GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučić najavio dolazak luksuznih hotelskih lanaca u Srbiju

Vučić najavio dolazak luksuznih hotelskih lanaca u Srbiju
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2024 / 16:39
Autor: SEEbiz
INĐIJA - Beograd u naredne dve godine dobija St. Regis, Four Seasons i The Ritz-Carlton, istakao je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, odgovarajući na pitanja novinara nakon zvanične ceremonije i polaganja kamena temeljca nove japanske fabrike u Inđiji.

„Ponosan sam na činjenicu da nastavljamo da dovodimo investitore iz celog sveta. Mi danas imamo 20 puta veći izvoz u odnosu na pre 10 godina u Japan… rekao je Vučić novinarima“, prenosi Blic.

Mogući investicijski projekt zeta Donalda Trumpa, Jareda Kushnera, u Srbiji i Albaniji izazvao je žive rasprave, posebno u Beogradu, prenosi njemački list. Kushner je, naime, u petak za "New York Times" potvrdio planove o izgradnji hotela i stambene zgrade s "1500 stambenih jedinica" u Beogradu, dok bi u Albaniji izgradio luksuzna odmarališta na obali mora.

"Veoma smo uzbuđeni. Još nismo sklopili te poslove, tako da do njih možda i neće doći, ali smo naporno radili na njima i prilično smo blizu", rekao je Kushner.

Kako navodi list iz Frankfurta, ulogu u pregovorima imao je i Trumpov bivši veleposlanik u Njemačkoj i specijalni predstavnik za Balkan, Richard Grenell. U tekstu se podsjeća da je Trump 2019. imenovao Grenella za svog specijalnog izaslanika za mirovne pregovore između Kosova i Srbije, te da je Grenell tada uspostavio dobre kontakte s albanskim premijerom Edijem Ramom i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Nakon što je napustio politiku, Grenell ne krije da želi unovčiti te veze", navodi se u tekstu. "Nitko nikada ne bi trebao morati opravdavati želju za zarađivanjem novca", rekao je Grenell u jednom intervjuu koji je dao u Albaniji o svojim planovima u regionu.

"Za Ramu i Vučića podržavanje takvih želja moglo bi se pokazati politički korisnim, ako Trump ponovno postane predsjednik - a posebno ako u svoj tim dovede Grenella", upozorava njemački list i podsjeća da su, u vrijeme kada je Grenell bio Trumpov izaslanik za Balkan, Rama, Vučić i tadašnji predsjednik Kosova Hashim Thaçi bili "na rubu dijeljenja Kosova", odnosno da je, prema planu, trebao "sjever Kosova pripasti Srbiji, a jug bi se okrenuo Albaniji".

"Da je tada postignut dogovor, to bi možda bio početak daljnjih opasnih pomicanja granica, što je i bio glavni uzrok krvavih balkanskih ratova 1990-ih", procjenjuje "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

"Dogovor je, međutim, propao, i to ne samo zbog protivljenja Njemačke i njezine tadašnje kancelarke Angele Merkel."

Međutim, kako ukazuje njemački list, "biti već sada dobar s mogućim budućim predsjednikom Sjedinjenih Država, moglo bi Rami i Vučiću otvoriti put da obnove svoj tadašnji plan".

U tekstu se također navodi da ti planovi izazivaju emocije u Srbiji, jer je fokus projekta nekadašnja zgrada Generalštaba koja je bombardirana tijekom rata NATO-a protiv Srbije 1999. godine. Njemački list piše da je zgrada "na odličnoj lokaciji", ali i da je zaštićena zakonom. Međutim, "dizajn koji je predstavio Kushner malo podsjeća na original".

Srpska vlada je relativizirala investicijske planove koje je promovirao Kushner. Ministar građevine Goran Vesić priopćio je tijekom vikenda da postoji više zainteresiranih za Generalštab, navodi se u tekstu.

"Istovremeno, provladini internet-portali već su proslavili investicijski projekt i o njemu izvještavaju u pozitivnom tonu, što sugerira da projekt odobrava onaj koji o svemu odlučuje, predsjednik Vučić. Uz njegovu suglasnost", piše "Frankfurter Allgemeine Zeitung", "bilo kakve primjedbe Zavoda za zaštitu spomenika više ne bi bile prepreka za investitore, jer su državni organi kontrole u Srbiji samo fasada ako ne odgovaraju volji predsjednika".

Tagovi: vučić, srbija, St. Regis, Four Seasons i The Ritz-Carlton, generalštab, kushner, trump
PROČITAJ I OVO
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
PORUKE
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
ZAGREB - Marija Selak Raspudić je rekla da, unatoč činjenici što su napuštanjem Mosta izgubili značajna sredstva, neće mijenjati svoj politički status nezavisnih, niti se učlanjivati u drugu stranku.
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE