GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagreb četvrti u Europi po dnevnoj potrošnji kanabisa

Zagreb četvrti u Europi po dnevnoj potrošnji kanabisa
DROGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2022 / 07:44
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zagreb je četvrti grad u Europi po dnevnoj potrošnji kanabisa, 11. po potrošnji kokaina, 12. po potrošnji amfetamina te 14. grad po dnevnoj potrošnji MDMA, pokazali su rezultati europskog znanstvenog projekta analize otpadnih voda.

Rezultate najvećeg europskog istraživanja otpadnih voda iz 2021. koje su proveli organizacija za epidemiologiju otpadnih voda SCORE i Agencija za droge EU-a na svom facebook profilu objavio je psihijatar i stručnjak za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče Ivan Ćelić.

Projekt je analizirao otpadne vode u 75 europskih gradova iz 23 zemlje Europske unije te Turske i Norveške kako bi se istražila ponašanja konzumenata droga. To je najveći broj zemalja koje su do sada sudjelovale, unatoč kontinuiranom problemu pandemije koronavirusa u razdoblju istraživanja.

Od Barcelone do Limassola i od Osla do Porta, studija je analizirala dnevne uzorke otpadnih voda tijekom jednotjednog razdoblja između ožujka i svibnja 2021. Otpadne vode od oko 45 milijuna ljudi analizirane su na tragove četiri ilegalna stimulansa: kokaina, amfetamina, metamfetamina i MDMA/ecstasyja te kanabisa.

Studija je ukazala na sveukupni porast detekcije četiri od pet ispitivanih droga jer je MDMA bila jedina droga kod koje je zabilježeno smanjenje u većini gradova.

Droge su bile ravnomjernije utvrđene na svim lokacijama istraživanja, sa svih pet supstanci pronađenih u gotovo svim gradovima. To se razlikuje od prethodnih godina kada su uočeni raznovrsniji geografski obrasci.

Kokain najčešči na zapadu i jugu Europe, Zagreb na 11. mjestu

Najnoviji podaci pokazuju da se kokain, iako je još uvijek najzastupljeniji u gradovima zapadne i južne Europe (osobito u Belgiji, Nizozemskoj i Španjolskoj), sve više nalazi u istočnoeuropskim gradovima, gdje je uočen porast.

U Zagrebu je dnevna potrošnja kokaina 548.62 mg na 1000 stanovnika i po tome je 11. u Europi.

Metamfetamin je tradicionalno bio koncentriran u Češkoj i Slovačkoj, a sada je ta droga prisutna u Belgiji, Cipru, istočnoj Njemačkoj, Španjolskoj, Turskoj i nekoliko sjevernoeuropskih zemalja.

Rezultati analize otpadnih voda pokazali su i da je razina koncentracije metabolita amfetamina dalje varirala po gradovima, s najvećim opterećenjem prijavljenim u gradovima na sjeveru i istoku Europe, a znatno nižim razinama u gradovima na jugu.

U Zagrebu se dnevno potroši 151.41 mg na 1000 stanovnika što ga svrstava na 12. mjesto u Europi po dnevnoj potrošnji amfetamina.

Hrvatska u vrhu po korištenju kanabisa

Što se tiče kanabisa najveće količine njegovih metabolita pronađene su u gradovima u Hrvatskoj, Češkoj, Španjolskoj, Nizozemskoj, Sloveniji i Portugalu.

Čini se da su ograničenja zbog covida manje utjecala na uporabu nego kod drugih droga. Gotovo polovica gradova koji su analizirali metabolite kanabisa prijavila je povećanje količine kanabisa. Tako se u Zagrebu dnevni potroši 132.9 mg kanabisa na 1000 stanovnika po čemu je četvrti u Europi.

MDMA je jedina droga čiji su metaboliti manji u većini proučavanih gradova jer je gotovo dvije trećine gradova prijavilo smanjenje opterećenja u 2021., vjerojatno zbog zatvaranja mjesta za noćni život tijekom pandemije, gdje se ta droga često konzumira.

Najveće količine MDMA pronađene su u gradovima u Belgiji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Švedskoj i Norveškoj.

Zagreb je na 14. mjestu u Europi s dnevno potrošenih 28.26 mg MDMA na 1000 stanovnika, pokazala je studija.

Studija je otkrila da postoje i razlike između gradova u istoj zemlji, što se dijelom može objasniti njihovim različitim društvenim i demografskim karakteristikama. U većini zemalja koncentracija metabolita je bila veća u velikim gradovima.

Analiza je pokazala i da da se u više od tri četvrtine gradova tipično rekreativne droge, kokain i MDMA, više koriste vikendom nego radnim danima Metaboliti ostale tri droge bili su ravnomjernije raspoređeni tijekom tjedna.

Tagovi: droga, kanabis, marihuana, kokain, MDMA, Ivan Ćelič, klinika za psihijatriju Vrapče, otpadne vode
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj 1.087 nova slučajeva korone, umrla jedna osoba
KORONA
U Hrvatskoj 1.087 nova slučajeva korone, umrla jedna osoba
ZAGREB - U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 1.087 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a umrla je jedna osoba, izvijestio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite.
Putin smijenio niz generala, postavio novog zapovjednika koji vodi invaziju na Ukrajinu
SMJENE
Putin smijenio niz generala, postavio novog zapovjednika koji vodi invaziju na Ukrajinu
KIJEV - Britansko ministarstvo obrane priopćilo je u subotu da je Rusija ovog mjeseca vjerojatno povukla nekoliko generala s ključnih zapovjednih pozicija u ukrajinskom sukobu.
Johnson: Bojim se da će Ukrajina biti prisiljena sklopiti loš mir
STRAHOVI
Johnson: Bojim se da će Ukrajina biti prisiljena sklopiti loš mir
KIGALI - Britanski premijer Boris Johnson izjavio je u subotu kako se boji da bi se Ukrajina mogla suočiti s pritiskom da dogovori mirovni sporazum s Rusijom koji nije u njezinom interesu - zbog gospodarskih posljedica rata u Europi.
Do ljeta u Saboru tri nove stranke
STRANKE
Do ljeta u Saboru tri nove stranke
ZAGREB - Do početka ljetne stanke Sabor će dobiti tri nove parlamentarne političke stranke. A jedna bi potencijalno mogla biti i najbrojnija politička oporbena opcija, piše u subotu Večernji list.
Nova info-ploča o žrtvama u Dotrščini, predložena obnova Partizanskog groblja
ŽRTVE
Nova info-ploča o žrtvama u Dotrščini, predložena obnova Partizanskog groblja
ZAGREB - U zagrebačkom Spomen-parku Dotrščina postavljena je nova info-ploča o spomenicima žrtvama fašističkog režima, a čelnicima Grada Zagreba predložena je i obnova Partizanskog groblja na Mirogoju, potvrdili su iz Saveza anfifašističkih boraca i antifašista (SABA RH).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE