GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Washington Post: Trump laže, stručnjaci iz WHO-a su ga od početka izvještavali o koronavirusu

Washington Post: Trump laže, stručnjaci iz WHO-a su ga od početka izvještavali o koronavirusu
MEDIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.04.2020 / 22:56
Autor: SEEbiz / Klix.ba
WASHINGTON - Kolumnist Washinghton Posta Dana Milbank objavio je istraživački tekst u kojem navodi da su se desetine američkih istraživača, liječnika i stručnjaka nalazile u ženevskom uredu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pomno prateći nastanak i razvoj koronavirusa te su o svemu tome pravovremeno izvještavali Trumpovu administraciju.

Washinghton Post piše da su ti izvještaji uključivali i samo otkriće i širenje koronavirusa u Kini te da su u timu američkih stručnjaka i liječnika bili članovi Centra za kontrolu i prevenciju bolesti koji su puno radno vrijeme provodili u sjedištvu WHO-a i pisali detaljne izvještaje o kretanju koronavirusa. Također, održavane su i svakodnevne i redovne komunikacije između Trumpove administracije i WHO-a o razvoju krize.

Brojni američki i međuanrodni zvaničnici su istakli da prisustvo tolikog broja američkih stručnjaka i istraživača umanjuje zapravo optužbe predsjednika Trumpa da WHO nije na vrijeme izvijestila o opasnosti koronavirusa kao i to da je loše reagirala na pandemiju da bi zaštitila Kinu.

U tekstu je navedeno i to da je Trumpova administracija također oštro kritizirala i kinesku vladu zbog uskraćivanja informacija o koronavirusu.

Deborah Birx, stručnjakinju iz State Departmenta koja pripada timu za borbu protiv pandemije u Bijeloj kući, novinari su upitali je li pravedno kriviti WHO za zataškivanje informacija o širenju koronavirusa s obzirom na to da je poznato da su brojni američki stručnjaci i liječnici sve vrijeme početka i trajanja krize bili u sjedištu WHO-a na što je ona diplomatski prebacila krivicu na Kinu uz komentar da je neophodno "prekomjerno komunicirati" u ovakvim situacijama.

"Zemlja iz koje je potekao koronavirus zapravo ima veću moralnu obavezu da više komunicira, bude transparentnija jer na osnovu toga sve ostale države donose odluke i odlučuju kako da se ponašaju. Na globalnom nivou to znači da se na vrijeme mora shvatiti koliko je bitno voditi računa o prevenciji i djelovanju jer je ovaj zaraza ovim virusom nevjerovatno brzo širi", poručila je Birx.

Nakon videokonferencije koju je Trump vodio sa zemljama članicama G7 industrijski razvijenih zemalja, najveći dio razgovora je zapravo bio usmjeren na "nedostatak transparentnosti i da je WHO hronično loše upravljla pandemijom".

Washinghton Post piše da je videokonferencija organizirana nakon što je Trump otkazao financiranje WHO-a zbog gore navedenih razloga te je upitao predstavnike G7 zemalja gdje zapravo ide sav novac koji se donira toj organizaciji navodeći da su upravo SAD jedne od najvećih donatora (godišnje izdvajaju i do 500 milijuna dolara).

U izjavama nakon Trumpovog poziva lideri G7 su istakli da je veoma bitno podržavati WHO, a ne rušiti je.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pružio je podršku WHO-u i naglasio da ona "ima ključnu ulogu u sadašnjoj krizi". Ništa drugačiji odgovor nije došao ni iz Njemačke i tom prilikom je kancelarka Angela Merkel kazala da pruža potpunu podršku WHO-u.

"Pandemija može biti poražena samo snažnim i koordiniranim međuanrodnim odgovorom", navela je Merkel. Kanada, Japan i predstavnici Europske unije su također podržali WHO.

Tagovi: Donald Trump, Deborah Birx, Svjetska zdravstvena organizacija, koronavirus, Wuhan, Emmanuel Macron, Angela Merkel
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE