GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

WHO pozvao stručnjake: Zaboravite profit, spašavajte živote

WHO pozvao stručnjake: Zaboravite profit, spašavajte živote
KORONAVIRUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2020 / 11:26
Autor: SEEbiz / H
ŽENEVA - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) otvorila je u utorak u Ženevi znanstvenu konferenciju posvećenu razvoju lijekova i cjepiva protiv koronavirusa koji je usmrtio 1017 osoba pozivajući stručnjake da zaborave profit jer sada je važno spašavati živote.

"Nadamo se da će jedan od rezultata ovog sastanka biti dogovor o izradi smjernica za istraživanje koje će okupiti znanstvenike i donatore", rekao je na otvaranju predsjednik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Okupljeni znanstvenici iz medicinske struke i državni dužnosnici za javno zdravlje na dvodnevnoj konferenciji nastojat će pronaći odgovore na nepoznanice u podrijetlu, prijenosu i liječenju bolesti izazvane novim sojem smrtonosnog koronavirusa.

Tedros je pozvao znanstvenike da surađuju u dijeljenju otkrića.

"Objave radova, patenti i profit sada nisu važni. Sada je važno zaustaviti širenje bolesti i spašavati živote", rekao je i naglasio:

"Sada je bitna solidarnost, solidarnost, solidarnost".

"To je posebno važno kad je riječ o razmjeni uzoraka i sekvenci", rekao je Tedros i poručio "Da bismo pobijedili epidemiju, moramo biti otvoreni i ravnopravno dijeliti informacije, pošteno i ravnopravno".

U kineskoj pokrajini Hubei, jednom od žarišta koronavirusa, u ponedjeljak su registrirana 103 nova smrtna slučaja i 2.097 oboljelih od tog virusa, a u cijeloj Kini od posljedica te bolesti preminulo je 1017 ljudi, prema najnovijim službenim podacima objavljenima u utorak.

Do danas je Kina potvrdila da je zaraženo 42.708 osoba, a umrlo je 1017, rekao je Tedros.

Broj umrlih u ponedjeljak u provinciji Hubei najveći je od kada se bolest pojavila.

Osim u Kini 319 slučajeva zaraženih zabilježeno je u 24 ostale zemlje, prema WHO-ovim podacima.

WHO je istaknuo da 168 laboratorija diljem svijeta trenutno provodi testove s ciljem da pronađu lijek protiv te smrtonosne bolesti.

Prva smrt izazvana virusom 2019-nCoV, dogodila se u prosincu u kineskom gradu Wuhanu, žarištu epidemije, a bila je objavljena 11. siječnja.

Tagovi: Svjetska zdravstvena organizacija, koronavirus, Tedros Adhanom Ghebreyesus, NR Kina, provincija Hubei
PROČITAJ I OVO
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
RAZOČARANI
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
ZAGREB - Umirovljenici su u srijedu dobili još jedan Vladin dodatak, ali umjesto veselja, neugodno ih je iznenadio manji iznos od onoga koji su očekivali.
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
ZAGREB - Prema prvim podacima, potres se dogodio 13 kilometara od grada Tolmezza, a osjetio se i u susjednim zemljama, uključujući Sloveniju i dio Hrvatske.
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
REAKCIJE
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je optužbe Zapada da se Rusija planira boriti protiv Europe. Nazvao ih je "potpunom besmislicom".
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
PORUKE
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
MEĐUGORJE - Nekadašnji “gazda” GNK Dinamo i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić prekinuo je nakon godinu dana medijsku šutnju i dao veliki dvosatni intervju za Avaz TV.
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
SUSRETI
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
PRIŠTINA - Ministar obrane Ivan Anušić razgovarao je u srijedu u Prištini s kosovskim kolegom Ejupom Maqedoncijem o bilateralnoj obrambenoj suradnji i prenio mu poruku da Hrvatska "u potpunosti stoji uz Kosovo i pravo te zemlje na neovisnost", priopćilo je ministarstvo obrane (MORH).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE