GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

WHO preporučio Ukrajini da uništi patogene u laboratorijima

WHO preporučio Ukrajini da uništi patogene u laboratorijima
PATOGENI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2022 / 08:31
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučila je Ukrajini da uništi opasne patogene koji se nalaze u laboratorijima javnoga zdravstva u toj zemlji kako bi spriječila mogućnost njihova "bijega" i širenja bolesti među stanovništvom.

Stručnjaci za biološku sigurnost upozoravaju da su ulazak ruskih postrojba u Ukrajinu i bombardiranje gradova povećali opasnost od bijega patogena u slučaju oštećenja bilo kojega od tih laboratorija.

Kao i u mnogim drugim zemljama, laboratoriji javnoga zdravstva istražuju kako umanjiti prijetnju od opasnih bolesti koje pogađaju životinje i ljude, među kojima je i najnovija covid-19. Ukrajinski laboratoriji primaju potporu od SAD-a, Europske unije i WHO-a.

WHO je na pitanja Reutersa o njihovoj suradnji s Ukrajinom prije i tijekom ruske invazije, odgovorio da je surađivao s ukrajinskim javnozdravstvenim laboratorijima nekoliko godina radi osiguravanja sigurnosnih praksi koje pomažu spriječiti "nesreće ili namjerno puštanje patogena".

"WHO je, u okviru svojega rada, preporučio ukrajinskom Ministarstvu zdravstva i drugim odgovornim tijelima da unište opasne patogene i spriječe mogućnost njihova 'bijega'", odgovorio je WHO.

Nisu, međutim, rekli kada je ta preporuka iznesena niti su naveli pojedinosti o vrstama patogena ili toksina koji se nalaze u ukrajinskim laboratorijima. Agencija nije odgovorila ni na pitanja o tome jesu li njihove preporuke poštovane.

Ukrajinski dužnosnici u Kijevu i njihovom veleposlanstvu u Washingtonu nisu odgovorili na zahtjev za komentarom.

Mogućnosti ukrajinskih laboratorija našle su se u središtu sve snažnijega informacijskoga rata otkako je ruska vojska ušla u Ukrajinu.

U srijedu je glasnogovornica ruskoga ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova ponovila staru tvrdnju da SAD u Ukrajini vodi laboratorij biološkog oružja, što i Washington i Kijev stalno opovrgavaju.

Zaharova je rekla da dokumenti koje su izvukle ruske snage u Ukrajini dokazuju "pokušaj da se izbrišu dokazi o vojnim biološkim programima" uništavanjem laboratorijskih uzoraka.

Reuters napominje da nije mogao dobiti neovisnu potvrdu njezine informacije.

Ukrajina je opovrgnula te tvrdnje, kao i glasnogovornici američke vlade, koji tvrde da se Rusija njima možda služi kao izgovorom za upotrebu vlastitoga kemijskog ili biološkog oružja.

WHO u svojoj izjavi ne spominje biološko oružje. UN-ova agencija ističe da potiče sve strane na suradnju i "sigurno uklanjanje svih patogena na koje naiđu te da zatraže tehničku pomoć, bude li to potrebno".

Vijeće sigurnosti UN-a sastat će se u petak na zahtjev Rusije, rekli su diplomati, kako bi raspravljalo o tvrdnjama Moskve o postojanju američkih bioloških aktivnosti u Ukrajini.

Tagovi: Ukrajina, Rusija, Svjetska zdravstvena organizacija, patogeni, ruska vojska, Volodimir Zelenskij
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE