GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Washington, Los Angeles i New York u plamenu, Trump prijeti vojskom (VIDEO)

Washington, Los Angeles i New York u plamenu, Trump prijeti vojskom (VIDEO)
PROSVJEDI U SAD-u
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2020 / 08:38
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Nasilje u SAD-u ponovno je u ponedjeljak navečer, sedmu noć zaredom, buknulo, unatoč ranijim upozorenjima predsjednika Donalda Trumpa da će upotrijebiti vojsku kako bi zaustavio prosvjede.

Prosvjednici su zapalili striptiz centar u Los Angelesu i pljačkali trgovine u New Yorku.

Trump je ranije u ponedjeljak, u vrtu Bijele kuće, izjavio kako će upotrijebiti vojsku u zaustavljanju prosvjeda koji su izbili zbog brutalne smrti Afroamerikanca Georgea Floyda prilikom policijskog privođenja, a malo prije toga snage reda ispalile su suzavac i gumene metke kako bi rastjerale prosvjednike i omogućile predsjedniku da ode do crkve u kojoj se fotografirao.

"Gradonačelnici i guverneri moraju uspostaviti prisustvo prevladavajućeg broja snaga reda kako bi se zaustavilo nasilje", kazao je TRump. "Ako grad ili savezna država odbija poduzeti akcije koje su potrebne kako bi se obranio život i vlasništvo drugih građana tada ću rasporediti snage američke vojske i brzo za njih riješiti problem", kazao je američki predsjednik.

Nakon obraćanja Trump je iz Bijele kuće pješice prošao kroz prethodno rašćišćeno područje do obližnje Episkopalne crkve sv. Ivana, gdje se, držeći u ruci Bibliju, fotografirao s kćerkom Ivankom i državnim tužiteljem Williamom Barrom.

Biskup dieceze Episkopalne crkve u Washingtonu Michael Curry među onima je koji su kritizirali Trumpa za korištenje povijesne crkve za fotografiranje ocijenjujući na Twitteru kako se time "crkva i Biblija koriste u političke svrhe".

Sama crkva oštećena je vatrom tijekom prosvjeda u ponedjeljak navečer.

Kombinirane sigurnosne snage potisnule su prosvjednike iz područja Bijele kuće, koja je navela da se raščišćava područje uoči policijskog sata.
Nekoliko sati kasnije tisuće ljudi marširalo je ulicama Brooklyna izvikujući "Pravda sada!", dok su im automobili u prolasku trubljenjem izražavali potporu.

Na televizijskim snimkama vidi se razbijanje prozora i pljačkanje luksuznih trgovina duž Pete avenije na Manhattanu u doba prije 11 navečer i stupanja na snagu policijskog sata.

Obdukcija: Floyd žrtva ubojstva

George Floyd umro je od gušenja, pokazala je neovisna obdukcija, suprotno preliminarnom službenom izvješću da su među uzrocima smrti prilikom uhićenja bili i medicinski problemi potencirani zahvatom policajca.

"Autopsija pokazuje da gospodin Floyd nije imao zdravstvenih problema koji bi uzrokovali njegovu smrt odnosno koji bi joj pridonijeli", zaključio je liječnik Michael Baden.

"Bio je dobrog zdravlja", dodao je Baden, prebacujući time težište krivnje na policiju.

George Floyd umro je prošlog tjedna nakon što mu je policajac pri uhićenju gotovo devet minuta koljenom pritiskao vrat, držeći ga prikovanog za tlo unatoč vapajima da nema zraka.


Tagovi: Washington, Los Angeles, New York, Donald Trump, prosvjedi u SAD-u, George Floyd
PROČITAJ I OVO
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE