GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučković najavila državnu pomoć poljoprivrednicima stradalim u nevremenu

Vučković najavila državnu pomoć poljoprivrednicima stradalim u nevremenu
STRADANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2022 / 14:05
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Država će međimurskim cvjećarima i drugim poljoprivrednicima čiji su nasadi i objekti stradali u nevremenu pomoći u obnovi njihovih gospodarstva, a razmotrit će i mogućnost posebnog programa potpora, rekla je u petak nakon sjednice Vlade ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Štete su jako velike, pogođen je centar proizvodnje cvijeća u Hrvatskoj, a najveće štete su u Varaždinskoj županiji, rekla je ministrica i dodala da je riječ o relativno malom, ali vrlo važno području u proizvodnji cvijeća i određenih povrtnih kultura.

"Obnovit ćemo poljoprivredna gospodarstva primjenom mjere iz Programa ruralnog razvoja koja omogućuje stopostotni povrat investicijskih troškova za urušena gospodarstva uslijed elementarnih nepogoda", rekla je Vučković.

Napomenula je da će poseban izazov biti brzina, jer se s obzirom na proizvodni proces i specifičnosti proizvodnje obnova mora provesti u kratkom razdoblju.

Najavila je da će država dodatno, kao lani nakon nevremena u Požeštini, razmotriti mogućnost posebnog programa potpore koji bi trebao poljoprivrednicima nadoknaditi dio izgubljenih prihoda, jer su uništeni proizvodi bili spremi za tržište.

Što se tiče protugradne obrane, ministrica je rekla da Ministarstvo poljoprivrede za nju nije nadležno te kako nema znanstvenih i stručnih dokaza da je riječ o učinkovitom sustavu, što potvrđuje Svjetska meteorološka organizacija.

No, kako je dodala, postoji preventivno investiranje u sustave zaštite po put mreža kao i razrađene potpore za to. Iako je dobar dio poljoprivrednika o tom informiran, ima i koji nisu, pa ministrica kaže da treba osmisliti sustav njihova informiranja koji se neće oslanjati samo na javnu savjetodavnu podršku.

Jako nevrijeme praćeno vjetrom, kišom i tučom pogodilo je u srijedu šest županija u popodnevnim i večernjim satima.

Olujno nevrijeme pogodilo je Varaždinsku županiju s tučom veličine "lješnjaka do jajeta", a zabilježena je znatna šteta na objektima i vozilima, posebice na plastenicima i poljoprivrednim kulturama te drugoj imovini.

U Krapinsko-zagorskoj županiji nevrijeme je oštetilo osobne automobile, krovove obiteljskih kuća i gospodarskih objekata.

U Međimurskoj županiji tuča je mjestimice bila veličine oraha te je padala u više gradova, ali nije bilo dojava o značajnijim štetama na objektima ili vozilima.

U Sisačko-moslavačkoj županiji nevrijeme je uzrokovalo i požar krova na kući, a oštetilo je krovište na tri kuće te odnijelo lim ili oštetilo crijep s pet gospodarskih objekata.

Nevrijeme u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji bilo je bez tuče.

Tagovi: Marija Vučković, elementarna nepogoda
PROČITAJ I OVO
Plenković: Marić je zadnji kojeg ne bih zaštitio
PREMIJER
Plenković: Marić je zadnji kojeg ne bih zaštitio
ZAGREB - "Mi smo u vrlo dobrim odnosima, dugo smo razgovarali. Svatko tko misli biti član vlade, mora to željeti raditi 300 posto. On je radio sjajno šest godina, sad je odlučio raditi nešto drugo, radio je sjajno. Ja to poštujem", rekao je.
Milić: Marić će sutra reći više o odlasku, vlada i koalicija stabilne
VLADA
Milić: Marić će sutra reći više o odlasku, vlada i koalicija stabilne
ZAGREB - Vladin glasnogovornik Marko Milić rekao je u srijedu na N1 televiziji da će ministar financija Zdravko Marić o razlozima ostavke više reći sutra u izjavi prije ili nakon vlade, te ocijenio da Marićev odlazak nije uzdrmao vladu i vladujuću koaliciju rekavši da su one stabilne.
Puhovski o odlasku Marića: Mora da je nešto doista ozbiljno u pitanju
ANALITIČARI
Puhovski o odlasku Marića: Mora da je nešto doista ozbiljno u pitanju
ZAGREB - “To je ozbiljno oštećenje Vlade jer je on jedan od, možda dvojice ministara, uz Butkovića, koji su od početka bili s Plenkovićem i imali jasan ugled u svom resoru, bez obzira na primjedbe kojih uvijek ima”, kaže profesor Puhovski.
Dolenec o mjeri roditelj odgojitelj: Pokušat ćemo još jednom
NAJAVE
Dolenec o mjeri roditelj odgojitelj: Pokušat ćemo još jednom

ZAGREB - Nakon što je Visoki upravni sud u Zagrebu u utorak donio odluku da zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević nije smio ukinuti mjeru roditelj odgojitelj, kojom su roditelji odgojitelji s troje i više djece u Zagrebu ostali bez "gradske plaće", postavlja se pitanje kakve će to posljedice ostaviti na ionako klimav gradski proračun.

Impresivna imovinska kartica Marka Primorca
IMOVINSKA KARTICA
Impresivna imovinska kartica Marka Primorca
ZAGREB - Marko Primorac (1984.) profesor je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, čije je područje ekpertize upravljanje financijama u javnom sektoru, porezna politika i fiskalna decentralizacija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE