GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučić: Ovo nije trilateralni sporazum, treća strana nije međunarodno priznata

Vučić: Ovo nije trilateralni sporazum, treća strana nije međunarodno priznata
TVRDNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2020 / 19:44
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - "Ovo nije trilateralni sporazum, nego bilateralni sporazum. Treća strana nije priznata kao subjekt međunarodnog prava", kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema rečima predsednika Vučića, ovo je za Srbiju dobar sporazum.

"Albanci su rekli da će sve potpisati ako se vrati tačka 10. Nema međusobnog priznanja, Srbi mogu da odahnu. Kada je u pitanju Mini-Šengen imali su neke primedbe, mešali su sa Šenženom, nismo baš razumeli ni mi ni Amerikanci", kaže Vučić.

"Ovo je dobar sporazum za Srbiju, zvučaće slavodobitno ako kažem da čestitam, ali sam iskreno zadovoljan, i svi članovi delegacije, onim što smo postigli", rekao je Vučić.

On je istakao da je reč o bilateralnom sporazumu sa SAD.

"Ovo nije trilateralni sporazum. Važna je razlika. Ovo je sporazum koji je Srbija napravila sa SAD, treća strana nije priznata kao subjekat međunarodnog prava, što je važno za nas", rekao je Vučić.

On je dodao da je od izuzetnog značaja potpisati bilateralni sporazum sa SAD.

Jedna od tačaka je bila i priznavanje diploma. "Dve strane se slažu da će da rade zajedno sa SAD organima na "vizibiliti" studiji da se podele energetski resursi jezera Gazivode, kaže.

Vučić dalje objašnjava da trenutno ne dobijamo struju sa Gazvoda, a ovako ćemo učestvovati u podeli. Za nas je to odlično, a u Prištini je izazvalo nemire, dodaje.

Albanci su morali da prihvate da u narednih godinu dana neće moći da traže članstvo u međunarodnim organizacijama, a naša država neće tražiti povlačenje priznanja.

"Naši domaćini su mislili da mi treba da pozovemo Izrael da priznaju nezavisno Kosovo. Mi smo rekli da ne možemo to da uradimo. Odigrali smo na sledeći način - idemo u dva sporazuma. Ako budete poštovali Srbiju mi ćemo za godinu dana da prebacimo ambasadu kod vas, pokazaćemo poštovanje Izraelu, ali ne učestvujemo u onome što su potpisali sa Albancima", kaže.

Među ostalim stavkama su regulacije koje se odnose na 5G mrežu, bezvizni režim, slobodu religije, zaštitu religijskih objekata SPC, Amerikanci garantuju da će se sudske odluke sprovoditi u delo, dekriminalizacija homoseksualnosti, osuđivanje Hezbolaha.

Prema Vučićevim rečima, ovaj sporazum je izuzetno pozitivan ako se uzme u obzir i da su SAD priznale nezavisnost Kosova.

Naglašava da nema suviše igre sa Amerikom, kada je u pitanju sporazum.

Prištinu ne smemo da gledamo samo kao neprijateljsku stranu. Prema njegovim rečima, oni nas gledaju "kao što Marko Đurić gleda njih".

"Hoću ljudima da se zahvalim, imamo danas važne ekonomske sastanke, čekaju nas teški sastanci u Briselu o Zajednici srpskih opština. Sve se ubrzava. Pravo odavde idemo u Brisel. Hoću da se zahvalim ljudima u Srbiji na podršci i brizi, što su verovali u nas i što vole Srbiju. Srbija dobro ide napred i predsednik Tramp nas je pohvalio", rekao je na kraju.

Tagovi: Aleksandar Vučić, Donald Trump, Kosovo, Izrael
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE