GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vulin zabranio ulazak antiputinovskom aktivistu

Vulin zabranio ulazak antiputinovskom aktivistu
ZABRANE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2023 / 12:42
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Ruskom antiratnom aktivisti Pjotru Nikitinu srbijanska granična policija u četvrtak je u Zračnoj luci "Nikola Tesla" zabranila ulazak u zemlju, unatoč tome što već više godina ima stalni boravak u Srbiji

Pjotr Nikitin poznat je javnosti Srbije po sudjelovanju u brojnim antiratnim prosvjedima u Beogradu, uz osudu ruske invazije na Ukrajinu i pozive za prekid ratnih sukoba.

Nikitin je na svom Facebooku objavio presliku rješenja koje mu je na aerodromu danas izdala Uprava granične policije.

"Skoro četiri ujutro. Aerodrom Nikola Tesla. Vratio sam se u Beograd nakon tjednog odmora u inozemstvu. Granična policija me već tri i pol sata ne pušta u zemlju, jer čekaju dozvolu BIA (Bezbednosne informativne agencije)", objavio je Nikitin na svom Facebooku.

On je naveo da u Srbiji živi od 2016. godine. "Imam stalni boravak i obitelj ovdje. Za 20 godina mojih ulazaka u Srbiju i izlazaka iz nje, ovo je prvi put kad se tako nešto događa", naglasio je Nikitin.

Prema posljednjoj objavi na njegovom FB nalogu, Nikitin je i dalje na aerodromu i odbija dobrovoljno napustiti teritorij Srbije.

Kao razlog zabrane navedena je "zaštitna mjera protjerivanja stranca", odnosno "zabrana ulaska u Srbiju", koju je izdala sigurnosna agencija BIA, kazao je njegov odvjetnik.

Nikitin odbija dragovoljno ispuniti "samovoljnu odluku BIA o zabrani ulaska u Srbiju" i navodi da protiv njega nije na snazi "udaljavanje iz Srbije", niti mu je prestalo pravo na stalno nastanjenje u skladu sa Zakonom o strancima.

"Nemam drugog doma osim Beograda, gdje imam dvoje djece. Zabrana grubo krši članak 8. Europske konvencije o ljudskim pravima i pravo na obiteljski život". Čekam prinudnu deportaciju ako treba", poručio je Nikitin.

On je naveo kako "nema drugog objašnjenja" osim njegovih antiratnih aktivnosti u okviru Ruskog demokratskog društva.

Na društvenim mrežama pokrenuta je akcija solidarnosti s Nikitinom, kojemu je rješenjem ostavljen rok za žalbu od osam dana.

Zabrana Nikitinu dolazi nakon što su američke vlasti uvele sankcije direktoru srbijanske obavještajno-sigurnosne agencije (BIA) Aleksandru Vulinu, optuživši ga za poticanje ruskih "malignih" aktivnosti te za veze s krijumčarima oružja i narkotika, objavilo je u utorak američko ministarstvo financija.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u srijedu da Sjedinjene Države nisu uvele sankcije Vulinu zbog umiješanosti u kriminal ili korupciju, već zbog njegovog odnosa i stajališta prema Rusiji.

Tagovi: Pjotr Nikitin, Aleksandar Vulin
PROČITAJ I OVO
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
KONTINUITET
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
LONDON - Londonski gradonačelnik Sadiq Khan, koji pripada britanskim laburistima, osvojio je rekordni treći mandat na izborima, objavio je britanski BBC nakon objave izbornih rezultata iz svih okruga britanske prijestolnice.
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
PULA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju obnovljene dvorane ‘Pietro Ciscutti‘ Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula, a tom prigodom predviđeno se obratio medijima.
Erlić: Pregovori se bliže kraju
OCJENE
Erlić: Pregovori se bliže kraju
ZAGREB - Obrisi nove parlamentarne većine mogli bi se znati u utorak. Nakon jučerašnjeg neslužbenog sastanka u Sotinu, u utorak će se održati službeni sastanak HDZ-a i Domovinskog pokreta.
Plenković će imati 79 ruku u Saboru
DOGOVOR
Plenković će imati 79 ruku u Saboru

ZAGREB - HDZ i DP su u zadnja 24 sata postigli dogovor o formiranju vladajuće većine, a samim tim i o sastavljanju nove vlade.

Petrov ponovno proziva Domovinski pokret
FORMIRANJE VLADE
Petrov ponovno proziva Domovinski pokret
ZAGREB - Predsjednik Mosta Božo Petrov ponovno je u subotu pozvao Domovinski pokret (DP) da sudjeluje u formiranju antikorupcijske većine u Saboru i da odustane od koalicije s HDZ-om, i tako ispuni ono što je obećao svojim biračima u predizbornoj kampanji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE