GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

WHO se brani: Na vrijeme smo upozoravali

WHO se brani: Na vrijeme smo upozoravali
OBRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.05.2020 / 21:35
Autor: SEEbiz / H
ŽENEVA - Tedros Adhanom Ghebreyesus u petak je branio „pravovremenu“ reakciju, kako svoju tako i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koju vodi, u proglašavanju epidemije koronavirusa međunarodnom izvanrednom situacijom krajem siječnja.

Objava 30. siječnja dala je „dovoljno vremena ostatku svijeta da smisli odgovor“ jer je u tom trenutku bilo samo 82 zaraženih i nijedan smrtni slučaj izvan Kine, rekao je Tedros na virtualnoj konferenciji za medije održanoj iz sjedišta WHO-a u Ženevi.

Kazao je i kako je WHO u danima prije proglašavanja globalne opasnosti posjetio Kinu kako bi istražio više o novom virusu.

Tijekom tog posjeta je postignut i dogovor s Kinom da se pošalju istražitelji, dodao je.

Novinari su ga pitali o odnosima sa Sjedinjenim Državama, najvećim donatorom organizaciji koji je povukao svoje financiranje nakon kritiziranja WHO-ovog upravljanja pandemijom.

„Zapravo smo u stalnom kontaktu i surađujemo“, odgovorio je Tedros.

Izrazio je zabrinutost oko „potencijalnog utjecaja“ zaraze jer je „počela ubrzavati u državama sa slabijim zdravstvenim sustavima“.

Izvršni direktor WHO-a za izvanredna stanja Mike Ryan naglasio je kako organizacija istražuje zabrinjavajuće širenje zaraze na Haitiju, u Somaliji, Sudanu, Južnom Sudanu, Jemenu, Siriji, Afganistanu, Sijera Leoneu i na sjeveru Nigerije.

Tedros je kazao i kako WHO želi surađivati s vladama po pitanju postepenog otvaranja putničkog prometa.

WHO-ov međunarodni odbor medicinskih stručnjaka je zatražio da se razmotre strategije vraćanja prometa u normalu i analiziraju sigurnosne mjere poput brzih zdravstvenih provjera, izolacija i karantena.

„To je teško pitanje jer ovisi o povjerenju između WHO-ovih članica“, rekao je Didier Houssin, čelnik tog savjetničkog tijela.

„No to je vrlo važan aspekt i za aktivnosti u mnogim državama koje veoma ovise o zračnom prometu“, dodao je.

Države su ranije uvele stroge restrikcije prometa, a pala je i potražnja za putovanjima, pa su mnoge kompanije zaustavile svoje letove te im prijeti bankrot.

To je rezultiralo nestašicom teretnih kapaciteta, što uključuje i ključne potrepštine za borbu protiv koronavirusa.

WHO-ov savjetnički odbor pozvao je države da „izbjegavaju restrikcije međunarodnog prometa hrane, medicinskih i drugih ključnih potrepština“.

UNICEF je u odvojenoj objavi upozorio kako je prekid zračnog prometa stvorio veliki zastoj dostave cjepiva, što bi moglo rezultirati epidemijama drugih bolesti.

Pandemija koronavirusa odnijela je u svijetu 235.000 života, dok je Europa premašila brojku od 140.000 mrtvih i kontinent je najpogođeniji koronavirusom.

Tagovi: Tedros Adhanom Ghebreyesus, Svjetska zdravstvena organizacija, koronavirus, Donald Trump, Wuhan, koronakriza, Covid-19
PROČITAJ I OVO
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
REAKCIJE
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
ZAGREB - Zastupnika mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa zateklo je novinarsko pitanje predsjedniku Zoranu Milanoviću je li zbog njega on kontaktirao premijera Mađarske Viktora Orbana.
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
JASNA PORUKA
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
ČAKOVEC - Međimurski župan Matija Posavec osvojio je dva mandata sa svojom Nezavisnom platformom Sjever te je za N1 televiziju komentirao rezultate izbor, s kim bi mogao koalirati, ali i upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar Vlade.
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
PRIZNANJE
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je izjavio da je protuustavna odluka Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću da ne može biti mandatar ni premijer, te da će Možemo! podržati koga god SDP predloži za mandatara.
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
PORUKE
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
ZAGREB - Ne stišavaju se reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar i predsjednik Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE