GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

WHO: Još nema dokaza da se osobe koje su preboljele koronavirus ne mogu ponovno zaraziti

WHO: Još nema dokaza da se osobe koje su preboljele koronavirus ne mogu ponovno zaraziti
VIRUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2020 / 13:10
Autor: SEEbiz / H
ŽENEVA - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u subotu je objavila da u ovome trenutku još nema dokaza da su osobe koje su preboljele covid-19 i razvile antitijela zaštićene od ponovne zaraze koronavirusom.

U priopćenju ta agencija Ujedinjenih naroda upozorava da se osobama koje su preboljele zarazu ne bi trebale izdavati potvrde da su stekle imunitet i da ne predstavljaju rizik za ostale.

Takva bi praksa samo mogla povećati opasnost od širenja virusa jer se na taj način zanemaruju standardne preporuke.

"Neke vlade smatraju da bi otkrivanje antitijela na SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje covid-19, moglo poslužiti kao osnova za izdavanje 'zdravstvene putovnice' ili potvrde po kojima osoba ne predstavlja opasnost za ostale, što bi pojedincima omogućilo putovanja ili povratak na posao, uz pretpostavku da su zaštićeni od ponovne infekcije ", navodi WHO.

"Trenutačno nema dokaza da su ljudi koji su se oporavili od covida-19 i pritom razvili antitijela, zaštićeni od ponovne infekcije", stoji u priopćenju.

Čileanske su vlasti prošli tjedan izvijestile da će početi dijeliti "zdravstvene putovnice" pojedincima za koje se smatra da su se oporavili od bolesti.

Nakon pregleda, čija je svrha utvrditi jesu li se kod pacijenata razvila antitijela koja ih čine imunima na virus, oni se odmah mogu vratiti na tržište rada.

Većina studija ukazuje na to da su se kod osoba koje su preboljele infekciju razvila antitijela na virus, objavio je WHO.

No kod nekih je razina neutralizirajućih antitijela u krvi vrlo niska, "što upućuje na to da bi za oporavak mogao biti presudan i stanični imunitet".

Neutralizirajuća antitijela (NAbs) su imuni proteini koji mogu prepoznati, vezati se i pokrenuti uklanjanje virusa prije nego što dođe do kronične infekcije.

Tagovi: Svjetska zdravstvena organizacija, Covid-19, Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirus, Emmanuel Macron, Angela Merkel, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE