GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wei Fenghe: SAD i Kina moraju ojačati bilateralne odnose

Wei Fenghe: SAD i Kina moraju ojačati bilateralne odnose
SAD-KINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2022 / 08:28
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Kineski ministar obrane Wei Fenghe u nedjelju je izjavio da je na SAD-u da poboljša bilateralne odnose, budući da je njihov odnos na ključnom sjecištu.

Ponovivši nekoliko puta na azijskom sigurnosnom sastanku da Kina traži samo mir i stabilnost te da nije agresor, pozvao je SAD da "ojača solidarnost te se suprotstavi sukobu i podjelama".

Kazao je da je Kina u govoru američkog ministra obrane Lloyda Austina u subotu odlučno odbacila "američka blaćenja, optužbe, pa čak i prijetnje".

"Tražimo od američke strane da prestane blatiti i zadržavati Kinu. Prestanite se miješati u kineske unutarnje poslove. Bilateralni odnosi se ne mogu poboljšati osim ako ih američka strana ne poboljša", rekao je Wei.

Austin je u subotu rekao da je došlo do "alarmantnog" povećanja broja nesigurnih i neprofesionalnih susreta kineskih zrakoplova i plovila drugih zemalja. Dodao je da će SAD stati uz svoje saveznike, uključujući Tajvan.

Ruska invazija na Ukrajinu zauzela je središnje mjesto sastanka, a Wei je istaknuo da Kina podržava mirovne pregovore i da se protivi "osiguravanju oružja uz maksimalan pritisak”.

"Što je temeljni uzrok ove krize? Tko je glavni akter iza ovoga? Tko najviše gubi? A tko će dobiti najviše? Tko promiče mir, a tko dolijeva ulje na vatru? Mislim da svi znamo odgovore na ova pitanja", rekao je ne osvrćući se na njih niti iznoseći stav Kine.

U subotnjem obraćanju putem video veze, ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy upozorio je delegate da invazija Ukrajine prijeti poretku utemeljenom na pravilima i da cijeli svijet dovodi u opasnost od gladi i krize s hranom.

Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva "specijalnom operacijom" za koju kaže da nije osmišljena da okupira teritorij, već da uništi vojne sposobnosti svog južnog susjeda i zarobi ono što smatra opasnim nacionalistima.

Govoreći o Tajvanu, Wei je rekao da je stav Kine o otoku, koji Peking smatra pokrajinom, nepromijenjen. Rekao je da kineska vlada traži "mirno ponovno ujedinjenje" s Tajvanom, ali zadržava "druge opcije".

"Kina će definitivno realizirati svoje ponovno ujedinjenje. Oni koji teže neovisnosti Tajvana u pokušaju da podjele Kinu definitivno neće dobro završiti", rekao je Wei.

Dapače, napomenuo je da je Kina pridonijela globalnim naporima u borbi protiv covida-19 te da su napori zemlje da razvije područje Južnog kineskog mora bili mirni.

"Velike i male zemlje, slabe ili moćne, sve su jednake. Trebali bismo se međusobno poštovati i tretirati jedni druge kao jednake", rekao je Wei.

Tagovi: Wei Fenghe, State Department, NR Kina, Tajvan, rat u Ukrajini
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE