GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

WHO odustao od objave prvih rezultata o podrijetlu pandemije

WHO odustao od objave prvih rezultata o podrijetlu pandemije
ODUSTAJANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2021 / 19:43
Autor: SEEbiz / H
ŽENEVA - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odustala je od planova da objavi prve rezultate istrage o podrijetlu koronavirusa u Kini te je najavila cjelovito izvješće u drugoj polovici ožujka.

Umjesto preliminarnog izvješća, cjelovito izvješće bit će predstavljeno u tjednu iza 14. ožujka, rekao je u petak u Ženevi voditelj tima Peter Ben Embarek.

Embarek je predvodio skupinu od desetak drugih znanstvenika koje je odabrala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) da posjete bolnice i istraživačke institute u Wuhanu u središnjoj Kini gdje je prvi puta identificiran novi koronavirus, kako bi otkrili podrijetlo covida-19.

WHO nije u petak iznio razloge izmjene svog plana objave rezultata.

Misija WHO-ovih stručnjaka u Kini obavljena je nakon višemjesečnih pregovora s kineskim vlastima koje su nastojale spriječiti da bude označene kao krivac za pandemiju.

Rezultati predstavljeni na prvoj konferenciji za novinare po završetku putovanja u Kinu bili su nejasni. Embarek je, kako se čini, isključio mogućnost da je virus "pobjegao" iz laboratorija u Wuhanu već je iznio da se virus prenio na ljude sa šišmiša preko nekog posrednika, kao što se i ranije pretpostavljalo.

Misija je bila na udaru kritika, a WHO obasut optužbama da se uvelike oslanjao na previše politički kompromitirane kineske podatke i terenski rad.

Članovi tima i sami su rekli da je Kina bila suzdržljiva u dijeljenju ključnih podataka koji bi mogli upućivati da se bolest širila mjesecima prije nego je prepoznata.

Skupina od 26 znanstvenika objavila je otvoreno pismo u kojem navode da misija WHO-a "nije imala mandat, neovisnost, ili potreban pristup da provede potpunu, neometanu istragu" o teorijama o podrijetlu covida-19.

"Sve pretpostavke su i dalje na stolu, a ja tek trebam vidjeti barem jedan dio neovisnog znanstvenog dokaza koji bi isključio neke od njih", rekao je jedan od njih, Nikolai Petrovsky, stručnjak za cjepiva na Sveučilištu Flinders u Adelaideu, Australiji.

Tagovi: Svjetska zdravstvena organizacija, Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirus, Emmanuel Macron, Angela Merkel, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE