GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučić proglasio vanredno stanje u Srbiji

Vučić proglasio vanredno stanje u Srbiji
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2020 / 20:25
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - U sklopu borbe protiv epidemije korona virusa, predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio je vanredno stanje u Srbiji.

- Poštovani građani, Srbija je od danas u ratu protiv nevidljivog i opasnog protivnika, koju naša zemlja mora da pobedi. To je borba za naše roditelje, naše starije, ali i budućnost Srbije. Naši roditelji su izgradili sve što u ovoj zemlji imamo, oni su napadnuti i moramo da učinimo sve da im pomognemo - rekao je Vučić.

Vučić je sinoć primio procenu Ministarstva odbrane da rizici i pretnje povodom pandemije korona virusa zahtevaju donošenje hitnih mera iz nadležnosti predsednika Srbije.

Uvođenje pojačanog delovanja vojske u civilne svrhe mogao bi biti i korak ka uvođenju vanrednog stanja, koje je, inače, regulisano članovima 87 i 88 Zakona o odbrani.

Član 88 kaže da se zajednički predlog za proglašenje ratnog ili vanrednog stanja utvrđuje na osnovu procene rizika i pretnji po bezbednost Republike i njenih građana.

"Procena iz stava 1. ovog člana koju ministar odbrane istovremeno dostavlja predsedniku Republike i predsedniku Vlade, sadrži ocenu ugroženosti i posledice koje su usled toga nastupile ili mogu nastupiti", navodi se.

Ustav , u članu 105, propisuje da Skupština donosi odluke, među kojima je i proglašavanje i ukidanje vanrednog stanja, većinom glasova narodnih poslanika na sednici na kojoj je prisutna većina narodnih poslanika.

Kad Skupština nije u mogućnosti da se sastane, odluku o proglašenju vanrednog stanja donose zajedno predsednik Republike, predsednik Skupštine i predsednik Vlade, pod istim uslovima kao i Narodna skupština.

Proglašavajući vanredno stanje Narodna skupština može propisati mere kojima se odstupa od Ustavom zajemčenih ljudskih i manjinskih prava.

Kad Narodna skupština nije u mogućnosti da se sastane, mere kojima se odstupa od ljudskih i manjinskih prava može propisati Vlada, uredbom, uz supotpis predsednika Republike.

Tagovi: Aleksandar Vučić, vanredno stanje u Srbiji, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Plenković objavio detalje zrakoplovne nesreće
OTKRIĆA
Plenković objavio detalje zrakoplovne nesreće
KERESTINEC - "Avion je propao kroz krošnje, bilo ga je teško uočiti iz zraka. Šuma je gusta. Poprilično je uništen, okrenut je naopako", kazao je jedan HGSS-ovac.
Njemačke oružane snage tražit će nove vojnike na TikToku
BIZARNO
Njemačke oružane snage tražit će nove vojnike na TikToku
BERLIN - Njemačke oružane snage ili Bundeswehr planiraju koristiti aplikaciju za kratke video snimke TikTok za pronalaženje novih novaka.
Rusi napali trgovački centar u Harkivu, najmanje dvoje mrtvih
RAT U UKRAJINI
Rusi napali trgovački centar u Harkivu, najmanje dvoje mrtvih
HARKIV - Najmanje dvoje ljudi poginulo je danas u ruskome napadu na specijalizirani trgovački centar, u kojemu se prodaju građevinski proizvodi, u Harkivu, drugome po veličini ukrajinskom gradu smještenom u regiji koja je tijekom više od dva tjedna meta ruskih napada.
Pupovac se oglasio oko Odbora za nacionalne manjine
MANJINCI
Pupovac se oglasio oko Odbora za nacionalne manjine
ZAGREB - Zastupnici manjina u petak su objavili kako ne planiraju izabrati šefa saborskog Odbora za nacionalne manjine „dok se ne smire strasti“.
Srušio se avion kraj Zagreba: Jedna osoba poginula, troje preživjelih
NESREĆA
Srušio se avion kraj Zagreba: Jedna osoba poginula, troje preživjelih
ZAGREB - O nesreći se oglasila i policija. U 16:51 su zaprimili dojavu o padu manjeg sportskog zrakoplova, u šumi južno od Kerestinca.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE