GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučić se narugao pozivu Milanovića da članice UN-a priznaju Kosovo

Vučić se narugao pozivu Milanovića da članice UN-a priznaju Kosovo
SRBIJA-HRVATSKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2023 / 23:19
Autor: SEEbiz
new york - Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić narugao se u četvrtak pozivu predsjednika RH Zorana Milanovića koji je na Općoj skupštini UN-a zatražio da se prizna neovisnost Kosova, a međunarodnoj zajednici zamjerio da nema ista mjerila prema teritorijalnom integritetu Srbije i Ukrajine.

Kosovo je, poslije raspada Jugoslavije i ratnih sukoba koncem 90-ih, proglasilo neovisnost od Srbije 2008. koju službeni Beograd ne priznaje pozivajući se na nacionalni ustav po kojem je Kosovo suvereni dio teritorija Srbije.

Neovisnost Kosova ne priznaje stotinjak članica UN-a među kojima Kina i Rusija kao stalne članice Vijeća sigurnosti, pet država članica Europske unije i Vatikan, a od zemalja bivše Jugoslavije Bosna i Hercegovina.

Milanović je u svom govoru u UN-u izrazio zabrinutost zbog najnovijih događaja u odnosima Kosova i Srbije i pozvao na deeskalaciju napetosti, ali i na univerzalno priznanje Kosova kao jednakopravnog člana međunarodne zajednice.

“Evo, vidim ovih 100 zemalja stalo u red da poslušaju Zorana Milanovića, sve se guraju. Eno tamo kažu: “Pozvao nas Milanović, pa stojimo da potpišemo za nezavisno Kosovo”. Vidjela žaba da se konj potkiva, pa i ona nešto da kaže po tom pitanju“, citirali su večeras izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u New Yorku beogradski mediji poslije pitanja kako komentira Milanovićev poziv.

Vučić je u svom obraćanju na Općoj skupštini UN-a istaknuo da su zapadne zemlje prije 15 godine “brutalno prekršile Povelju UN-a i Rezoluciju 1244 Vijeća sigurnnosti UN-a”, bombardirajući teritorij tadašnje SR Jugoslavije, a da se danas pozivaju na važnost očuvanja teritorijalnog integriteta, aludirajući na Ukrajinu i potporu koju ima u međunarodnoj zajednici.

On je rekao da je 1999. godine 19 zemalja počinilo agresiju na Srbiju i da svi oni danas govore o teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Vučić je rekao da će Srbija nastaviti podržavati teritorijalni integritet te zemlje jer ne mijenja svoja načela “bez obzira na stoljetno prijateljstvo s Rusijom”, kao i da podržava teritorijalni integritet i suverenitet svih članica UN-a.

Srbija odbija pridružiti se međunarodnim sankcijama protiv Rusije.

“Svako nasilje za nas je isto, bez obzira tko ga čini. Kada pitamo za teritorijalni integritet Srbije, odgovor je ne vraćajte se u prošlost, gledajte ka budućnosti, jer je to jedini način da vaša zemlja napreduje”, rekao je Vučić.

Vučić je podsjetio da je i predsjednik SAD-a u UN-u rekao da je najvažniji princip odnosa između zemalja poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, dok u isto vrijeme priznaje Kosovo kao neovisnu zemlju, iako je ona nastala secesijom.

Dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU-a i potporu SAD-a, Vučić je okarakterizirao kao monolog Prištine, istaknuvši spremnost Srbije da se “mijenja i napreduje na svom europskom putu”.

Tagovi: Aleksandar Vučić, Kosovo, Zoran Milanović
PROČITAJ I OVO
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
JASNA PORUKA
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
ZAGREB - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE