GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Za što bi Trump mogao biti optužen zbog posjedovanja tajnih dokumenata?

Za što bi Trump mogao biti optužen zbog posjedovanja tajnih dokumenata?
BIVŠI PREDSJEDNIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2022 / 15:18
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Bivši američki predsjednik Donald Trump mogao bi biti kazneno gonjen i završiti u zatvoru zbog toga što je odnio službene dokumente iz Bijele kuće na svoje imanje Mar-a-Lago na Floridi, uključujući neke koji nose oznaku tajnosti.

Nalog FBI-ja za pretragu Mar-a-Laga koji je u petak objavilo Ministarstvo pravosuđa otkriva da je Trump pod istragom zbog tri moguće povrede zakona: skrivanja, uništavanja ili uklanjanja dokumenata; ometanja pravde, uključujući uništenje, mijenjanje ili falsificiranje dokumenata u saveznim istragama; i moguće kršenje zakona o špijunaži, što može uključivati odbijanje predaje dokumenata koji su važni za nacionalnu sigurnost kada se to zatraži te prenošenje ili gubitak takvih informacija.

Agenti FBI-ja koji su pretražili Mar-a-Lago uzeli su 11 skupova tajnih dokumenata, uključujući nekoliko s oznakom najveće državne tajne, po dokumentima koje je u petak objavio savezni sud na Floridi.

Agenti su tražili i dokumente koji se odnose na nuklearno oružje, izvijestio je u četvrtak Washington Post.

Trump je u petak na svojoj platformi Truth Social objavio da je "pitanje nuklearnog oružja 'prijevara'". Naglasio je da surađuje s vlastima i "pretres" je ocijenio neprimjerenom političkom odmazdom.

Nalog je tužiteljima dao pravo da zaplijene dokumente s dokazima za kršenje triju zakona.

Mnogi zaplijenjeni dokumenti bili su tajni, no ta tri zakona odnose se na nepropisno postupanje s dokumentima savezne vlade neovisno o tome jesu li tajni ili ne.

Oni zabranjuju nedopušteno posjedovanje informacija bitnih za nacionalnu obranu, ne spominjući jesu li ti dokumenti tajni ili ne. To je kažnjivo s do 10 godina zatvora za svaku povredu zakona.

Po zakonima je ilegalno skrivati ili uništavati službene američke dokumente, što je kažnjivo s do 20 godina zatvora.

Savezni zakon zabranjuje namjerno odnošenje tajnih dokumenata na nedopuštenu lokaciju.

Trump je 2018. potpisao izmjenu zakona po kojoj se kaznenim djelom smatra nepropisno postupanje s tajnim dokumentima i povećava maksimalna kazna zatvora za osobe osuđene za to s jedne na pet godina pošto je kritizirao predsjedničku kandidatkinju demokrata Hillary Clinton jer je koristila privatni e-mail server za osjetljive informacije dok je bila državna tajnica.

Tek će se vidjeti kakve će dugoročne posljedice zapljene dokumenata imati po Trumpa politički ili na međuizborima u studenom.

Ispitivanje YouGova 9. kolovoza, dan nakon racije, pokazalo je da 62 posto Amerikanaca smatra da je to što je Trump držao povjerljive dokumente "jako velik problem" (45 posto) ili "donekle problem" (17 posto).

No javno mnijenje o Trumpu jako ovisi o tome koju stranku ispitanici podržavaju. Isto ispitivanje pokazalo je da 76 posto demokrata smatra Trumpovo postupanje značajnom povredom zakona, prema samo 12 posto republikanaca i 44 posto neovisnih.

Ispitivanje Morning Consulta za Politico provedeno 10. kolovoza potvrdilo je tu podjelu, utvrdivši da 81 posto registriranih demokratskih birača smatra da je pretres bio legitimno utemeljen na dokazima da je Trump počinio kazneno djelo u odnosu prema samo 16 posto registriranih republikanaca.

Tagovi: Donald Trump, nuklearno oružje, Truth Social, Merrick Garland
PROČITAJ I OVO
Milanović: O nasljedniku Kindera treba razgovarati u sklopu ostalih imenovanja
PREDSJEDNIK
Milanović: O nasljedniku Kindera treba razgovarati u sklopu ostalih imenovanja
ZAGREB - Predsjednik Republike Zoran Milanović poručio je u četvrtak da se o imenovanju nasljednika Ivice Kindera na čelu Vojno-sigurnosne obavještajne agencije (VSOA) može razgovarati samo u sklopu cijelog paketa imenovanja na visoke položaje u Oružanim snagama.
Putin: Sukob u Ukrajini je rezultat raspada bivšeg SSSR-a
STAVOVI
Putin: Sukob u Ukrajini je rezultat raspada bivšeg SSSR-a
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da su sukobi u bivšem SSSR-u, uključujući i aktualni između Rusije i Ukrajine, rezultat "raspada Sovjetskog Saveza" i optužio zapad da sije razdor.
Povjerenstvo kaznilo Tomaševića s 3.000 kuna
KAZNA
Povjerenstvo kaznilo Tomaševića s 3.000 kuna
ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je u četvrtak zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića s 3000 kuna jer je prema njegovoj preporuci u Upravno vijeće bolnice Srebrnjak imenovan Tomislav Lauc koji je donirao njegovu kampanju.
Rusi bi mogli izgubiti novi grad u Donjecku, Ukrajinci ih okružuju
RAT U UKRAJINI
Rusi bi mogli izgubiti novi grad u Donjecku, Ukrajinci ih okružuju
MOSKVA - Ruske snage i dalje su pod pritiskom u dijelovima regija koje planiraju pripojiti. Institut za proučavanje rata (ISW) izvještava da se ruska vojska suočava s neizbježnim porazom u gradu Limanu, jugoistočno od Izjuma.
Lažne covid-potvrde završile kod političara, poduzetnika i estradnjaka
ISTRAGA
Lažne covid-potvrde završile kod političara, poduzetnika i estradnjaka
ZAGREB - Prema neslužbenim informacijama riječ je o iznosima od 500 do 1000 kuna, koje su se davale posrednicima, a ti posrednici su ih prosljeđivali onome tko je mogao omogućiti dobivanje lažne COVID potvrde.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE