GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučić o kritikama iz Hrvatske: To je za mene pohvala

Vučić o kritikama iz Hrvatske: To je za mene pohvala
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2020 / 14:08
Autor: SEEbiz / B92
NIŠ - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji se trenutno nalazi u Nišu, je u svom obraćanju rekao da se nada da će vanredno stanje u Srbiji biti ukinuto do kraja aprila.

Prema rečima predsednika, od samog početka Niš je bio na udaru koronavirusa, ali je siguran da će odgovornošću uspeti da ga pobede.

"Došao sam kao predsednik da kažm narodu svih okruga i narodu u Nišu da je država uz njih", kaže predsednik.

Preksinoć je stiglo 5, jutros 4, što je ukupno 29 respiratora u Nišu.

Doneta je odluka da zbog eksponencijalnog rasta broza zaraženih u Pčinjskom okrugu bolnica u Leskovcu postaje kovid bolnica, kao i kompletna zgrada Kličičkog centra Niš osim Urgentnog centra

"I ovako su naši kapaciteti na izmaku, nemamo više bolnica, nije lako pronaći ni smeštaj i zato molim ljude da ne zamere kada im se kaže da se ide na neko mesto, a ne na ono gde bi želeli", rekao je predsednik u Nišu i dodao da su određeni dodatni objakti koji bi primali najlakše pacijente, jer je "Čair" pun.

"Na kraju ćemo pripremiti i nišku kasarnu i hotel Nais, i druge hotele za njih."

Navodi da je narednih 10 dana ključno.

"Do 20. aprila mislim da se rešava naša sudbina prema virusu i zato je potrebna discpilina", kaže predsednik.

U narednih dana Srbija če biti u stanju da napravi 50.00 kutija leka koji liči na hlorokin.

"U svoj ovoj nesreći srećan sam što smo uspeli da napravimo moderan Klinički centar", kaže predsednik objašnjavajući da bi bez toga bila "kataklizma".

Sledeći problem na koji predsednik želi da ukaže, i najavjuje da če se tim problemom sve više baviti, jeste ekonomija.

Kako navodi, 9.000 kutija hlorokina pronađeno je u jednom Kliničkom centru, dok u nekim zdrvatsvtvenim ustanovama ovog leka nema uopšte.

"Prosledite to u svaki dom zdravlja, dajte da lečimo ljude, sa jednom kutijom možemo 4 do 5 pacijenata da obezbedimo", kaže predsednik.

Navodi i da se nada da ćemo pobediti "ovo zlo" i da ćemo biti ponosni. Posebmo se zahvalio medicinskim radnicima koji su najteži posao primili na sebe.

"Hvala i onima koji su naglo povredili ligamente i mali prst na levoj ruci i čekali da traže bolovanje. Čekaćemo da se vrate sa bolovanja", kaže, ali i dodaje da će one najhrabrije odlikovati na Vidovdan.

Epidemiolog Branislav Tiodorović je rekao da se nalazimo u teškoj nedelji, ali će sve do Vaskrsa rasti broj obolelih i umrlih.

"Posle vaskrsa prognoza je da će početi da opada broj obolelih, i onda ćemo do kraja aprila imati pad", kaže Tidorović.

Navodi da je u ovom trenutku neopodna gvozdena disciplina, a ono što građani mogu da pruže kao svoj doprinos jeste da se pridržavaju svih mera koje su predložene.

"Ovih 14 dana da budemo disciplinovani, da shvatimo da ovo nije pitanje demokratije nego pitanje civiizacije. Ako pratimo šta se oko nas događa, neophodno je da shvatimo da smo izbegli italijanski scenario, imamo srpski", kaže Tidorović koji smatra da smo uspeli da održimo epidemiološku krivu, iako je krenula uzlazno.

Na pitanje kako komentariše pisanje hrvatskih medija protiv njega samog i vojske, Vučić navodi da mu ne smeta.

"To je za mene pohvala, da budem iskren. zato što prvi put posle mnogo decnija, da ne kažem vekova, Srbija brže napreduje od Hrvatske", kaže predsednik Vučić i dodaje:

"Rekao sam za 10 godina da ćemo ih prestići, sad vam kažem da ćemo za sedam ili osam. Mržnju razumem, ne opravdavam je".

Na pitanje o pisanju medija o zdravstvenom stanju svog sina, predsednik dodaje da kada je imao zdravtsvenih problema nije želeo da obavesti javnost, ali je nakon toga shvatio da je važno obavestiti ljude da je njegov sin od 22 godine zaražen.

"Više ni reč nisam rekao, jedno što se nadam da ću dočekati da dođe na Sajam, posle Sajma će otići kući. Nadam se", kaže predsednik i navodi da će biti testiran ako lekari budu smatrali da je potrebno.

Tražio je i od novinara da lekare više ne pitaju za njega.

"Dođite i pitajte mene. Mene ne možete da pobedite", kaže predsednik.

Kako navodi, on je odgovoran čovek i razgovarao je sa dr Goranom Stevanovićem nakon što je saznao da mu je sin zaražen.

"Samo se pustite da sam brinem svoje brige i nemojte da brinete za mene, molim vas, jer znam da nikada niste brinuli", kaže predsednik.

"Video sam sina, volim ga beskrajno i neću da vam se pravdam, ali bio sam na udaljenost", objašnjava.

Na pitanje da li je obilaženje gradova i odnošenje respiratora kampanja, on poziva političke protivnike da urade isto makar bilo i kampanja.

Navodi i da bi bilo pitanje da li bi Niš preživeo da Klinički centar nije izgrađen i još i dodaje da je "naše da kao država pokušmao da uradimo sve da podignemo ekonomiju, a pre toga sačuvamo živote".

"Nadam se da ćemo biti u poziciji da ukinemo vanredno stanje do kraja meseca i jedva čekam", navodi na kraju predsednik objašnjavajući da to ipak nisu njegove prognoze, već nada.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je 9 kliničkih i 20 mobilnih respiratora u Nišu, kao i veliki broj maski i druge medicinske opreme.

Predsednika su u Nišu dočekali gradonačelnik Darko Bulatović, član Kriznog štaba epidemiolog Branislav Tiodorović i direktor KC Niš Zoran Radovanović.

Prema rečima predsednika, sa danas dopremljenom pomoći ima dovoljno opreme za ceo jug Srbije, "da se pokrije".

"Ne činimo ovo samo za Niš, nemojte da vam ovo stoji kao lekovi u Kragujevcu, nego da odmah pošaljete opremu za Leskovac, Vranje, Pirot, Toplicu, da i njihove bolnice imaju sve što treba", rekao je Vučić.

Epidemiolog Branislav Tiodorović dodaje da se sada poštuju mere mnogo bolje nego na početku, i to se po rezultatima vidi, ali, kako navodi, još uvek je potrebna gvozdena disciplina, da "izguramo" sledeću nedelju i onda ćemo biti "blizu ''zelene grane'".

Tokom uručenja opreme predsednik Vučić je rekao i da je najveći problem smeštaj ljudi, kao i da je neophdno napraviti novi Klilnički centar kao kovid bolnicu.

Uručeno je 9 kliničkih i 20 mobilnih respiratora.

"Veliki je problem nabavljati nove respiratore", kaže predsednik i za Nišlije dodaje;

"Ovde je junački narod uvek bio".

Vučić se nakon uručenja sastao i i s predstavnicima lokalne samouprave, Kliničkog centra Niš i drugih zdravstvenih institucija.

Tagovi: Aleksandar Vučić, koronavirus u Srbiji, Branislav Tiodorović; KC Niš, Zoran Radovanović, koronakriza, respiratori
PROČITAJ I OVO
Biščević u Subotici: Interes Hrvatske je ulazak Srbije u EU
JASNA PORUKA
Biščević u Subotici: Interes Hrvatske je ulazak Srbije u EU
SUBOTICA - Novi veleposlanik Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević izjavio je u ponedjeljak u Subotici da je interes Hrvatske pridruživanje Srbije Europskoj uniji, te da će on nastojati oživjeti "stagnirajuće" odnose dvije države.
Zangrillo: Koronavirus u Italiji klinički više ne postoji
TVRDNJE
Zangrillo: Koronavirus u Italiji klinički više ne postoji
RIM - Talijanski zdravstveni djelatnici slažu se kako je virus znatno oslabio u odnosu na početak širenja zaraze i primjećuju kako su i simptomi bolesti postali puno blaži.
WHO: Nema dokaza da se snaga koronavirusa promijenila
OCJENE
WHO: Nema dokaza da se snaga koronavirusa promijenila
ŽENEVA - Nema dokaza da je novi koronavirus promijenio oblik transmisije ili da se promijenila težina bolesti koju izaziva, poručili su u ponedjeljak stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
Amerika gori, Trump poziva guvernere da budu agresivniji (VIDEO)
PLAMEN SE ŠIRI
Amerika gori, Trump poziva guvernere da budu agresivniji (VIDEO)
Amerika gori, Trump poziva guvernere da budu agresivniji (VIDEO)
WASHINGTON - "Morate biti dominantni ili ćete izgledati poput gomile budala, morate uhićivati i suditi ljudima", rekao je Trump guvernerima tokom telefonskog sastanka koji je predsjednik SAD obavio iz bunkera.
Plenković najavio stegovni postupak protiv Josipe Rimac
NAJAVE
Plenković najavio stegovni postupak protiv Josipe Rimac
ZAGREB - Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a i Nacionalnog vijeća stranke, premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković otkrio je nositelje lista u svim izbornim jedinicima, ali i najavio stegovni postupak protiv Josipe Rimac.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE