GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučić: Najteži dan za mene, pozivam na očuvanje mira

Vučić: Najteži dan za mene, pozivam na očuvanje mira
SRBIJA-KOSOVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.12.2022 / 20:14
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je izdao "najvažnija naređenja, koje je Savet za nacionalnu bezbednost prihvatio".

„Mi smo preduzeli odgovarajuće mere na zaštiti naše otadžbine, u skladu sa tim izdao sam najvažnija naređenja i Savet za nacionalnu bezbednost ih je prihvatio i moram da kažem da sam jako ponosan na naše vojnike i policajce. Pre nego što dobiju bilo kakvo naređenje za podizanje borbene gotovosti, milion puta pre toga pokušaćemo da sačuvamo mir“, rekao je Vučić za RTS nakon održane sednice Saveta za nacionalnu bezbednost povodom aktuelne situacije na Kosovu.

On je naveo da niko iz Beograda nije naredio barikade i dodao da one „nisu napravljene jer su nečiji hir, već zato što su vid protesta“. Vučić je naveo i da se na tim blokiranim putevima ne kreću Albanci.

Predsednik Srbije je pozvao Srbe i Albance na očuvanje mira i smirivanje situacije. On je pozvao Srbe na Kosovu da ostanu smireni i staloženi.

„Danas je za mene najteži dan od kada sam predsednik Srbije i predsednik vlade, verovatno najteža noć me čeka“, rekao je Vućić.

Vučić je naveo da je pred Srbima na Kosovu „teška noć“.

Vučić je rekao kako Beograd ima uveravanje KFOR-a i EULEX-a da neće preduzimati nasilne akcije prema demonstrantima na barikadama na severu Kosova.

„Ja se nadam i imamo uveravanja iz KFOR-a i Evrope da oni neće preduzimati nasilne akcije protiv demonstranata i nadam se da će tako proći. Nastavićemo da razgovaramo sa njima, to je naš posao, učinićemo sve da se sačuva mir i stabilnost“, rekao je on.

„Događa se sve ono što smo najavljivali i juče i prehtodnih dana i nedelja“, dodao je još Vučić.

On je rekao da na samom terenu smo imali „tešku borbu za opsatanak jednog naroda na svojim ognjištima“.

Predsednik Srbije je ocenio kako je očigledno da mnogi neće da „haju ako nešto desi na Kosovu“ i dodao da je naše da pozivamo na mir.

„I tražimo da ni slučajno niko ne dira pripadnike KFOR i Eulex-a i to je veoma važna poruka“, poručio je predsednik Srbije.

Podsetimo, večeras oko 19 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike održana je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, kojom je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sedinci, između ostalih, prisustvovali su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar policije Bratislav Gašić, direktor BIA Aleksandar Vulin, ministarka pravde Maja Popović, direktor Kancelarije za Kosovo i metohije Petar Petković, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Srbi sa severa Kosova u subotu su postavili barikade u znak protesta zbog hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića.

Tagovi: Aleksandar Vučić, Kosovo, Vojska Srbije, EULEX
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE