GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagađenje zraka u Kini palo 10,8 posto zbog karantene

Zagađenje zraka u Kini palo 10,8 posto zbog karantene
DOBRE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.08.2020 / 13:24
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Koncentracija opasnih čestica poznatih kao PM2.5 pala je u Kini 10.8 posto od siječnja do srpnja, pošto je industrija uporila zbog koronavirusa, pokazuju podaci objavljeni u petak, iako je ta razina i dalje veća od preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Prosječnja koncentracija PM2.5 u proteklih sedam mjeseci bila je 33 mikrograma po prostornom metru, pokazuju podaci iz mjernih postaja u više od 300 gradova, objavilo je ministarstvo ekologije i zaštite okoliša.

Kineski nacionalni standard je 35 mikrograma, a WHO preporučuje da ne prelazi deset mikrograma.

PM2.5 nastaje izgaranjem fosilnih goriva i u drugim industrijskim procesima te je povezan s nizom zdravstvenih problema, uključujući bolesti pluća i karcinom.

U ministarstvu kažu da je poboljšanje kvalitete zraka u veljači i ožujku bilo "neusporedivo" pošto je vlada uvela karantenu kako bi spriječila širenje koronavirusa, a koja uključuje smanjenje industrijske aktivnosti i prometa.

No, aktivisti upozoravaju da bi Kina mogla zatvoriti oči pred industrijskim onečišćivačima i osloniti se na energetski intenzivne procese kako bi u drugoj polovini godine preokrenula loše gospodarske trendove.

"U travnju se dogodilo privremeno povećanje onečišćenja, ali je ubrzo palo u svibnju", rekla je Li Shuo iz Greenpeacea. "Tek trebamo vidjeti je li srpanj početak šireg trenda".

U srpnju je prosječna koncentracija PM2.5 pala pet posto, ali se vratila u nekim regijama. U glavnom gradu Pekingu je povećana 10.8 posto na 41 mikrogram. Regija Peking-Tianjin-Hebei, poznata po velikim količinama smoga, skočila je 5.9 posto, na 36 mikrograma.

"Industrijski učinci vraćaju se na razine prije korone", rekla je Li. "Kvaliteta zraka to ponekad prati, a ponekad ne. Važnu ulogu igraju vrijeme i drugi čimbenici", dodala je.

Tagovi: Zagađenje zraka u Kini, karantena, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE