GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

WHO razmišlja o e-potvrdama o cijepljenju za putnike

WHO razmišlja o e-potvrdama o cijepljenju za putnike
CIJEPLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.12.2020 / 17:21
Autor: SEEbiz / H
ŽENEVA - Svjetska zdravstvena orgnizacija (WHO) ne preporučuje državama da izdaju "imunitet putovnice" onima koji su se oporavili od covida-19, nego razmišlja o uvođenju elektroničkih potvrda o cijepljenju poput onih koje razvija u suradnji s Estonijom.

Estonija i ta UN-ova agencija u listopadu su pokrenule pilot projekt digitalne potvrde o cijepljenju ili "pametne žute kartice" u sklopu inicijative COVAX kojoj je cilj promovirati cijepljenje protiv koronavirusa u zemljama u razvoju.

Početak cijepljenja je sve bliži pošto je Britanija u srijedu odobrila cjepivo kompanije Pfizer, a tvrtke Moderna i AstraZeneca zatražile izvanredno odobrenje regulatora u SAD-u i EU-u.

"Intenzivno razmišljamo o tome kako iskoristiti tehnologiju u odgovoru na pandemiju, a jedan od načina je e-potvrda o cijepljenju", rekao je Siddhartha Datta, šef programa WHO-a za bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem.

Estonija je ranije ove godine počela testirati "digitalnu imunitet putovnicu" pomoću koje bi se pratili ljudi koji su se oporavili od covida-19 i imaju određeni imunitet, iako je i dalje upitno jesu li zaštićeni i na koliko dugo.

Druga visoka dužnosnica WHO-a Catherine Smallwood u četvrtak je rekla da je agencija protiv tih putovnica kao sredstva za normalizaciju inozemnih putovanja.

"Ne preporučujemo ni 'imunitet putovnice' ni testiranja kao sredstva za sprečavanje prekograničnog prijenosa koronavirusa", rekla je Smallwood i pozvala države da umjesto toga preporuke za putovanja temelje na podacima o prijenosu covida-19.

Dodala je da su brzi antigenski testovi, na temelju kojih neki avioprijevoznici odlučuju koje će putnike ukrcati u zrakoplov a koje neće, "manje prikladan" način za obnovu međunarodnih putovanja.

Tagovi: Svjetska zdravstvena organizacija, cijepljenje protiv koronavirusa, cjepivo protiv koronavirusa, Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirus, Emmanuel Macron, Angela Merkel, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE