GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

WHO protiv obaveznog cijepljenja protiv korone

WHO protiv obaveznog cijepljenja protiv korone
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2020 / 20:58
Autor: SEEbiz / H
ŽENEVA - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izjavila je u ponedjeljak da cijepljenje protiv covida-19 ne bi trebalo biti obavezno osim u specifičnim profesionalnim okolnostima.

Dolazak cjepiva je "dobra vijest", naglasio je Michael Ryan, direktor za hitna pitanja u WHO-u na konferenciji za novinare i naglasio da treba bolje objasniti prednosti cjepiva, umjesto uvođenja obaveznog cijepljenja.

"Ne mislim da treba uvesti obvezu cijepljenja", rekla je Kate O'Brien, direktorica odjela za imunizaciju i cjepiva u WHO-u, i navela da je "iskustvo pokazalo kada su zemlje željele uvesti obvezu nekih cjepiva, to nije odnijelo željele učinke".

"Mislim da ne trebamo razmišljati o tome da države odrede da cijepljenje protiv covida-19 bude obavezno", naglasila je.

Ali mogu postojati "određene situacije u zemljama u kojima postoje profesionalne okolnosti za koje bi bilo potrebno ili jako preporučljivo cijepljenje", dodala je i navela "određena radna mjesta u bolnicama".

Direktor WHO-a, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pozvao je zemlje koje predviđaju cijepljenja sljedećih tjedana i mjeseci da prvenstveno cijepe one kojima je to najpotrebnije, jer će u početku količina cjepiva biti ograničena.

WHO je preporučio da se najprije cijepe zdravstveni djelatnici koji su jako izloženi opasnosti zaraze, i najizloženije osobe koje boluju od teških bolesti ili su poodmakle dobi.

Kako će se povećavati količina dostupnog cjepiva, WHO dalje preporučuje cijepljenje osoba s većim rizikom od teških oblika covida-19, odnosno onih koje imaju zdravstvene probleme i marginaliziranih skupina s većim rizikom, precizirao je generalni direktor WHO-a

Kako najbogatije zemlje ne bi kupile sve doze cjepiva koje će biti dostupne u ograničenoj količini, WHO je pokrenuo mehanizam ACT- Accelerator koji treba omogućiti pravednu raspodjelu cjepiva.

Za to je potrebno 4,3 milijarda dolara odmah, navodi WHO koji žali zbog nedostatnih primljenih financija.

"Za sada postoji preveliki jaz između riječi i djela, kako bismo imali rezultata", zaključio je Tedros.

Tagovi: Svjetska zdravstvena organizacija, cjepivo protiv koronavirusa, Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirus, Emmanuel Macron, Angela Merkel, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
STAVOVI
Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
ZAGREB - Posljednji je dan predaje lista za europske izbore, a sve stranke koje žele imati svoje zastupnike u Europskom parlamentu kandidature moraju predati do ponoći.
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
NOVA VLADA
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
ĐURĐEVAC - Sutra ćemo, kako se čini, sjesti za stol s HDZ-om, kazao je te dometnuo da su se odlučili za žurniji tempo razgovora s drugim političkim strankama.
Preminuo Mile Ćulibrk, kralj pljeskavica
IN MEMORIAM
Preminuo Mile Ćulibrk, kralj pljeskavica
BEOGRAD - U Beogradu je u 78. godini preminuo Mile Ćulibrk, koji je, među ostalim, godinama vodio poznatu ljubljansku gostionicu Čad. Nakon brisanja morao je napustiti Sloveniju i novi dom pronaći u Beogradu.
Tomašević: Nevjerojatno je da Plenković vodi listu HDZ-a za europske izbore
OCJENE
Tomašević: Nevjerojatno je da Plenković vodi listu HDZ-a za europske izbore
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik i koordinator stranke Možemo! Tomislav Tomašević izjavio je kako je nevjerojatno da predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, koji tvrdi da želi i dalje biti premijer, vodi listu HDZ-a za europske izbore, ocijenivši to izrazom slabosti i nesigurnosti.
Puhovski: Penava nedovoljno kapacitiran za situaciju u kojoj se našao
ANALITIČARI
Puhovski: Penava nedovoljno kapacitiran za situaciju u kojoj se našao
ZAGREB - "Penava je, jednostavno rečeno, nesuvisli desničar. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE