GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučić u Berlinu: Teška pozicija Srbije, plašim se svega što sledi

Vučić u Berlinu: Teška pozicija Srbije, plašim se svega što sledi
NA DVE STOLICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2022 / 10:36
Autor: SEEbiz

BERLIN - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle razgovora sa nemačkom šefice diplomatije Annalenom Baerbock da je bilo delova razgovora koji nisu bili laki, te da su razgovarali o svim važnim pitanjima - evropskoj perspektivi, krizi u Ukrajini, Kosovu... On je naveo da ćemo preživeti, ali je pitanje kako - da li sa velikim i teškim ranama ili modricama.

„Ti razgovori nisu jednostavni. Veliko je interesovanje nemačke vlade za razgovora sa Srbijom. U prva tri meseca smo za 26 odsto uvećali trgovinsku razmenu. Nemačka postaje neuoporedivo najznačajniji partner. Bilo je razgovora koji nisu bili laki. Gospođu Baerbock izuzetno poštujem, ali ne možete uvek da izaberete lak put“, naveo je Vučić.

On je naveo da ne voli da govori o detaljima razgovora sa Aljbinom Kurtijem, te da direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ide u Brisel 13. maja.

"Neki odbijaju da govore o Zajednici srpskih opština, ali nemački predstavnici govore da ono što je potpisano mora da se primeni. O drugim detaljima besmisleno mi je da govorim. Moj posao je da se borim za Srbiju", rekao je Vučić.

On je izjavio da je važno da razgovora sa nemačkim predstavnicima i da je to najsnažnija zemlja u svakom smislu.

"Ne možemo mi da promenimo stav Nemačke po pitanju Kosova ili nekom drugom pitanju. Suština mog posla je da se borimo za što bolju poziciju Srbije. Sutra ću govorititi zašto će postojati još veće interesovanje svih za Beograd i za Srbiju", naveo je Vučić.

Upitan o razgovoru sa Šolcom i pritiscima o priznanju Kosova i uvođenju sankcija Rusiji, on je naveo da je nemački kancelar vrlo pristojan čovek.

"Jeste čuli Olafa Šulca šta precizno govori? I koga smatra krivim za događaje u Bosni, ja sam pokušao da kažem nešto drugačije, i šta smatra da treba da se dogodi na Kosovu i takođe oko sankcija i oko svega? Izjave su samo uvek slabije ogledalo onog šta se dešavalo na samom sastanku. Naša pozicija je teška, užasno komplikovana, izjavama predsednika Putina dodatno iskomplikovana. O svemu tome ću da govorim sutra. U političkom smislu nikad teža, plašim se sa svime šta sledi i šta imamo, i u ekonomskom smislu nikada teža", rekao je Vučić.

On je naveo da je 4,3 procenta stopa rasta u prvom kvartalu.

"Mi moramo da nastavljamo sa investicijama, iako ih nema nigde. Tri puta su manje nego prošle godine. Svi se bave ratom. Sutra ćemo pričati sa narodom. Predočiti stvari. Nadam se da ću početkom juna moći da govorim sa predstavnicima svih političkih stranaka i da se konsultujemo sa njima, da čujemo i njihov stav. Naša situacija je postala gotovo nemoguća", rekao je predsednik Srbije.

On je naveo i da je sa Šolcom pričao o energetskoj diversifikaciji, ali da tek za dve godine mi možemo da završimo mogućnost da nešto dođe do Srbije odnekud, ali je pitanje šta da dođe.

"Mi radimo takozvani bugarski interkonketor. To ne pada sa neba. Nemačka ima 55 odsto zavisnost od ruskog gasa, mi imamo 100 odsto. Mi imamo problem i sa gasom i sa naftom. Energenti nam postaju ogroman problem, sa Rusima krećemo u pregovore posle 10. oko cene gasa. Sa naftom imamo više problema. Poslednjih mesec dana nam je izvor ruska nafta, zato što je jeftinija na tržištu, do sada je to bila iračka", naveo je Vučić.

On je rekao da ne možemo da idemo protiv Nemaca, te da su pet od 15 najvećih izvoznika nemački.

"Kada pogledate u 100 fabrika, nije 30, nego 50 su nemački. Borićemo se. Podvlačimo crte i za linije i za poljoprivredne proizvode i energente. Sa Britancima pregovaramo oko gradnje skladišta nafte", izjavio je Vučić i dodao da imamo najjeftiniju struju u Evropi, najjeftiniji hleb, ulje...

"Nije pitanje da li ćemo da preživimo, nego kako. Sa velikim i teškim ranama ili modricama", dodao je on.

Vučić je naveo da su veliki pritisci.

"Srbija se nalazi na evropskom putu i neće da se okreće nigde drugo. Srbija je vojno neutralna i biće vojno neutralna. Mi smo treći dan napada na Ukrajinu saopštili strateške stavove. I koliko god bili teški i komplikovani za braniti pred svima, koji vas teraju da budete deo čopora na bilo kojoj strani, 71 dan je Srbija na istoj poziciji. Ja nisam skrivao našu poziciju, govorio sam na pristojan način", rekao je Vučić i dodao da će sutra govoriti o svim posledicama, problemima sa kojim će se suočavati i našim odgovorom na to.

Tagovi: Aleksandar Vučić, Annalene Baerbock, rat u ukrajini
PROČITAJ I OVO
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE