GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wang Yi: SAD treba prestati pokušavati obuzdati Kinu

Wang Yi: SAD treba prestati pokušavati obuzdati Kinu
SAD-KINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2022 / 22:50
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je svom američkom kolegi u ponedjeljak da bi Sjedinjene Države trebale prestati pokušavati obuzdati i potisnuti Kinu, te izbjegavati stvaranje prepreka odnosima dviju zemalja.

Wang je također u telefonskom razgovoru s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom rekao da je kontrola izvoza koju je Washington nametnuo Kini ozbiljno naštetila njezinim legitimnim pravima i da se to mora ispraviti, navodi se u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Tijekom poziva, Blinken je razgovarao o ratu Rusije protiv Ukrajine i prijetnjama koje on predstavlja globalnoj sigurnosti i gospodarskoj stabilnosti, objavio je američki State Department u odvojenom priopćenju.

Sjedinjene Države više su puta naglašavale potrebu održavanja otvorenih linija komunikacije između dviju zemalja, ali su također nedavno istaknule implikacije ako bi Peking podržao rusku invaziju na Ukrajinu.

Ruski strateški partner Kina držala se neutralno glede ukrajinskog rata, kritizirajući zapadne sankcije protiv Rusije, ali ne podupirući vojnu kampanju Rusije niti joj pomažući.

Blinken je također razgovarao sa svojim kineskim kolegom o potrebi odgovornog upravljanja američko-kineskim odnosima, navodi se u priopćenju.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je na konferenciji za novinare u ponedjeljak da je razgovor, za koji je rekao da je trajao oko 70 minuta, bio produktivan i profesionalan.

"Svaka tvrdnja da je naša politika usmjerena protiv Kine ili bilo koje druge zemlje u svijetu nije istinita. Istina je, naravno, da imamo duboka neslaganja s NR Kinom u nizu područja", rekao je Price.


Dodao je da Sjedinjene Države nisu čule ništa novo od Wanga o pristupu Kine ruskom ratu u Ukrajini.

Prošlog je tjedna predsjednik Joe Biden rekao da Sjedinjene Države ne žele sukob s Kinom, a predsjednik Xi Jinping rekao je da je Kina voljna surađivati ??sa Sjedinjenim Državama kako bi se pronašli načini da se postigne dogovor na zajedničku korist.

Razgovor je održan uoči summita G20 na Baliju sljedećeg mjeseca na kojem bi se oba čelnika potencijalno mogla sastati.

Tagovi: Wang Yi, Antony Blinken, odnosi SAD-a i Kine
PROČITAJ I OVO
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
STAVOVI
Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
ZAGREB - Posljednji je dan predaje lista za europske izbore, a sve stranke koje žele imati svoje zastupnike u Europskom parlamentu kandidature moraju predati do ponoći.
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
NOVA VLADA
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
ĐURĐEVAC - Sutra ćemo, kako se čini, sjesti za stol s HDZ-om, kazao je te dometnuo da su se odlučili za žurniji tempo razgovora s drugim političkim strankama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE