon susreta sa decom iz Hrvatske u vili Mir, Vučić je rekao da se nije čuo sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem povodom stupanja na snagu Zakona o slobodi veroispovesti u toj zemlji ali da je spreman da sa njim razgovara kad god on bude želeo.

„Koliko znam, on nije u regionu trenutno, ali ima otvoren poziv da poseti Srbiju", rekao je Vučić.

On je rekao da sa Đukanovićem nije razgovarao jer u Crnoj Gori pitanje imovine Srpske pravoslavne crkve tumače kao isključivo unutrašnje pitanje.

„Ali video sam žestoke napade iz Demokratske partije socijalista i tamošnjih medija na politiku Srbije, koja je bila dobronamerna. I nemam ništa protiv toga, to je dozvoljeno, ali bih voleo da neko razume koliko je nezadovoljstvo naroda time. Ako će da reaguje – hoće, ako ne – neće", rekao je Vučić i dodao da nije savetovao lidere Srba iz Crne Gore šta da rade jer je njegova obaveza samo da ih sasluša, a da će oni sami odlučiti šta će raditi.

On je rekao da ne zna kako će se završiti priča oko crkvene imovine u Crnoj Gori ali da se on nada da će sve proći mirno.

Vučić je rekao da, međutim, on ima pitanje o Crnoj Gori na koje niko ne može da odgovori.

„Kako je moguće da 25 odsto Albanaca u Severnoj Makedoniji može da bude konstitutivan narod, ima pravo na jezik, predsednika skupštine, ministre, direktore javnih preduzeća, a da veći broj Srba u Crnoj Gori nema nigde nikoga i nikakva prava. Smisao toga je da se kaže: 'Ma sve je to isto' i da nije bitno da li će se neko izjašnjavati kao Srbin, kako bi se smanjio broj Srba na popisu 2021. godine", rekao je on.

Odgovarajući na pitanje zbog čega kritikuje prethodnu vlast jer je dozvolila odvajanje Crne Gore od zajedničke države a sada ne utiče više na procese koji se tamo odvijaju po pitanju crkve, Vučić je rekao da Crna Gora više nije deo SCG i da Srbija sada nema načina ni prava da utiče na to šta se tamo dešava.

Tagovi: Aleksandar Vučić, Zoran Milanović, Milo Đukanović, Demokratska partija socijalista
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE